Nasterea presupune o serie de modificari fizice si psihice care trebuie constientizate si intelese atat de catre mame cat si de catre familie, prieteni si bineinteles angajatori. Nemaipunand la socoteala faptul ca nou-nascutul are nevoie de multa atentie, ingrijire si afectiune in prima perioada de viata, este normal de asemenea ca fiecare femeie sa isi rezerve macar cateva luni pentru a se reface si adapta la noul statut. Concediul maternal reprezinta o recunoastere sociala a acestui fapt si in acest timp noua mama are ocazia de a se re-echilibra.
Primele luni sunt cel mai adesea cu adevarat o provocare – mai ales la primul copil: griji fata de situatii cu care nu s-a mai confruntat inainte, putine ore de somn, un program nou de activitati si in plus recuperarea dupa o eventuala operatie sau revenirea la greutatea initiala. Toate acestea si inca alte cateva lucruri trebuie gestionate si solicita mult efort din partea femeii respective. Oboseala, stresul sunt inerente.
Confruntarea cu sarcinile de serviciu in acest prim interval este foarte dificila, daca nu imposibila. Putine sunt cele care aleg si reusesc sa gaseasca diferite variante de a se intoarce la serviciu mai devreme de 6 luni dupa nastere. Ce ramane evident este faptul ca atat programul zilnic, dar si modul de a stabili prioritatile in viata se schimba.
Totusi interesant de urmarit este si momentul de reincepere a serviciului. Cat de mult influenteaza aceste schimbari dorinta de a lucra, implicarea in sarcini si eficienta in activitate?
Acest lucru depinde in mare masura de felul de a fi al persoanei respective, de educatie, valori, gandire, ambitii, etc. As sublinia faptul ca generalizarile fara o baza de cercetare serioasa (ex. desfasurata in timp, pe o populatie diversificata si numeric relevanta) sunt neadecvate si duc la concluzii eronate care devin usor preconceptii. Fiecare femeie, fiecare angajat trebuie intrebat ce isi doreste si cum ar putea sa ajunga acolo sau in ce masura se poate adapta la o serie de standarde.
Cu toate acestea, dintre femeile puternic orientate catre o cariera, majoritatea se simt cu adevarat implinite daca pot impaca serviciul si familia. Sunt mamici ambitioase care simt ca au pierdut o parte din ele daca nu revin la activitatile profesionale in care au pus atata pasiune de la inceput! "Nu pot sta la nesfarsit acasa, abia am asteptat sa mai creasca putin Maria ca sa nu mai depinda chiar atat de mine. Imi este foarte draga, dar stiu si ca sunt buna in ceea ce fac si imi doresc sa pastrez din independenta pe care o aveam inainte", ne spune un Marketing Manager care lucreaza deja de mai bine de jumatate de an.
Majoritatea acestor persoane "carieriste" parca sunt gata sa dovedeasca si mai mult ca au o valoare ca angajat si ca a fi mama nu reprezinta un handicap in continuarea dezvoltarii profesionale. Cu siguranta acestea au si suportul familiei si au gasit o solutie pentru ca cel mic sa cea mica sa nu fie afectata foarte mult de aceasta decizie.
Este in acelasi timp si logic ca o femeie care a avut permanent mintea "in priza" sa isi doresca sa revina la serviciu. Ea va cauta sa se confrunte si cu alte provocari care ii confirma faptul ca pe langa a fi mama exista si alte lucruri care o definesc.
Elena este profesor la Scoala Waldorf si a fost intotdeauna apreciata pentru atentia, preocuparea si creativitatea sa in activitatile cu toti copiii. Marturiseste ca decizia de a se intoarce la serviciu nu a fost deloc usoara, pentru ca a stiut mereu ca nu poate face lucrurile pe jumatate. A asteptat ca fetita ei sa implineasca macar un an pana sa revina la lucru. Desi incearca permanent si chiar reuseste sa ajunga seara macar cu o ora inainte de culcarea micutei ei, nu poate sa nu ramana apoi pana mai tarziu pentru a pregati si rezolva sarcini legate de serviciu.
De multe ori temerea angajatorilor este ca angajatul-mama nu mai poate face fata responsabilitatilor la fel ca inainte. Totusi trebuie clar diferentiate capacitatea de lucru, motivatia persoanei pe de o parte si felul in care este mai potrivit sa isi desfasoare activitatea pentru a da rezultate. Mai concret, simpla flexibilizare a programului de lucru si orientarea pe rezultate si nu pe numarul de ore petrecut la locul de munca poate fi un suport real pentru ca o femeie sa poata pune in echilibru performanta sa ca mama si ca angajat.
Ioana Moholea
Project Manager
Perspective Group
Tel: (+40) 21 2119322
www.perspectivegroup.ro