In timp ce unele mame sunt prea pudice sa isi alapteze in public bebelusii, desi pe timp de canicula cei mici risca sa se deshidrateze, exista suficienti trecatori care vad in actul hranirii bebelusului o chestiune strans legata de educatie si decenta.
Ba mai mult, sunt persoane lipsite de empatie fata de mame si sugari care interpreteaza in fel si chip actul atat de firesc al alaptarii si merg pana acolo incat compara hranitul la san in public cu un gest provocator si chiar pornografic.
Si totusi alaptarea la san, indiferent unde are loc, este un proces natural si sanatos pentru bebelusii care, aflati la plimbare li se face foame sau sete.
Asa cum un adult isi cumpara si consuma in public alimente si apa, tot la fel un sugar are dreptul sa isi primeasca portia de hrana atunci cand simte nevoia sa fie hranit.
Pentru ca mamele nu primesc consiliere directa in alaptare, iar numarul femeilor care opteaza pentru hranirea naturala scade de la an la an din varii motive (jena de a hrani in public copilul, un tratament medicamentos luat de mama si periculos pentru copil, revenirea in campul muncii etc), la nivel international s-a creat un eveniment intitulat „Saptamana mondiala a alaptarii”.
In acest an, intre 1 si 7 august cand in prim plan se afla mama si pruncul sau, tema abordata in cadrul proiectului s-a intitulat „Sprijinul in alaptare: aproape de mame”.
Scopul evenimentului este sa adune tot mai multe femei care alapteaza simultan pe intreg mapamondul si au curajul sa puna pe primul plan interesele bebelusilor, fara sa tina cont ca se afla in parc sau intr-un mijloc de transport atunci cand isi hranesc copiii.
Anul trecut, in saptamana dedicata alaptarii, 8000 de mame si-au hranit bebelusii simultan, in aer liber cu elixirul produs chiar de organismul lor.
Evenimentul, sarbatorit la scara globala, aduce in atentia mamelor de pitici informatii pretioase legate de nastere, alaptare, contact precoce si atasamentul parinte-copil.
Pe aceasta cale, viitoarele mame si proaspetele mamici care vor sa isi hraneasca puiul in mod natural, sunt incurajate sa isi urmeze instinctul matern si sa priveasca cu detasare etichetele primite din partea unor oameni fara cultura. La urma urmei, masa la san nu trebuie inlocuita cu laptele formula dat cu biberonul din cauza unor idei preconcepute.
In concluzie, a alapta in public este o chestiune personala care ii priveste doar pe cei implicati direct in procesul de hranire: mama si copilul alaptat.
Sutienul de alaptare, solutie salvatoare pentru mamele care alapteaza in public
Desi actul hranirii este firesc si necesar pentru o dezvoltare fizica armonioasa a copiilor, mamele sfioase pot recurge la un sutien de alaptare menit sa sustina sanii dupa nastere si sa le ofere un anumit grad de intimitate si confort atunci cand sunt nevoite sa alapteze in public.
In acest fel, comentariile si privirile ranchiunoase vor fi evitate, iar mamele care se jeneaza sa isi dezveleasca sanii in public isi vor hrani pruncii linistite, deoarece sutienele de alaptare permit accesul rapid si discret al copilului la san.