Noi studii arata, insa, ca alaptatul natural poate avea si efecte nefaste asupra sanatatii bebelusului.
Cercetatorii americani au scos la iveala faptul ca alaptatul pe o perioada mai lunga favorizeaza aparitia cariilor dentare.
Cu cat mama isi alapteaza mai des copilul dupa varsta de doi ani, cu atat mai sanse sunt ca bebelusul sa aiba probleme cu dantura.
Echipa de cercetatori de la University of California, Bekeley, condusa deBenjamin Chaffee, a efectuat un studiu pe tema legaturii dintre alaptatul natural si aparitia cariilor. Drept subiecti au avut 458 de bebelusi din familii cu venit redus din Porto Alegre, Brazilia.
Majoritatea bebelusiilor care au luat parte la studiu aveau deja varsta potrivita pentru a fi hraniti atat cu alimente solide, cat si lapte matern.
Cercetatorii au verificat starea de sanatate a bebelusilor la sase, 12 si 38 de luni.
La 6 luni, echipa a adunat informatii cu privire la numarul de biberoane beau bebelusii, dar si alte lichide consumate.
La 12 luni, parintii au raportat daca le-au dat copiilor unul sau mai multe dintre urmatoarele alimente: fructe, legume, boabe, carne, ciocolata cu lapte, biscuiti, miere, sucuri sau prajituri.
Doi medici dentisti au examinat toti bebelusii la fiecare etapa.
Mai mult de jumatate dintre copii consumasera lapte praf pana la varsta de 6 luni, insa putini mai consumau la varsta de un an.
Cercetatorii au descoperit ca aproximativ 40%dintre copiii alaptati la san intre varsta de 6 si 24 de luni au prezentat carii dentare pana la sfarsitul studiului.
Pentru bebelusii care au fost alaptati la san frecvent pentru mai mult de doi ani, procentul a crescut la 48%.
“Studiul nostru nu sugereaza ca alaptatul natural cauzeaza carii”, a tinut sa sublinieze Dr. Chaffee.
Insa este posibil ca laptele matern, combinat cu zaharul rafinat din alimentele adaugate in alimentatia bebelusului sa contribuie la dezvoltarea mai rapida a cariilor.
Sunt necesare studii suplimentare pentru a afla ce se intampla, insa cercetarile arata ca este indicata evitarea alaptatului natural dupa ce bebelusului i-au dat dintii.
“Exista doua aspecte ale alaptatului - laptele in sine, care are o oarecare capacitate, dar nu foarte mare, de a incuraja dezvoltarea cariilor”, spune Dr. William Bowen, profesor la Center for Oral Biology de la University of Rochester Medical Center din New York.
“Cel de-al doilea este aspectul fizic al alaptatului la san sau chiar cu biberonul, iar aici apar problemele”, a adaugat specialistul.
Practic, cand bebelusul suge, dintii sunt privati de saliva. Aceasta bariera fizica impiedica saliva sa distruga bacteriile, ceea ce incurajeaza dezvoltarea cariilor, a explicat Bowen.
Cu toate acestea, exista si vesti bune. Curata gingiile bebelusului cu o carpa umeda dupa fiecare masa.
Si mai important este sa stii care este momentul potrivit pentru intarcare si il poti afla cu ajutorul sprijinului unui medic pediatru.
Reprezentantii World Health Organization recomanda alaptarea pentru primele sase luni din viata, dupa care ar trebui introduse si alimente solide.
Citeste si:
"Alaptatul da dependenta" - Penelope Cruz, despre cresterea copilului