Resturile de mancare necuratate la timp se pot acumula pe smaltul dintilor intr-o placa bacteriana de culoare galbuie, ca si in cazul adultilor.
O poti curata cu putina pasta tot de-a adultilor, mai abraziva sau cu bicarbonat si apa. Prezenta placii bacteriene nu indica cu certitudine aparitia cariilor, dar cu siguranta le favorizeaza si acestea nu vor intarzia sa apara.
Daca ati neglijat prea mult acest aspect, de exemplu daca cel mic revine dintr-o vacanta la bunici unde s-a „spalat” pe dinti cu crema de zahar ars si baclavale, eforturile tale s-ar putea sa fie zadarnice. In acest caz va trebui sa vizitati un stomatolog. Detartrajul nu este dureros si cel mic ar putea prinde drag de dentist.
Pe de alta parte, petele intunecate care apar pe dintii sai s-ar putea datora fierului din suplimentul alimentar pe care i-l administrezi. Acestea sunt mai greu de indepartat, chiar si cu ajutor profesionist. Singura solutie este periajul regulat al dintilor.
Pe de alta parte, dincolo de aspectul lor urat, aceste pete nu afecteaza in niciun fel sanatatea dintilor. Discoloratiile care apar pe dintii de lapte se pot datora unor lovituri. Acest gen de pete apar dinspre interior spre exterior si nu pot fi inlaturate prin periaj.
Tot discoloratii produce, dar pe dintii permanenti, excesul de fluor din perioada in care acesti dinti nici macar nu se vedeau, ci abia se formau sub gingie. Din pacate nici in cazul lor nu sunt prea multe de facut, trebuie doar sa supraveghezi aportul de fluor pe care il primeste cel mic din pasta de dinti, din apa sau din medicamente.