In timp ce oamenii de stiinta se concentreaza pe descoperirea unui nou medicament care sa vindece sau sa previna dementa, o cercetare recenta a scos la iveala faptul ca integrarea in societate si o viata sociala activa pot contribui la a incetini efectele sau chiar la a trata dementa cauzata de imbatranire.
Intr-un studiu publicat in jurnalul stiintific "Experimental Gerontology" se prezinta dovezi care arata implicarea unor albine batrane in activitati ce implica relationarea cu albinele mai tinere din stup produc modificari in structura moleculara a creierului.
"Stim din cercetari anterioare ca atunci cand albinele raman in stup pentru a avea grija de larve, de generatiile viitoare de albine, raman competente din punct de vedere mental. Cu toate acestea, dupa perioada de supraveghere, albinele ies din stup in cautare de hrana si incep sa imbatraneasca foarte repede. Dupa doar doua saptamani, albinele prezinta aripi deteriorate si isi pierd abilitatea de a invata lucruri noi. Am vrut sa vedem daca acest lucru se poate repeta, daca am pune albinele sa aiba grija din nou de larve.", a explicat conducatorul echipei de cercetare.
In timpul experimentului, au fost inlaturate toate albinele tinere din stup, lasand doar reginele si larvele. Cand albinele batrane s-au intors in stup, activitatea generala s-a diminuat pentru cateva zile. Ulterior, unele dintre albinele batrane au plecat in cautare de hrana, iar restul au ramas sa aiba grija de stup si de larve. Cercetatorii au descoperit ca dupa 10 zile, aproape 50% dintre albinele batrane care au ramas in stup si-au recapatat capacitatea de a invata lucruri noi.
Nu numai ca s-a observat o modificare a comportamentului, dar cercetatorii au descoperit si schimbari in ceea ce priveste proteinele din creierul albinelor. Astfel, s-a descoperit o proteina prezenta si la oameni, care ajuta impotriva dementei si o alta proteina, de asemenea cu rol protector, care are grija ca alte proteine sa nu fie afectate cand creierul sau alte tesuturi sunt expuse la factori de stres.
Astfel, s-a constatat ca integrarea intr-un mediu care iti solicita capacitatea de a te adapta si de a invata constant lucruri noi poate mentine creierul tanar. In urma experimentului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca proteinele regasite atat la albine, cat si la oameni, raspund in mod asemanator in contextul socializarii. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetari suplimentare si experimente pe mamifere pentru a observa care sunt sansele ca transformarile sa fie, intr-adevar, valabile si in cazul oamenilor.
Cand albinele ataca: Mierea Nebuna
Oamenii vor inceta sa existe dupa patru ani de la disparitia albinelor