Turism ecologic este un tip de turism alternativ care presupune:
- locul in care esti cazata trebuie sa provina din elemente naturale;
- personalul hotelului/pensiunii/vilei trebuie sa fie interesat de un management ecologic;
- in acelasi timp trebuie sa contribuie la conservarea mediului inconjurator;
- resursele folosite trebuie sa fie utilizate rational;
- incurajarea eliminarii si reciclarii deseurilor.
Pentru mai multe detalii am vorbit cu doamna Casiana Basea, travel consultant la Office Travel care mi-a spus ca “Din pacate nu putem vorbi despre turism ecologic in Romania deoarece noi, romanii inca nu ne stim promova tara si tot ce avem bun in ea. Putem spune totusi ca un inceput de turism ecologic se contureaza in tara noastra prin pensiunile agroturistice, in care inca se mai folosesc produsele din cultura proprie, evitandu-se astfel legatura cu chimicalele pe cat posibil. Totusi aceasta parte a turismului nu poate fi numita ecologica in totalitate”.
Nu este disponibil in adevaratul sens al cuvantului la noi, dar daca vrei totusi sa simti ca ai contribuit cat de putin la dezvoltarea turismului ecologic trebuie sa:
- alegi o excursie care sa aiba un impact scazut asupra naturii;
- resursele pe care le vei folosi sa fie naturale 100% si sa incerci sa le protejezi astfel incat ele sa fie disponibile si pentru urmatoatele generatii;
- reduci orice fel de consum de combustibil, sau alte substante chimice care ar putea dauna mediului;
- destinatia sa fie in zone ale tarii unde patrimoniul natural este protejat si conservat.
“Turismul ecologic se poate face in mai multe feluri, depinde de fiecare buzunar, si bineinteles de preferintele fiecaruia. Se poate organiza fie cu cortul, care nu costa nimic, singurele cheltuieli fiind mancarea si transportul. Prin deplasarea cu bicicleta cat mai mult posibil vei evita poluarea si sustine partea ecologica a acestui tip de turism. In Romania sunt niste locatii de vis in care s-ar putea dezvolta aceasta latura a turismului daca ar exista mai multa publicitate si vointa din partea noastra”, spune Casiana Basea.
Programe turistice
In general nu mi-a fost greu sa gasesc cateva programe turistice care sa se incadreze in limitele de mai sus. Iata cateva oferte tentante pentru vacanta ta.
Asociatia nationala de turism rural, ecologic si culturala te invita la o vacanta intr-un mediu natural la tara. Oferta sa cuprinde zone rurale din toata tara. Astfel poti opta pentru: drumetii in Muntii Apuseni (un sejur de 8 persoane costa 352 euro de persoana), iar tariful include:
- vizitarea unor obiective precum pestera Scarisoara;
- excursie cu carutele in zona carstica Padis;
- pestera Poarta lui Ionele, cheile Odancuse;
- Manastirea de sub Piatra si excursie la o stana tipica Tarii Motilor;
- Salinele Turda si cheile Turzii;
- transportul pe rutele mentionate, cazare si masa, asistenta turistica, taxele de intrare pentru obiectivele turistice.
In cazul in care vrei sa pleci pe cont propriu m-am interesat de cateva evenimente tot cu tenta eco de care ti-ai putea lega calatoria.
12-15 iunie 2008, Valea lui Stan - Fagaras: Asociatia Turistica Ghizii Romaniei organizeaza Campionatul National al Cluburilor de Turism, unde esti invitata la o vacanta cu cortul in natura.
21 iunie 2008 la Medias: Asociatia sportiva Ciclomed va organiza un maraton de biciclete, dedicat atat barbatilor cat si femeilor, cu premii de peste 8.000 ron.
3-7 septembrie 2008: echipa Eco Explora organizeaza 72 de ore de aventura (vaslit, orientare sportiva, coarda, mountain-biking) in zone din Parcul National Muntii Rodnei si Parcul National Muntii Maramuresului.
In cazul in care ai incercat o astfel de excursie, astept pareri si marturii despre cum te-ai simtit.