In cuptorul cu microunde, preparatele culinare sunt incalzite din interior spre exterior. Procesul de incalzire este diferit fata de un cuptor obisnuit, unde risti sa ti se arda mancarea daca nu-l setezi la o temperatura potrivita.
Alege-l pe cel mai bun
Atunci cand iti cumperi un cuptor cu microunde trebuie sa ai in vedere locul unde va fi plasat in bucataria ta. Aceste aparate pot fi incastrate (daca ai o bucatarie spatioasa) sau pur si simplu fixate pe un suport, daca ai o bucatarie mica. Cuptoarele cu microunde au diverse dimensiuni si cu cat sunt mai performante, cu atat au o capacitate mai mare. Noile modele pot fi incorporate intr-un dulapior special proiectat, de dimensiuni potrivite, pentru a nu ocupa foarte mult spatiu. O data ce ai hotarat unde iti vei plasa cuptorul cu microunde trebuie sa ai in vedere si cata mancare vrei sa incalzesti in el. In functie de felurile de mancare pe care vrei sa le prepari, exista mai multe combinatii si optiuni la care poti apela (capacitate, dispozitiv de siguranta pentru copii, functii de decongelare, pastrarea mancarii calde, diverse sisteme de distributie a microundelor, reincalzire automata, timer digital cu semnal acustic pentru sfarsitul coacerii). Trebuie doar sa te hotarasti pentru ce anume il vei folosi.
Trucuri pentru o folosire optima
Cuptoarele cu microunde te ajuta sa ai mai mult timp pentru tine. Cu toate acestea, sunt foarte diferite de un cuptor obisnuit. Pe langa instructiunile de folosire, ar trebui sa iei in considerare cateva trucuri:
• Asigura-te ca nu folosesti ustensile din metal;
• Taie carnea si legumele in bucati egale pentru a se incalzi uniform;
• Foloseste farfurii de carton, servetele, dar nu folosi staniol, prosoape din fibra sintetica sau ziare;
• Intoarce frecvent farfuriile pentru a se incalzi mai bine;
• Inlatura oasele prea mari din bucatile de carne pentru a nu impiedica incalzirea preparatului in zona respectiva;
• Infasoara sandvisurile in prosoape de hartie. Acestea vor absorbi aburul care ar putea sa inmoaie prea mult mancarea;
• Ca sa poti lua mai mult suc de la o lamaie sau alte citrice, pune-le in cuptorul cu microunde, la o temperatura ridicata timp de 30 de secunde;
• Poti pune in cuptor, invelite in hartie, chipsurile de cartofi care au devenit prea moi. Daca le lasi pentru un scurt timp, vor deveni din nou crocante;
• Legumele cu coaja groasa precum cartofii, dovleceii sau rosiile sunt afectate de abur atunci cand le gatesti la cuptorul cu microunde. Pentru a evita acest lucru, inteapa-le coaja cu o scobitoare;
• Pentru a decoji mai usor legumele, lasa-le in cuptor 2 minute la temperatura inalta;
• Zaharul intarit poare reveni la consistenta initiala daca plasezi un prosop de hartie umezit timp de 20-30 secunde.