Alegerea restaurantul este cel mai important moment din organizarea si planificarea unei nuntii. In functie de nevoiele si de dorintele tale, alegerea ta poate fi conditionata de anumite aspecte. Desi Bucurestiul se poate lauda cu un numar impresionant de restaurante pentru nunta, atunci cand vine vorba de alegerea locatie potrivite tipului de petrecere dorit, exista doua criterii eliminatorii in aceasta alegere:
- costul meniului
- capacitatea restaurantului
Cautarile trebuie sa inceapa neaparat cu 12-14 luni inainte, asta ca sa va asigurati ca aveti timp suficient sa studiati toate variantele disponibile si sa nu luati decizii in graba. Daca acestea decurg conform planului, nu ramane decat sa va hotarati asupra unei date si evident asupra localului care se incadreaza cel mai bine dorintelor si bugetului vostru.
O data ales restaurantul, nu ramane decat sa negociati cu managerul de sala si sa rezervati o data din disponibila din calendar. Iata 10 sfaturi care v-ar putea fi de folos intr-o negociere cu «scortosul» manager de restaurant:
1. Discutati despre conditiile colaborarii in cazul rezervarii unei date in zilele de post, date in luna mai putin aglomerate gen martie, mai sau zile de duminici
2. Daca nu sunteti deranjati de alegerea unei zile de duminica pentru marele eveniment, atunci puteti negocia un discount pentru ocuparea unei duminici. Se stie ca zilele de duminica nu au cautare asa mare in randul mirilor care doresc sa petreaca de pomina in seara nuntii.
3. Negociati costul meniului in moneda autohtona, dat fiind faptul ca majortatea dintre voi sunteti platiti in aceasta moneda, iar plata intr-o alta moneda decat cea in care sunteti platiti poate atrage dupa sine penalitati sau schiar pierderi ale valorii acestora
4. Optati pentru un meniul traditional, care sa cuprinda si un minim de meniu de bauturi din partea casei
5. Negociati sa aduceti bauturile alcoolice din afara restaurantului, beneficiind astfel de preturile reduse oferite de vanzatorii din en-gros.
6. Daca restaurantul are un parteneriat sau o colaborare/recomandare cu o firma de decoartiuni, puteti solicita si un pachet care sa includa si decorarea salonului. Cu siguranta o astfel de colaborare nu poate sa va aduca decat beneficii, pentru ca un decoartor care stie bine sala va lucra mai repede si bine in interesul reusitei evenimentului tau si in plus poti sa ai parte de discounturi in baza colaborarii dintre firma respectiva si restaurant.
7. Discuta cu seful de sala despre un pachet de bauturi care sa te avantajeze financiar, iar in caz contrar, daca nu reusiti sa va puteti de acord, cere permisiunea sa iti procuri baturile necesare petrecerii de nunta de la alt furnizor.
8. Discutati despre structura meniului, faceti o degustare si discutati si despre celelalte detalii legate de meniu, cum ar fi tortul, covrigeii, fructele si alte mici gustari. Tortul de nunta se comanda de obicei la o cofetarie spacializata, insa daca restaurantul are un laborator propriu, puteti vorbi cu managerul de rsetaurant sa aveti tortul tot din partea casei sau la un cost minim. In felul aceste va veti asigura ca nu vor fi probleme nici cu livrarea acestuia tortului, nici cu calitatea lui.
9. Discutati din timp despre detalii legate de serviciile de servire oferite de restaurant. Este important sa va asigurati ca veti avea un numar suficient de mare de ospatari disponibili doar pentru evenimentul vostru, ceea ce va poate asigura o servire prompta. Deseori apar probleme atunci cand invitatii nu sunt tratati corespunzator de catre osptari.
10. Daca buzunarul va permite, puteti negocia impreuna cu managerul de restaurant un discount considerabil pentru plata integrala in avans a meniului.