Pantofii sport sunt la fel de daunatori corpului ca cei foarte inalti
Nu demult scriam aceasta stire, care ne evidentia faptul ca alegerea unor pantofi sport, plati, in detrimentul tocurilor inalte care afecteaza coloana vertebrala, nu este deloc o alegere in favoarea sanatatii noastre. Hmm, am fost la fel de dezamagita, credeti-ma, mai ales ca ma reorientasem catre astfel de incaltari, foarte joase. Asadar, conform stirii aparute la inceputul lunii ianuarie in The Sun, pantofii cu talpa plata pot produce dureri atat picioarelor cat si spatelui, iar tocul ideal este cel situat intre 2 si 3 cm maxim.
Astazi, in presa engleza, mai exact in DailyMail apare un alt articol, asemanator, care vine totusi sa intareasca mai mult sau mai putin aceeasi idee, chiar daca intr-un alt sens, referindu-se la utilizarea falsurilor in materie de cizmulite tip boots, care pot avea efecte periculoase asupra picioarelor si spatelui. Specialistii sustin ca utilizarea unor fake-uri poate avea repercursuni foarte grave asupra formatiunii piciorului, dar si coloanei vertebrale.
Insa chiar si cele originale sunt luate in vizor de medici, dr. Ian Drysdale, directorul Universitatii Britanice de Medicina Osteopatica declarand ca aceste cizme sunt moi si tin de cald, fetele considerand ca in acest fel se bucura de confort si ofera pcicioarelor relaxarea necesara dupa o repriza de pantofi cu toc. In realitate insa, sustine specialistul, acestia distrug piciorele, pentru ca folosirea lor aplatizeaza talpa, eliminandu-i acea bolta din mijloc (boala se mai numeste si platfus), iar consecintele pot aparea atat la talpi, dar si la glezne sau chiar la solduri.
Medicii atentioneaza asupra utilizarii acestui gen de incaltaminte in randul copiilor, ale caror picioare sunt in crestere, iar aceste incaltari, destul de la moda, pot avea repercursiuni grave, dar mai ales ireversibile asupra formarii piciorului.
Ca fumezi sau faci sport in aer liber e cam unul si acelasi lucru!
Crezi ca odata cu venirea primaverii te vei bucura de un dublu efect al sportului: miscare si mai ales, aer curat, proaspat, de primavara?! Cu prima parte sunt de acord, insa cu cea de-a doua, nu stiu ce sa zic de atributele de "fresh, curat", mai ales daca stai la oras, pentru ca s-a demonstrat ca smogul face din sportul in aer liber un pericol echivalent cu tigarile, informa presa din jurul lumii la inceputul lunii ianuarie 2010. Medicii atentionau atunci ca de exemplu, jogging-ul in aer liber pe strazile poluate ale unui oras intens circulat si mai ales, industrial, echivaleaza cu fumatul unui pachet de tigari intr-o saptamana. Totusi, sportul in aer liber este de preferat in locul celui de la sala, spun specialistii! Acum, stau si ma intreb, ce sa fac? Sa ma duc pana la munte ca sa alerg si eu de 2 ori/saptamana, in fiecare saptamana? Cat de penibil suna?
Vegetarianismul, de preferat sau de criticat?
Exista dezbateri inca intense si nefinalizate vizavi de "orientarea" nturala a organismului uman in privinta alimentatiei. Unii zic ca oamenii sunt facuti sa fie vegetarieni, altii sustin ca sunt nascuti pentru a fi carnivori, iar consumul de carne face parte din natura sa si mai ales din integritatea alimentara de care trebuie sa dea dovada acesta. Si eu cred ca alimentatia unei persoane trebuie sa fie una echilibrata, fara excese si cat mai variata. Dar nu exclud ideea ca vegetarianismul poate fi un stil de viata sanatos pentru unii! Intotdeauna insa, specialistii ne-au spus sa nu ne axam niciodata pe un anumit tip de alimentatie, pentru ca astfel creem deficit in alte zone, si ca o alimetantatie sanatoasa si un corp armonios se formeaza prin introducerea in meniu a cat mai multor categorii de alimente, evitand insa excesele. Atunci cand oamenii considera ca alimentatia carnivora este nociva, este pentru ca nu stiu ce sa aleaga, si mai ales cum sa o gateasca sanatos. Pentru ca una este sa mananci carne de porc grasa prajita in baie de ulei si alta este sa mananci un piept de pui la gratar!
Mihaela Bilic, nutritionista vedetelor, mi-a confirmat cconvingerea si a sustinut in cadrul unei conferinte de presa mai veche ca un aliment esential in orice dieta este chiar carnea; dr. Bilic recomanda carnea de orice fel, inclusiv de porc, spre surprinderea tuturor si sustine ca, daca privim din punctul de vedere al unei diete de slabit, vegetarienii slabesc mult mai greu decat carnivorii.
Miscare fara cap, doar de dragul slabitului!
Daca ar fi sa facem un sondaj simplu referitor la sport sub supravegherea specialistului, sunt 80% sigura ca foarte putine dintre respondente ar sustine ca merg la sala, sau chiar daca merg, ca au parte de atenta supraveghere a unui specialist, si mai mult decat atat, ca si respecta tot ce zic ei. Ba mai mult chiar, daca e sa ne ducem oarecum 'in extremis', cate femei aleg sportul conform situatiei lor medicale sau propice organismului lor? Criteriul de alegere este de multe ori alterat in aceasta privinta si este decis de gust, de placere, de distractie, de eficienta, de rezultate. Ma duc la Kangoo Jumps pentru ca este distractiv! Imi este util? Trebuie sa fie cumva, in vreun fel! De slabit tot oi slabi eu 1 kg -2 macar! Cam acestea sunt criteriile dupa care ne luam atunci cand alegem un sport! Iar problemele incep sa apara: afectiuni ale coloanei, fracturi, deterioarea articulatiilor, etc,.
Iata 2 articole care sa te inspire oarecum in deciziile pe care le iei inainte sa faci faci sport:
7 dezastre nebanuite pe care le poate avea sportul practicat gresit
Cand nu ai voie sa faci sport deloc?
Oau, ce de produse dietetice, light, fara grasimi, etc, au aparut pe piata! Pot sa mananc cat vreau fara sa ma ingras?
Atentie foarte mare, pentru ca nu toate produsele care apar pe piata sunt cu adevarat utile intr-o dieta sanatoasa! Sa luam un exemplu clar: painea! Cand ma plimb pe langa raionul de paine intr-un supermarket obisnuit, simt intotdeauna o furie pe care o revars asupra producatorilor, deoarece te capteaza cu etichete mincinoase, care te fac sa consumi produsele acelea fara a-ti da seama ca mare diferenta fata de produsele obisnuite nu este. Pentru ca si eu faceam acelasi lucru inainte: cum vedeam pe eticheta paine dietetica, graham, de secara, cu cereale integrale, gata, si credeam ca am gasit o sursa sanatoasa si utila in alimentatie, pentru ca desi are acelasi numar de calorii cu cea obisnuita, are macar mult mai multe proprietati nutritive si accelereaza digestia, ajutand la metabolizarea continutului. Insa nu este chiar asa! Sunt povesti mincinoase acestea! Iar daca nu esti informat in acest sens, nici ca iti dai seama! Cata lume are timp sa stea sa citeasca si eticheta, dupa ce denumirea produsului a parut deja captivanta? Mai nimeni! Daca pe ea scrie "de dieta", te increzi in ea, nu? Insa in realitatea aceste produse au foarte putine modificari in scopul pe care denumirea il furnizeaza ca fapt, in sensul in care daca va uitati bine, majoritatea acestor paini sunt o combinatie de faina alba (pe care nu ar trebui sa o consumati in general, nu numai in dieta) si foarte putina faina integrala! Sunt o mare pacaleala menita sa vanda! Mi s-a intamplat chiar mie sa vad ca scria deasupra "paine neagra", iar ea era aproape alba, nu avea de-a face deloc cu negrul, nici nu stiu daca vazuse la fata vreun pic de faina neagra! Sunt furioasa pe astfel de produse! Probabil ca ma veti intreba de surse de unde sa acumparati "pe incredere"? Nici macar eu nu stiu! Am tot cautat, dar sincera sa fiu, nu am incredere nici macar in cele bio! Cel mai sigur mod de a avea produse intr-adevar 100% naturale este acela in care le preparati in casa conform indicatiilor specifice pentru un astfel de produs!
Salata la restaurant!
O alta alegere pe care eu personal o consider cea mai sanatoasa atunci cand mananc in oras, este salata! Insa intotdeauna specific ospatarului ca nu vreau dressing inclus, ci prefer sa mi-o prepar singura cu un strop de ulei de masline si otet/lamaie si putina sare. E o capcana in care majoritatea cade si este pacat, pentru ca si-asa este un efort destul de mare sa mananci sanatos, si cand mai ai si impresia ca mananci astfel si de fapt nu-i asa, iti vine sa intri in depresie. Dressing-urile de restaurant sunt in general cumparate, ambalate, deja facute: "la plic"! Contin foarte multe E-uri nocive si mai ales grasimi, majoritatea bazandu-se pe maioneza, smantana sau iaurt destul de grase care nu au ce cauta intr-un simplu dressing de salata. Daca si un amarat de dressing de salata este o bomba calorica, atunci e cazul sa ne lasam pagubase! De aceea, cel mai bine este sa-ti prepari un dressing clasic, simplu, dar delicios si inofensiv si sa incerci acasa ceva mai complicat, cu produse in care ai suficienta incredere ca nu sunt "fake-light"!
Nu rata un interviu exclusiv!
Anna Olson, simpatica realizatoare a emisiunii "Ceva dulce" si bucatar de succes in Canada, ne-a acordat, in exclusivitate pentru Romania, un interviu la fel de dulce si inedit precum retetele ei! Descopera-i secretele aici!