Produsele din soia se dovedesc a fi alegerea cea mai buna in cazul de fata, dar specialistii ne avertizeaza si ne sfatuiesc ca ne pot expune si ele la o serie de riscuri.
Produsa in 1959, soia a fost indelung laudata pentru beneficiile sale numeroase si a fost vazuta drept alternativa sanatoasa pentru carne. Potrivit studiilor realizate, soia intareste sistemul osos, amelioreaza simptomele menopauzei si reduce riscul de cancer de san, colon sau prostata.
La scurt timp au aparut insa si studii care combat ingredientul. Potrivit unui studiu din 2006, soia nu amelioreaza simptomele cu care femeile se confrunta la menopauza, in timp ce un studiu din 2008 a aratat ca produsele din soia interfereaza cu calitatea materiei seminale.
Mai mult, se pare ca soia contine toxine care reduce capacitatea organismului de a absorbi fier si zinc, ceea ce duce la deficiente de minerale si afecteaza digestia proteinelor. Chiar si in cazul in care soia este procesata, tocmai pentru a indeparta aceste toxine, specialistii sustin ca pot ramane urme.
Un consum ridicat de soia poate fi daunator din cauza efectului hormonal. Se pare ca aceasta contine isoflavone, care imita hormonul feminin, estrogenul. Un studiu din 2011 a combatut upozitiile potrivit carora produsele din soia ar fi benefica sanatatii cardiovasculare si protejeaza celulele.
Ingrijorarea specialistilor este sporita si de modul in care soia este procesata. Pentru extragerea uleiului din semintele de soia se foloseste un compus care se gaseste in lipcii si in ciment si care are ca efect otravirea sistemului nervos. In timpul procesarii, se elibereaza o substanta care duce la reactii alergice. Din acest motiv, soia este unul dintre cele 8 alimente considerate ca fiind cele mai comune cauze ale alergiilor.
Specialistii avertizeaza ca soia in sine poate sa nu fie un risc atat de mare, insa majoritatea comerciantilor o amesteca cu indulcitori, arome artificiale si coloranti pentru a face produsele mai atragatoare si mai gustoase.
Persoanele care vor sa manance produse din soia trebuie sa se asigure ca acestea au fost preparate traditional, semintele au fost uscate si fermentate, un proces care necesita foarte mult timp.