Dacă vrei să vizitezi vreodată capitala şcoţiană Edinburgh, presa străină ţi-o recomandă cu ce mai mare căldură. Acest oraş istoric este plin de atracţii uimitoare, sunete şi mirosuri. Cu toate acestea, oraşul Edinburgh are şi partea lui de mistere înfiorătoare, chiar macabre.
O căutare rapidă pe Google a sintagmei "poveşti cu fantome din Edinburgh" îţi va oferi mai mult decât un simplu material de lectură. Dar ceea ce vei citi astăzi nu este o poveste oarecare cu fantome. Din contră, vei citi despre ceva mult mai înfiorător.
În 1836, un grup de băieţi tineri se afla în aer liber, pentru a vâna câţiva iepuri lângă un deal din apropiere, cunoscut pe plan local sub numele de Arthur's Seat.
În timp ce băieţii căutau vizuini de iepuri, tinerii au dat peste ceva ce nu se aşteptau să descopere vreodată. Ascunsă departe de privirile curioşilor era o mică peşteră, în care băieţii au descoperit 17 sicrie în miniatură. Iar fiecare sicriu din această peşteră conţinea o mică figurină din lemn.
Iniţial, localnicii au crezut că figurinele au fost create în scopuri ce ţin de vrăjitorie. Cu toate acestea, investigaţiile poliţiei au scos la iveală o altă posibilitate, mult mai înfiorătoare. Unii oameni cred că micuţele sicrie ar putea fi legate de o serie de crime săvârşite de Burke şi Hare, care au avut loc în Edinburgh în anul 1828.
Burke şi Hare erau un cuplu de imigranţi irlandezi, care au comis în total 16 crime şi apoi au vândut cadavrele unor doctori de pe plan local, pentru ca aceştia să le folosească la cursurile de disecţie. Cei doi irlandezi au fost în cele din urmă prinşi şi executaţi pentru crimele lor.
Motivul pentru care oamenii cred că sicriele au legătură cu criminalii este numărul acestora. Credinţa locuitorilor este că cele 17 sicrie reprezintă victimele irlandezilor Burke şi Hare, împreună cu primul cadavru pe care l-au vândul (omul acela murise din cauze naturale).
Din păcate, multe dintre micile sicrie au fost fie distruse, fie s-au pierdut cumva de-a lungul istoriei. Cele care s-au păstrat sunt în prezent expuse la Muzeul Naţional din Scoţia, scrie presa străină.