„Sunt o persoana care de 8 ani am adoptat un stil de viata in care ma hranesc cat mai sanatos cu putinta si, in plus, imi intregesc alimentatia cu integratori nutritionali de buna calitate. Inainte de a adopta acest stil de viata eram considerata o persoana bolnava, iar cel putin de doua ori pe luna consultam medicul. De 8 ani de zile am mai fost la medic numai cate o data pe an, doar pentru analizele medicale periodice de verificare” – asa isi incepe povestea nutritionistul Gabriela Parpala.
„Voi incepe discutia pornind de la piramida alimentatiei echilibrate. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru a ne bucura de o stare optima de sanatate si cu sanse minime de a ne imbolnavi, este necesar ca in fiecare zi sa avem o alimentatie care sa cuprinda intre 9-11 portii de cereale integrale, plus 5-9 portii de fructe si legume, ceva mai putine proteine (2-3 portii) si foarte putine grasimi si carbohidrati. Cercetarile arata ca dieta omului modern este total rasturnata”, spune aceasta.
Din ce cauza se intampla asta?
Nu numai eu, dar cred ca majoritatea populatiei Romaniei isi alege alimentele dupa gust si nu dupa valorile nutritionale. „Gustul bun este dat in special de grasimi si de carbohidrati, in speta zaharul. Totodata, zaharul este si un foarte bun conservant si ca urmare se gaseste in diferite cantitati ca aditiv in aproape orice aliment pe care il cumparam”, spune Gabriela Parpala.
De ce nu mai mancam cereale integrale?
Un alt motiv pentru care dieta noastra este contrara principiilor sanatoase este procesul de rafinare a cerealelor introdus de peste 100 de ani. „Sau altfel spus in procesul de obtinere a fainurilor se indeparteaza cojile si germenii boabelor de cereale intrucat acestea contin niste uleiuri care se oxideaza repede, se rancezesc, deci daca ar sta impreuna cu faina si aceasta s-ar rancezi repede iar termenul de valabilitate al produselor pe raft s-ar reduce drastic. Ca urmare a acestui proces industrial de rafinare, de fapt de 100 de ani am cam inceput sa nu mai mancam de fapt cereale integrale”, adauga Gabriela Parpala.
Organismul nostru are nevoie de cereale integrale deoarece in cojile acestora exista uleiuri esentiale, „numite fitolipide si fitosteroli” – ce contribuie la o buna functionare a organismului nostru. „Membranele celulelor noastre sunt de natura grasa (lipidica) si au nevoie de aceste uleiuri esentiale din cereale pentru a functiona corespunzator. Acestea trebuie sa permita, pe de o parte, absorbtia in celula a substantelor nutritive din hrana pe care o mancam, iar pe de alta parte sa permita eliminarea reziduurilor, a deseurilor rezultate. Cand din alimentatie organismul primeste aceste uleiuri esentiale, celulele functioneaza corect. Cand apar carentele, membranele celulare se durifica, se rigidizeaza. Pe de o parte celulele nu se mai hranesc corespunzator, deci nu mai produc energie suficienta ceea ce inseamna aparitia starii de oboseala apoi oboseala cronica, iar pe de alta parte reziduurile nu se mai elimina, celulele se intoxica cu propriile deseuri si mor mai repede, adica imbatranirea prematura”, spune Gabriela Parpala.
Unde gasim elementele nutritive?
Faptul ca mancam „nesanatos” poate duce la boli precum tensiune, artrite, oteoporoza, cancer, diabet. Am rugat-o pe doamna Gabriela Parpala sa ne spuna si cum/ unde gasim elementele nutritive sufieciente pentru organismul nostru, astfel incat sa nu ajungem prea repede la bolile enumerate mai sus.
„O solutie cu adevarat viabila o constituie consumul de integratori nutritionali naturali, proveniti din alimente integrale, care sa aiba garantia ca sunt biocompatibile cu organismul uman si care sa acopere diferenta dintre ceea ce ar trebui sa mancam si ceea ce mancam. Si cand spun aceasta, nu ma refer doar la vitamine. Mai sunt si mineralele, antioxidantii, fitolipidele si fitosterolii de care am amintit mai sus, grasimile "bune" din gama acizilor grasi Omega-3 etc”, spune nutritionistul.
Sfat de la nutritionist: „Fiecare poate alege pentru el insusi”.