Mancam nu numai pentru a supravietui, ci savuram de cele mai multe ori ceea ce mancam si experimentam cat de multe preparate si mancaruri avem ocazia - uneori mai sanatoase, alteori nu prea sanatoase, dar gustoase si ademenitoare, in functie de ceea ce ni se perinda prin fata.
Cam asa sunt eu din punctul de vedere al alimentatiei. Cand vreau si ma hotarasc in sfarsit sa pornesc la drum pe o "cale" sanatoasa, exact atunci imi ies in fata tot soiul de delicatese care mai de care mai calorice si nesanatoase. Si de fiecare data imi spun acelasi lucru: "doar de data aceasta si gata" sau "ei lasa, o bucata sau o portie nu se pune la socoteala". Azi asa, maine asa si iata ca ma aflu in fata unei lupte cu propria alimentatie si puterea ademenitoare a alimentelor "nocive" asupra corpului meu. Am senzatia ca trec de fiecare data cu vederea o astfel de scapare, dar nu imi dau seama ca acest lucru se intampla destul de des si ca deja aceste alimente detin controlul asupra mea.
De fapt, sincera sa fiu, nu ma prea cert pentru aceste alegeri nu tocmai sanatoase, pentru ca recunosc ca sunt o gurmanda desavarsita, care pofteste si la alimente sau preparate necunoscute si neexperimentate pana acum. Asta e, nu prea am ce sa fac: din fericire, nu tot ceea ce mananc se depune pe silueta mea, structura mea fiind de asa natura incat nu asimileaza toate caloriile ingerate. Ar fi un dezastru si cu siguranta as lua ceva masuri la un moment dat, daca acest lucru s-ar intampla.
Sunt linistita deci in ceea ce priveste silueta si kilogramele, care nu sunt o foarte mare problema pentru mine. Insa mai exista un aspect care ar trebui luat in seama in privinta alimentatiei: sanatatea. Stilul de viata alimentar nu inseamna, asa cum tindem noi sa credeam, doar sculptarea unui trup armonios, fara imperfectiuni cauzate de alimente nepotrivite, ci si un organism sanatos, care ar trebui sa oglindeasca respectiva silueta.
Deunazi, mi-a cazut in mana lucrarea Dr. Gillian McKeith, "Esti ceea ce mananci", si facand abstractie de sfaturile extrem de inteligente si de mana de ajutor pe care o ofera supraponderalilor, care mi-au trezit mai mult sau mai putin interesul, studiul m-a pus fata in fata cu adevaruri, fapte reale si nu sfaturi pe care le urmezi sau nu. Realitatea cruda a alimentatiei nesanatoase are repercusiuni in interiorul tau: odata ce am rasfoit semnele, unele mai dureroase ca altele, pe care unele alimente le "deseneaza" pe trupul tau, mi-am creat un tablou imaginar al organelor interne afectate de alimentatia precara, si nu am fost prea bucuroasa, ceea ce mi-a dat de gandit mai mult asupra alegerilor mele culinare. Degeaba nu ma ingras, daca nu am o sanatate de fier: pentru mine silueta nu este mai importanta ca sanatatea, in nici un caz!
Semnele de pe fata sunt cele care tradeaza involuntar cele mai multe carente si probleme cauzate de alimentatia proasta:
1. Limba
"Este o fereastra catre celelalte organe. Varful este corelat cu inima, iar portiunea imediat urmatoare are legatura cu plamanii. Partea dreapta reflecta starea vezicii biliare, iar partea stanga este edificatoare pentru starea ficatului" ne descrie dr McKeith importanta acestui organ de multe ori nebagat in seama.
Mijloc despicat – este unul dintre semnele caruia nu ii acordam o importanta deosebita si nici nu ne gandim ca ar insemna ceva rau. De fapt, personal, nici nu mi-am pus intrebarea daca inseamna cu adevarat ceva. Acest semn indica probleme ale stomacului si o digestie deficitara.
Solutie: combina alimentele, consuma mai multe lichide, atat ceaiuri, apa (fara bauturi acidulate), dar si supe, ciorbe, dar si alte alimente care ajuta digestia: piure, legume si preparate inabusite sau la aburi, etc.
Urme de dinti pe marginile limbii – este o reala problema, atunci cand dintii tai lasa semne pe limba si indica, pe langa o digestie deficitara, si o functionare lenesa a bilei.
Solutie: consuma alimente care ajuta splina sa functioneze la cote normale: dovleac, fasole, lucerna, orz, mei, sfecla, morcovi, patrunjel, telina, pui, pastarnac, chimen, peste, cartofi dulci, zarzavaturi, legume radacinoase, etc.
Limba inflamata sau arsa: inflamarea limbii echivaleaza cu deficiente nutritive, printre care fierul, vitamina B6 si niacina, iar limba arsa arata ca stomacului ii lipsesc sucurile gastrice digestive.
Solutie: ia suplimente nutritive care sa acopere carentele de vitamine si minerale (desi indicat ar fi sa consulti un medic si sa faci cateva analize), iar pentru sucuri digestive ia cate o lingurita de Bitter Suedez in fiecare zi, sau o lingurita de otet de mere inainte de masa.
Limba cu depunere albicioasa: indica apritia unei micoze si lipsa bacteriilor benefice pentru orgaism.
Solutie: incearca sa diminuezi consumul de lactate, introdu in alimentatia ta un aliment superconcentrat verde si bea ceai pau d'arco (din plafar).
Limba cu varful rosu indica o stare emotionala negativa recenta sau un stres emotional, o suparare puternica.
2. Matreata
De cate ori nu ai dat vina pe samponul folosit, pe balsam, pe spuma de par sau pe alte produse de hairstyle pentru inestetica matreata care te jeneaza ori de cate ori iesi pe strada? Te-ai gandit ca poate este efectul unei alimentatii precare? Afla atunci ca acest dusman al parului apare si din cauza aparitiei unei ciuperci sau deficientei unor acizi grasi esentiali, de vitamina B6 sau de seleniu, ne atentioneaza dr. McKeith.
Solutie: redu consumul de dulciuri, ia 2 lingurite de ierburi antifungice pau d'arco, ia suplimente nutritive pentru par: seleniu sau biotina; spala-ti parul cu sampon pe baza de musetel sau arbore de ceai
Crapaturi in spatele urechii: deficienta de zinc.
Solutie: consuma seminte de dovleac, de susan si fructe de papaya, dar si suplimente capsule cu zinc.
Ceara in urechi: este "asigurata" de lipsa de acizi grasi esentiali in organism. Gillian Mckeith sustine ca atunci cand se tine o cura de slabire, fara indrumarea unui specialist, cei mai multi fac greseala sa elimine orice tip de grasime din alimentatie, fara sa stie ca exista grasimi benefice si esentiale pentru organism.
Solutie: in salatele pe care le consumi, adauga in, fie sub forma de ulei, fie sub forma de seminte si redu consumul de produse bazate pe lapte de vaca.
4. Ochi
Paloarea partii interioare a pleoapei: tesutul de sub pleoapa inferioara ar trebui sa aiba o culoare roz intens, in cazul in care aceasta culoare este schimbata este posibil sa fii anemica.
Solutie: ai nevoie de un complex de vitamina B complex si B 12 si fier.
Cearcane sub ochi: indica o posbila alergie, sau o slaba functionare a rinichilor.
Solutie: combina alimentele pe care le mananci, nu te axa pe acelasi tip de mancare mai multe zile la rand; bea suc de merisor (doua pahare pe zi timp de o saptamana), mananca boabe de quinoa.
5. Gura
Colturile gurii crapate: deficienta de vitamina B2.
Solutie: bea ceai de trifoi rosu sau urzici, ia un complex de vitamina B, bea un pahar de suc de morcovi cu o lingurita de spirulina; consuma multe vegetale cu frunze de culoare verde inchis, migdale, patrunjel, germeni de grau.
Buza inferioara umflata: indica un blocaj digestiv, chiar constipatie.
Solutie: bea ceaiuri de plante, mananca multe supe in special de legume, un supliment de enzime digestive luat impreuna cu spirulina ar trebui sa fie foarte eficient.
6. Cosurile
Cosurile de pe fata indica probleme care rezulta in urma alimentatiei deficitare. Dr. Gillian McKeith sustine ca localizarea acestora pe diferite suprafete ale fetei indica o problema cu un organ intern:
Frunte: intestine;
Obraji: plamani si piept;
Nas: inima;
Maxilar: rinichi;
Zona din jurul gurii: organele reproducatoare.
7. Mainile
Unghii exfoliate/casante: probleme ale ficatului, dar si carente de zinc, calciu, acizi grasi esentiali sau un nivel scazut de acid in stomac.
Solutie: mananca broccoli, varza de Bruxelles, varza alba, cereale integrale, amarant, cicoare, seminte si bea doua cani de ceai de urzica pe zi.
Pete albe pe unghii si piele crapata pe varfurile degetelor.: deficienta de zinc.
Solutie: tablete de zinc, seminte de dovleac si de floarea soarelui bogate in zinc.
Degete inflamate sau palme umflate: semne ale deficientei de vitamina B6.
Solutie: consuma alimente cu un continut crescut de vitamina B, precum orez brun, seminte floarea-sorelui, avocado, hrisca si legume sau o doza suplimentara de vitamina B6.
Acestea sunt doar cateva indicii care iti arata ca nu este in regula ceva in corpul si alimentatia ta. Mai sunt si alte semne care denota existenta unei probleme legate de alimentatia necorespunzatoare, cum ar fi urina si scaunele, care pot avea culori diferite sau miros persistent, dar si durerile de stomac, crampele sau gazele. Pentru acestea ar fi bine sa consulti un medic si sa iti faci analizele necesare.
Tu ai o alimentatie corespunzatoare? Ai avut de-a face cu astfel de probleme sau semne? Spune-ne povestea ta pe forum.