Bolile cronice netransmisibile sunt principala cauza de deces in intreaga lume, anual inregistrandu-se aproximativ 38 de milioane de decese la nivel global, potrivit ultimului raport dat publicitatii de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Jumatate dintre aceste decese pot fi prevenite, sustin reprezentantii OMS, prin adoptarea unor masuri urgente, printre care schimbarea stilului de viata si insusirea unei alimentatii sanatoase si echilibrate.
Aceasta MICA schimbare in dieta te va face mai sanatoasa
"Bolile cronice netransmisibile sunt principalii factori raspunzatori de 75% din mortalitatea planetara. In fata acestei situatii alarmante oamenii trebuie sa inteleaga ca prin adoptarea unui stil de viata sanatos cu o alimentatie corecta in fiecare zi, diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, afectiunile pulmonare si cancerul pot fi prevenite in anumita masura si situatii.
Punand in practica toate sfaturile pe care nutritionistii cu experienta le ofera cu privire la alimentatia sanatoasa, oamenii pot avea o viata mult mai linistita si cu riscuri minore in a dezvolta una dintre aceste boli cronice netransmisibile", a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, specialist in nutritie.
Alimentatia sanatoasa inseamna un consum moderat, echilibrat si variat de alimente si preparate culinare, repartizate in trei mese principale. Mai exact, alimentatia ta de zi cu zi trebuie sa cuprinda cereale si produse cerealiere, fructe si vegetale, lapte si produse lactate, alimente bogate in proteine: carne, produse din carne, oua, leguminoase (fasoale, mazare boabe, linte, soia), dar si produse dulci si zaharoase. Acestea din urma trebuie sa fie consumate ocazional si in cantitati mici, spun specialistii in nutritie.
Dieta jurnalistului - Ce sa nu mananci la birou ca sa nu te ingrasi
"Alimentele sunt prietenii omului. Nu exista alimente bune sau rele, ci alimente prietenoase sau mai putin prietenoase. Important este sa constientizam ca adoptand o alimentatie sanatoasa alaturi de cele 30 de minute de miscare zilnica, conform indicatiilor, putem tine deoparte bolile cronice netransmisibile. Beneficiile alimentatiei sanatoase sunt uriase. De aceea alimentatia sanatoasa trebuie sa inceapa cat mai devreme si sa dureze practic nelimitat", a adaugat prof. univ. dr. Nicolae Hancu.
Alimentatia sanatoasa inseamna si pastrarea unui echilibru energetic si a unei greutati corporale la valori normale. "Omul are in fata alimentul si in spate comportamentul. Consumand alimente prietenoase si facand miscare, fie ca ne plimbam prin parc sau desfasuram activitati casnice, prevenim una dintre cele mai periculoase pandemii ale momentului si anume obezitatea. In raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru prima data, obezitatea este tratata ca boala de sine statatoare", a subliniat prof. univ. dr. Nicolae Hancu.
Citeste si: Care vor fi cele mai populare diete ale anului 2015?