Venirea sezonului rece aduce si confortul multora dintre noi de a nu-si mai bate capul cu ceea ce mananca, doar am scapat de grija kilogramelor neplacute vizibile in costumul de baie. Iarna este acceptabil sa mai luam si cateva kilograme in plus, dar nu este o scuza sa nu mancam corect. Alimentatia este importanta pentru a ne mentine sanatosi.
Una dintre tentatiile care ne fac cu ochiul in aceasta perioada o reprezinta alimentele si preparatele grase, aici au intaietate preparatele specifice de sarbatori. Ce-i de facut in acest caz? Nu-ti ramane decat sa ai grija sa incluzi printre preparatele consumate zilnic si alimentele recomandate in acest sezon.
Include in alimentatia ta de baza acele alimente care stimuleaza organismul sa produca mai multa caldura, astfel vei face fata cu succes temperaturilor scazute si sanatatea ta va fi protejata.
- Alimente care contin niacina. Acidul nicotinic, cunoscut si sub numele de vitamina B3, echilibreaza sistemul nervos si stimuleaza circulatia sangelui. Joaca un rol important in destinderea capilarelor, ceea ce face sa ajunga mai mult sange in maini si picioare, incalzindu-te. Printre alimentele care contin aceasta substanta se numara laptele, ouale, branza, ficatul, semintele de susan, cafeaua, alunele si produsele din grau.
- Legumele si fructele au un aport caloric bogat de vitamina C, care te ajuta sa iti mentii santatea protejata de pericolele vremii reci. Prazul, spanacul si morcovii nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta, si pentru a stimula organismul.
- Alimentele picante te protejeaza de temperaturile reci stimuland circulatia sangelui. Asa ca indiferent de ceea ce mananci, adauga putin piper sau sos picant. Ardeiul iute contine capsaicina, substanta care le confera gustul picant, si iti este recomandat pe timp de iarna.
Citeste mai departe ce nu trebuie sa iti lipseasca din alimentatia de iarna pentru o dieta echilibrata
Consulta dosarul complet de retete culinare pentru o alimentatie corecta a familiei tale
Sanatatea in sezonul rece: Afectiunile de care sa te protejezi
Dieta echilibrata
Iarna trebuie sa ai grija ca alimentatia ta sa fie echilibrata, ai grija sa incluzi carbohidrati, proteine si vitamine.
Aportul de carbohidrati
Carbohidratii stimuleaza nivelul de serotonina din organism, o substanta care iti confera o stare de bine si e destul de redusa in sezonul rece. Trebuie doar sa ai grija pentru ca un consum ridicat si necorespunzator de carbohidrati poate sa iti afecteze silueta. Alimentele recomandate si care iti pot pastra silueta in acelasi timp sunt: cartofii dulci, dovleceii, fasolea, lintea si produsele din cereale integrale.
Alimente cu un indice glicemic scazut
Un indice glicemic ridicat inseamna un nivel ridicat de glucoza in sange ceea ce stimuleaz cresterea de insulina, ducand la slabirea sistemului imunitar. Alimentele recomandate sunt: migdale, fistic, sparanghel, nuci, varza, brocoli, conopida, telina, castraveti, ceapa, ciuperci, masline, spanac, condimente.
Proteine
Alimente recomandate: carne de pui si vita, carne macra de porc, produse lactate degresate, oua si legume.
Vitamina D
Produse recomandate: peste gras (somon, ton, hering), soia, lapte degresat, galbenus de ou
Vitamina C
Surse de vitamina C: fructe si legume proaspete (zmeura, coacaze, kiwi, ardei, broccoli, varza, patrunjel) si citrice (portocale, lamai, grapefruit).
Ce trebuie sa consumi moderat iarna
Redu consumul de sare, cafeina si produsele lactate cu un continut ridicat de grasimi, cele din urma stimuleaza dezvoltarea de bacterii care duc la infectii.
Consulta dosarul complet de diete pentru a te mentine in forma cu succes si in sezonul rece