1. Legumele cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi precum spanac, andive, varza, salata si gulii, fac parte din lista alimentelor care iti pot dauna sanatatii intocmita de Centrul pentru Stiinta in Interes Public.
Pericole: E. Coli, salmonella si Norovirus
Infectarea cu una dintre aceste bacterii poate fi posibila prin contactul direct cu animale salbatice, dejectiile animalelor infectate, contactul cu apa contaminata sau o igiena precara.
Prevenire: Spala intotdeauna legumele crude inainte de a le gati. Evita cumpararea salatelor preparate din supermarketuri, in special acele salate combinate, deoarece combinarea mai multor tipuri de legume creste riscul contaminarii.
2. Ouale
Si produsele care contin oua sunt considerate o sursa ridicata de infectie cu salmonella.Cauza principala o reprezinta servirea de oua crude, gatite necorespunzator sau tinerea oulalelor la o temperatura necorespunzatoare.
Prevenire: Metoda cea mai eficienta de a evita infectarea cu salmonella este chiar gatirea corespunzatoare a preparatelor pe baza de oua.
3. Tonul
Infectarea cu mercur nu este singura afectiune care iti poate ameninta sanatatea. O toxina care se gaseste in peste poate duce la o reactie alergica. Pestele afectat are un gust neobisnuit metalic, piperat sau amar, ceea ce este un semnal de alarma.
Pericole: Intoxicatia cu scombrotoxina este posibila din cauza pastrarii la o temperatura necorespunzatoare a pestelui. Pestele trebuie gatit la scurt timp dupa cumparare sau in caz contrar trebuie congelat. Odata dezvoltata bacteria nu mai poate fi distrusa nici prin gatire sau congelare. Persoanele intoxicate resimt dureri de cap, dureri abdominale, greata, diaree si palpitatii.
Prevenire: Intoxicatiile cu scombrotoxina pot fi impiedicate prin pastrarea corepunzatoare a pestelui. Este recomandat sa fie tinut la rece.
4. Alune
Consumate moderat alunele pot avea beneficii nutritive deoarece contin grasimi monosaturate care sunt bune pentru inima in special. Dar totodata pot dauna serios sanatatii si pot chiar induce moartea.
Pericole: Alunele sunt alimentele care induc reactiile alergice in cazul copiilor si pot duce la deces. Asta pentru ca organismul celor alergici percep proteinele in alune ca o amenintare a sanatatii, inducand reactii care pot fi de la un nivel usor pana la deces.
Prevenire: Persoanele alergice trebuie sa evite consumul in exces de alune si in cazul unei reactii adverse este necesar administrarea medicamentelor antialergice.
5. Cartofi
Salmonella, E. coli si Shigella sunt bacteriile care pot contamina organismul prin alimentatie. Cel mai adesea infectia este posibila prin intrarea in contact a unei persoane infectate cu produsul. Mai mult de 40% dintre cazurile de intoxicatie sunt cauzate de preparatele consumate in restaurante, supermarketuri, piete etc.
Prevenire: Evita tinerea preparatelor pe baza de cartofi la temperatura camerei.
6. Inghetata
Cel mai mare focar de infectie cauzat de inghetata s-a intamplat in anul 1994 cand un producator a transportat in acelasi camion oua crude si era contaminat cu Salmonella.
Pericole: Salmonellla si Listeria sunt infectiile principale.
Focarele de Salmonella sunt frecvente chiar in propria casa, prin prepararea necorepunzatoare a oulalelor si folosirea cruda a acestora in procesul de preparare in casa a inghetatei. Iar Listeria poate fi cauzata de infectia aparaturilor si poate duce la contaminarea loturilor intregi. Si alte produse lacate pot fi purtatoare de Listeria.
Prevenire: Bacteria Salmonella poate fi exterminata prin procesul de pasteurizare si evita consumul de inghetata care au in intrat in stadiul de topire sau inghetatele gatite in casa necorepunzator.
7. Capsuni
Capsunile, zmeura si murele sunt printre cele mai delicioase si apreciate fructe dar in acelasi timp, sunt si o sursa frecventa de intoxicatie alimentara. Aceste fructe pot fi purtatoare ale unui parazit unicelular Cyclospora cayetanensis, ce duce la dezvoltarea afectiunii Cyclospora, iar persoanele intoxicate resimt crampe, stari de voma, diaree severa si deshidratare. Contaminarea este posibila prin consumul de fructe sau apa.
8. Rosii
Dincolo de numeroasele proprietati nutritive si benefice sanatatii rosiile pot fi si purtatoare de virusuri si bacterii care pot duce la un adevarat focar de infectii. Riscul de infectie ramane redus daca respecti norme de igiena inainte de prepararea alimentelor. Este recomandata spalarea in apa calduta a fructelor si a legumelor si evitarea combinatiei acestora cu alte alimente.