The Beatles

The Beatles concurează la Premiile Grammy datorită...

Citeste mai mult»
Meryl streep 2

Meryl Streep, nevoită să taie gardul proprietății sale...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna, acuzații către Donald Trump după ce a interzis...

Citeste mai mult»
prințesa Beatrice

Prințesa Beatrice a născut o fetiță cu câteva săptămâni...

Citeste mai mult»
sarpe

Ce trebuie să știi despre Anul Șarpelui, noul An...

Citeste mai mult»
Alina Sorescu și Alexandru Ciucu

Alina Sorescu, după ce a divorțat de Alexandru Ciucu după...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Următorul album al cântăreței Lady Gaga, 'Mayhem', va fi...

Citeste mai mult»
Stella McCartney

Stella McCartney răscumpără participaţia deţinută de...

Citeste mai mult»
Chris Brown

Cântăreţul Chris Brown cere 500 de milioane de dolari de...

Citeste mai mult»
Hugh Grant

Hugh Grant cere investigarea tabloidelor britanice ale...

Citeste mai mult»
Paul McCartney

Paul McCartney cere guvernului britanic să „protejeze”...

Citeste mai mult»
flori

De ce ambalajul este la fel de important ca florile?...

Citeste mai mult»
sof

Karla Sofía Gascón, starul din „Emilia Pérez”, devine...

Citeste mai mult»
oscar

Nominalizări Oscar 2025 - Sebastian Stan a fost selectat...

Citeste mai mult»
narcisist

Care sunt semnalele de alarmă care îți arată că...

Citeste mai mult»
sting

Sting amână două concerte din SUA la sfatul medicilor

Citeste mai mult»
Bruce Dickinson

Bruce Dickinson, solistul Iron Maiden, a fost invitat de...

Citeste mai mult»
Ryan Gosling

Ryan Gosling este în discuţii pentru a juca în următorul...

Citeste mai mult»
studio

Care este frecvența ideală pentru bronzarea la solar?

Citeste mai mult»
 Bertrand Blier

Regizorul francez Bertrand Blier, premiat cu Oscar, a...

Citeste mai mult»
omleta

Cum prepari omleta perfectă, în doar trei pași. Rețeta...

Citeste mai mult»
Jennifer Aniston

Antrenamentele care o țin mereu tânără pe Jennifer Aniston

Citeste mai mult»
Minodora

Cum a reușit Minodora să slăbească de la 100 la 60 de...

Citeste mai mult»

Boala pe care riscă să o dezvolte persoanele care consumă...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet consideră că lumea are nevoie de un nou...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

Brad Pitt îşi avertizează fanii după ce o femeie din...

Citeste mai mult»
Bob Dylan

Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'

Citeste mai mult»
Regina Sonja

Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord

Citeste mai mult»
horoscop

Trei zodii care au noroc în luna februarie. Le va merge...

Citeste mai mult»
celine dion

Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă....

Citeste mai mult»
Renee Zellweger

Renée Zellweger, despre pauza de şase ani din carieră:...

Citeste mai mult»
kidman

Nicole Kidman nu își dorește ca fiicele ei adolescente să...

Citeste mai mult»
papa francisc

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste...

Citeste mai mult»
pep

Pep Guardiola şi soţia sa, Cristina Serra, se despart...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O emisiune TV franceză retrasă după ridiculizarea unei...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd îşi amână lansarea noului album „în semn de...

Citeste mai mult»
oscar

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din...

Citeste mai mult»
mireasa

O femeie a cerut anularea căsătoriei, după ce nunta falsă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Lansarea emisiunii culinare a lui Meghan Markle a fost...

Citeste mai mult»
Jude Law

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în „The...

Citeste mai mult»

Alimente care iti pot dauna serios sanatatii

De în Sanatate 13 aug 2011
Te-ai gandit vreodata ca ceea ce mananci iti poate pune serios in pericol sanatatea? Poate parea destul de ciudat avand in vedere faptul ca nu poti stii niciodata cu exactitate care aliment iti poate face bine sau rau. Am realizat o lista pentru tine cu alimentele pe care trebuie sa le consumi cu moderatie.

1. Legumele cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi precum spanac, andive, varza, salata si gulii, fac parte din lista alimentelor care iti pot dauna sanatatii intocmita de Centrul pentru Stiinta in Interes Public.

Pericole: E. Coli, salmonella si Norovirus

Infectarea cu una dintre aceste bacterii poate fi posibila prin contactul direct cu animale salbatice, dejectiile animalelor infectate, contactul cu apa contaminata sau o igiena precara.

Prevenire: Spala intotdeauna legumele crude inainte de a le gati. Evita cumpararea salatelor preparate din supermarketuri, in special acele salate combinate, deoarece combinarea mai multor tipuri de legume creste riscul contaminarii.

2. Ouale

Si produsele care contin oua sunt considerate o sursa ridicata de infectie cu salmonella.Cauza principala o reprezinta servirea de oua crude, gatite necorespunzator sau tinerea oulalelor la o temperatura necorespunzatoare.

Prevenire: Metoda cea mai eficienta de a evita infectarea cu salmonella este chiar gatirea corespunzatoare a preparatelor pe baza de oua.

3. Tonul

Infectarea cu mercur nu este singura afectiune care iti poate ameninta sanatatea. O toxina care se gaseste in peste poate duce la o reactie alergica. Pestele afectat are un gust neobisnuit metalic, piperat sau amar, ceea ce este un semnal de alarma.

Pericole: Intoxicatia cu scombrotoxina este posibila din cauza pastrarii la o temperatura necorespunzatoare a pestelui. Pestele trebuie gatit la scurt timp dupa cumparare sau in caz contrar trebuie congelat. Odata dezvoltata bacteria nu mai poate fi distrusa nici prin gatire sau congelare. Persoanele intoxicate resimt dureri de cap, dureri abdominale, greata, diaree si palpitatii.

Prevenire: Intoxicatiile cu scombrotoxina pot fi impiedicate prin pastrarea corepunzatoare a pestelui. Este recomandat sa fie tinut la rece.

4. Alune

Consumate moderat alunele pot avea beneficii nutritive deoarece contin grasimi monosaturate care sunt bune pentru inima in special. Dar totodata pot dauna serios sanatatii si pot chiar induce moartea.

Pericole: Alunele sunt alimentele care induc reactiile alergice in cazul copiilor si pot duce la deces. Asta pentru ca organismul celor alergici percep proteinele in alune ca o amenintare a sanatatii, inducand reactii care pot fi de la un nivel usor pana la deces.

Prevenire: Persoanele alergice trebuie sa evite consumul in exces de alune si in cazul unei reactii adverse este necesar administrarea medicamentelor antialergice.

5. Cartofi

Salmonella, E. coli si Shigella sunt bacteriile care pot contamina organismul prin alimentatie. Cel mai adesea infectia este posibila prin intrarea in contact a unei persoane infectate cu produsul. Mai mult de 40% dintre cazurile de intoxicatie sunt cauzate de preparatele consumate in restaurante, supermarketuri, piete etc.

Prevenire: Evita tinerea preparatelor pe baza de cartofi la temperatura camerei.

6. Inghetata

Cel mai mare focar de infectie cauzat de inghetata s-a intamplat in anul 1994 cand un producator a transportat in acelasi camion oua crude si era contaminat cu Salmonella.

Pericole: Salmonellla si Listeria sunt infectiile principale.

Focarele de Salmonella sunt frecvente chiar in propria casa, prin prepararea necorepunzatoare a oulalelor si folosirea cruda a acestora in procesul de preparare  in casa a inghetatei. Iar Listeria poate fi cauzata de infectia aparaturilor si poate duce la contaminarea loturilor intregi. Si alte produse lacate pot fi purtatoare de Listeria.

Prevenire: Bacteria Salmonella poate fi exterminata prin procesul de pasteurizare si evita consumul de inghetata care au in intrat in stadiul de topire sau inghetatele gatite in casa necorepunzator.

7. Capsuni

Capsunile, zmeura si murele sunt printre cele mai delicioase si apreciate fructe dar in acelasi timp, sunt si o sursa frecventa de intoxicatie alimentara. Aceste fructe pot fi purtatoare ale unui parazit unicelular Cyclospora cayetanensis, ce duce la dezvoltarea afectiunii Cyclospora, iar persoanele intoxicate resimt crampe, stari de voma, diaree severa si deshidratare. Contaminarea este posibila prin consumul de fructe sau apa.

8. Rosii

Dincolo de numeroasele proprietati nutritive si benefice sanatatii rosiile pot fi si purtatoare de virusuri si bacterii care pot duce la un adevarat focar de infectii. Riscul de infectie ramane redus daca respecti norme de igiena inainte de prepararea alimentelor. Este recomandata spalarea in apa calduta a fructelor si a legumelor si evitarea combinatiei acestora cu alte alimente.

Tag-uri: ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

dumitrescu oana maria rodica (23.08.2011, 11:15)
eu una cred ca ar fi trebuit trecute pe lista si ciupercile ca si ele sunt periculoase
Răspunde-i
Ana Ana (15.08.2011, 15:03)
Ce bine ca nu sunt trecute si ciupercile pe lista!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
31 ian