Femeia este o fiinta minunata din multe puncte de vedere, insa cel mai important dar pe care il are ea de la natura este acela de a da viata. Ce poate fi mai frumos si mai emotionant? Un alt moment cheie in viata oricarei femei este pubertatea si transformarea in tanara femeie. Schimbarile care au loc odata cu implinirea varstei de aproximativ 14 ani si pana dupa 25 sunt absolut fantastice: pe de-o parte le percepem ca ciudatenii, pe de alta parte, odata cu intelegerea fenomenului si trairea ca atare a acestor exepriente, le trata, ca cel putin fiind interesante. Dupa varsta de 40 de ani, unele femei considera ca apare o regresiune din punct de vedere fiziologic, dar acest lucru este fals, transformarile ce au loc odata cu menopauza au locul lor bine determinat in constructia si evolutia femeii.
Fiecare dintre aceste perioade necesita anumite alimente pentru a acoperi carentele pe care aceste etape ale vietii le provoaca asupra corpului si pentru a remedia eventualele stari si simptome care si-ar putea face aparitia.
Alimentatia este un aliat in orice moment al vietii si un secret al mentinerii sanatatii si al prevenirii diverselor boli. Pentru a afla care sunt cele mai utile si eficiente alimente in lupta cu varsta si cu transformarile corporale ce decurg din ea, l-am solicitat pe dr. nutritionist Serban Damian, de la Superfit Expert, si iata ce am aflat:
20+ - transformari decisive si obiceiuri inradacinate
Perioada de „tanara adulta”, cum imi place mie sa-i spun, este si perioada in care faci cu adevarat „primii pasi” in lume si in ceea ce inseamna ea. De acum incolo incepe perioada de responsabilizare si de trecere prin cele mai importante etape ale vietii: unele mai bune decat altele.Din punct de vedere nutritional este si perioada in care iti creezi obiceiuri alimentare pe care le vei manifesta o viata intreaga. Acum este perioada in care alegi daca sa fumezi sau nu, daca sa bei sau nu, daca sa mananci corect sau nu, adica perioada crearii unui stil de viata in functie de deciziile si alegerile pe care le faci. Ceea ce alegi acum sa mananci la aceasta varsta va avea repercusiuni pe tot parcursul viatii tale.
La 20+, nu exista un secret alimentar particular, ci este o etapa a vietii in care incepi sa iti formezi stilul de viata alimentar si deciziile de acum se vor rasfrange in viitor. Ceea ce recomanda dr. Serban Damian, este atentia; este important sa acorzi atentie maxima alegerilor pe care le faci, sa eviti pe cat posibil produsele grase, prajite, de fast-food, si sa acorzi credit, carbohidratilor neprocesati (migdale, alune, cereale integrale, produse de panificatie din diverse cereale), legumelor si fructelor, evident.
Sarcina – "minunea" din corpul tau
Perioada sarcinii este una a schimbarilor radicale. Inca din prima clipa in care afli ca vei avea un bebelus, viata ta alimentara, si nu numai, se schimba la 360 grade. Atentia acordata corpului tau este prima pe lista ta de prioritati, pentru ca ca in interiorul lui au loc transformari minunate, inexplicabile care depind de buna functionare a organismului.
Ca pentru orice femeie, prioritar este copilul tau, dar intotdeauna incerci sa ai grija si de corpul tau, sa nu te ingrasi mai mult decat este necesar, sa cauti sa mananci bine, corect si eficient. Care sunt alimentele care nu trebuie sa iti lipseasca din meniu in perioada sarcinii si de ce, afla in cele ce urmeaza.
Dr. Serban Damian avertizeaza inca de la inceput ca prejudecata conform careia „mananci pentru doi” este eronata si este doar un motiv pentru justificarea alimentatiei in exces. Ceea ce recomanda nutritionistul in perioada sarcinii este alimentatia echilibrata, adica variat si moderat. Specialistul sustine ca orice femeie insarcinata trebuie sa mearga pe premisa alimentatiei variate, in cantitati moderate.
Din alimentatia unei femei insarcinate nu trebuie sa lipseasca in nici un caz lactatele, o sursa importanta de vitamina D si calciu, atat de important pentru dezvoltarea embrionului, dar si pentru structura osoasa a femeii. Unde mai pui ca daca esti gravida pe timpul verii, iaurturile sunt extrem de racoritoare.
Fructele si legumele sunt de asemenea categorii cheie de alimente, mai mult decat permise, evident pentru mutitudinea de vitamine, minerale si alte elemente nutritive pe care le au. Energizante si slab calorice, aceste alimente sunt esentiale pentru rezistenta fizica a femeii, dar si pentru „silueta” ei, atat cat se poate. Incearca salate de fructe, de legume, sucuri naturale, mananca-le simple, cum vrei tu. Sunt alimente cheie la care nu ai restrictii si care iti ajuta corpul din multe puncte de vedere.
In ceea ce priveste carnea, dr. Serban Damian recomanda varietatea tipurilor de carne, dar in cantitati moderate. Pestele este o optiune mai buna, dar daca nu este agreat, se poate apela si la vaca, pui, miel, oaie, etc. Sunt importante si aceste tipuri de alimente in alimentatia unei gravide.
Din categoria "ce nu este recomandat pe timpul sarcinii", avem de-a face, conform specialistului cu aceleasi alimente cu care ne „luptam” fiecare dintre noi sa le eliminam din alimentatia noastra, nu numai pe timpul sarcinii: prajeli, semipreparate, fast food sau alimente procesate industrial.
Corpul dupa sarcina si alimentatia
Odata cu instalarea sarcinii, intervin multiple transformari in organism, dar si odata cu finalizarea ei, corpul se schimba si incearca sa revina la normal. Cand sarcina s-a terminat, apare alaptarea si odata cu aceasta si atentia acordata alimentatiei.
Conform specialistului, se poate consuma cam orice dupa sarcina, evident tot in cantitati moderate, dar trebuie sa acorzi o mai mare atentie la ce nu trebuie sa mananci pentru a nu afecta copilul prin intermediul alimentatiei: fasole, mazare, ceapa, usturoi sunt alimente interzise, doarece ii pot crea disconfort bebelusului alaptat.
Pentru cele care au luat pe timpul sarcinii mai multe kilograme decat si-ar fi dorit, sau decat ar fi trebuit si vor sa tina o cura de slabire, Serban Damian nu recomanda inceperea unei asemenea diete in timpul in alaptarii, ci dupa aceea.
Menopauza – firescul din viata ta
Menopauza este perceputa intotdeauna ca o etapa dezastruoasa in viata femeii, o etapa de involuare, ceea ce este total gresit, deoarece aceste schimbari, esentiale de altfel in viata unei femei sunt normale si a fi la menopauza nu inseamna distrugerea vietii, fericirii, o perioada de declin. Sau depinde de cum o percepe fiecare! Fa tot posibilul sa nu lasi schimbarile hormonale care-si fac de cap in organismul tau si care creeaza intr-adevar simptome nu tocmai confortabile, sa iti distruga starea de spirit pe care o ai.
Nu lasa aceasta schimbare sa iti „amageasca” viata si sa devina stapana asupra ei, ci descopera de la specialistul nostru, cateva secrete alimentare esentiale, care fie vor preveni aparitia unor probleme fiziologice, fie vor trata sau atenua simptomele inconfortabile.
Serban Damian sustine ca odata cu varsta, cantitatea de alimente trebuie din ce in ce in ce mai mult redusa, iar miscarea din ce in ce mai multa. Acesta este raportul corect intre alimentatie, miscare si varsta, odata cu trecerea timpului, si nu tendinta femeilor de deveni din ce in ce mai sedentare si cu un apetit alimentar mai mare. Trebuie o mai mare atentie la kilogramele acumulate, la tipul de alimentatie ales, pentru a nu avea apoi de suferit.
Lactatele constituie unul din secretele alimentare ale acestei perioade. Odata cu menopauza, riscul aparitiei osteoporozei creste, de aceea doctorul nostru recomanda un aport ridicat de lactatele.
Riscul de a face Alzheimer sau arteroscleroza este de asemenea foarte ridicat la aceasta varsta, de aceea recomandarea nutritionistului pentru prevenirea instalarii acestor cumplite boli este aportul fructe si legume si recomandarea este sa fie cat mai colorate: zmeura, coacaze, afine, etc.
De asemenea, in aceasta etapa a vietii apar diverse probleme legate de nivelul colesterolului din sange, de aceea esential este sa consumi acizii grasi omega 3, care se gasesc in special in pestii oceanici sau in semintele de in.
Tu folosesti alimentatia ca aliat al tau in momentele cheie din viata ta? Spune-ne mai multe pe forum.