Astfel, pretul unui kilogram de zahar brun nerafinat, ecologic ajunge la 12 lei/kg, in timp ce un kilogram de zahar alb, 100% rafinat costa de 4 ori mai putin, in jur de 3 lei. Smantana bio costa in jur de 4,5 lei/250 ml, in timp ce smantana obisnuita se vinde la acelasi pret, dar in cantitate dubla. Faina integrala de grau ecologica costa aproape dublu fata de faina alba de grau, cea bio avand pretul de 4,5 lei/kg, iar cea normala costand in medie 2,5 lei/kg. Diferente substantiale se pot observa si la ouale ecologice, care costa in jur de 0,9 lei/bucata, in timp ce ouale obisnuite costa aproximativ 0,5 lei/bucata. La painea integrala, diferenta este mai mica si se situeaza undeva in jurul valorii de 2 lei.
Pe de alta parte, gama de produse comercializate in marile magazine este destul de restransa. In majoritatea supermarketurilor, acestea au alocat un singur raft, sunt asezate la intamplare, chiar dispersate si amestecate cu produsele obisnuite. Produsele ecologice romanesti lipsesc de pe rafturile cu produse bio.
Responsabile pentru preturile mari ale produselor "eco" sunt taxele vamale. "Diferentele de pret variaza de la un produs la altul, in functie de tara de import, de taxele vamale, de tipul de produs comercializat", a declarat pentru FrontNews directorul general al Natura Land, Radu Panait.
Producatorii romani invoca absenta unui sprijin din partea statului roman, cel putin in privinta promovarii produselor bio, nu au incredere in piata ecologica din Romania, si, in consecinta, prefera sa produca doar materie prima (cereale, ulei, miere, plante medicinale, fructe de padure, lactate) pentru export, ceea ce inseamna ca segmentul de procesatori ecologici care sa produca in Romania un produs finit, gata pentru consum direct lipseste aproape cu desavarsire, a comentat Panait.
Astfel, materia prima de la noi din tara ajunge sa fie exportata, produsele sunt fabricate in strainatate si apoi sunt importate la noi in tara, fapt care justifica pretul foarte mare la care se ajunge, conform declaratiilor lui Panait, care considera ca avem nevoie de mai multi producatori romani, care sa acopere o gama mai larga de produse.
Piata produselor "eco" ar putea creste pana la 5 milioane de euro in 2008
In prezent, produsele ecologice atrag foarte putine persoane, dar specialistii estimeaza ca in viitor ponderea lor printre alimentele consumate va creste, odata cu educarea populatiei, cu cresterea nivelului de trai si cu sustinerea celor care produc ecologic.
Valoarea pietei de produse ecologice ar putea valora 5 milioane de euro in 2008, potrivit estimarilor Radu Panait, care considera ca "piata de la noi se va dezvolta in 5 ani de zile, cand vom ajunge la un consum de 4%. Aici suntem un pic mai rapizi. Daca la ei a durat 20 de ani, la noi va dura mult mai putin".
In anul 2007, in Romania s-au cheltuit aproximativ doua milioane de euro pe produsele ecologice, valoare destul de mica avand in vedere cat cheltuiesc romanii pe alimentele obisnuite. Statisticile arata ca in primul semestru al anului in curs, romanii au alocat pentru alimente o treime din veniturile lunare, care se ridica la aproape 2000 lei pe gospodarie.
In ciuda estimarilor optimiste ale importatorilor privind cresterea consumului de produse "eco" in urmatorii ani, in prezent romanii au de facut o alegere grea: sa cumpere produse obisnuite, la preturi acceptabile, sau sa aleaga produsele ecologice, pentru care trebuie sa scoata din buzunar de patru ori mai multi bani.