Aluminiul este literalmente unul dintre cele mai comune elemente de pe Pamant. Asa ca ne punem intrebarea cum de a ajuns un metal precum aluminiul sa coste mai mult decat aurul? Totul are legatura cu perioada istorica in care s-a produs acest "revers" al medaliei.
Chimistii au incercat de-a lungul istoriei sa afle mai multe despre acest metal si proprietatile sale. Insa nu era usor sa se obtina o forma pura de aluminiu. Au avut loc experimente peste experimente, insa fara niciun rezultat spectaculos. Abia in 1845 oamenii de stiinta au reusit sa observe proprietatile sale si stralucirea remarcabila a aluminiului.
Pana atunci, a durat aproape 18 ani pentru ca o cantitate suficienta de metal sa fie produsa pentru ca oamenii de stiinta sa poata studia in mod corespunzator proprietatile aluminiului.
In 1854, un cercetator francez a dezvoltat o metoda de a produce acest metal la o scara mult mai larga decat predecesorii sai. Pentru prima data in istorie, el reusise sa obtina kilograme intregi de aluminiu intr-o singura sesiune.
Un an mai tarziu, in 1855, 12 lingouri mici de aluminiu au fost expuse la "Exposition Universelle", o expozitie franceza importanta, organizata ca mostenire a imparatului francez Napoleon al III-lea. Aproape imediat dupa aceasta expozitie, cererea oamenilor pentru acest metal magic a explodat pur si simplu. Toata lumea isi dorea sa aiba aluminiu.
Stralucirea sa, combinata cu o greutate aproape fantomatica (este un metal usor) comparativ cu alte metale, au facut din aluminiu un metal ideal pentru bijuterii si nu a durat mult pana cand elita franceza a purtat brose, butoni si alte obiecte realizate din aluminiu.
Pe masura ce povestea aluminiului se desfasura sub privirile elitei franceze, au existat zvonuri care spuneau ca Napoleon al III-lea manca din farfurii de aluminiu in timp ce oaspetii sai trebuiau sa se descurce cu niste farfurii realizate din... aur.
Fie ca povestea este adevarata sau nu, in acel moment din istorie era foarte greu ca oamenii de stiinta sa obtina sau ca muritorii de rand sa faca rost de aluminiu (era mai greu de obtinut decat aurul), asa ca pretul metalului reflecta asta din plin, in ciuda faptului ca se gaseste din belsug pe Pamant, comparativ cu aurul.
Gratie dezvoltarii tehnologiei de obtinere a metalului, in scurt timp pretul aluminiului a scazut cu 80 de procente peste noapte. In cativa ani, aluminiul a trecut de la a fi "cel mai scump metal de pe pamant" la titulatura de cel mai ieftin metal de pe planeta.
Pentru un punct de referinta, in 1852, aluminiul se vindea cu o suma de peste 1200 de dolari pe kilogram. De la inceputul secolului 20, aceeasi cantitate de aluminiu costa sub 1 dolar. Sursa: gizmodo.com.
Citeste si: Trend alert: Bijuteriile din aur roz
Aceasta oferta il va convinge sa te ceara de sotie