Menajera interna este persoana care are grija de casa atat in timp cat suntem in localitate cat si atunci cand suntem plecati, ea ocupandu-se de treburile casei, menaj, curatenie, calcat.
De ce avem nevoie de o menajera interna?
Unul din motive poate fi zona in care avem casa si care poate fi mai greu accesibila din punctul de vedere al transportului.
Un alt motiv poate fi dorinta de a avea pe cineva care sa ne ajute seara sau in momentele cand venim acasa cu musafiri, in weekenduri. In general in familiile in care este o menajera interna mai este si o persoana externa pentru menaj; casa este mai mare, atributiile fiind mai numeroase. Treburile fiecareia sunt bine definite, pentru a nu se dezvolta conflicte. Mai trebuie sa tinem cont de un alt factor si anume de comunicare si modul in care se inteleg ele intre ele, sa existe o compatibilitate intre familie si personalul casei. Daca ele, femeile nu se inteleg, ajung la conflicte si viata din casa devine un calvar, deci atentie la acest lucru
Mai trebuie sa stim un lucru de care este important sa tinem cont: menajera interna nu este robot, nu poate munci 24 de ore din 24, doar pentru ca locuieste cu voi si ii dati ceva de mancare si un salariu. Ea este un om, care isi are limitele lui si care poate munci, insa trebuie sa si odihneasca. Un program de genul urmator nu este rezonabil: dimineata sculat la ora 6 si pregatit micul dejun pentru copiii care pleaca la scoala, apoi suc natural pentru domnul si cafea pentru doamna, program ce se termina pe la ora 8 jumate-9, dupa caz. Apoi curatenie in dormitare, bai si ce mai are de facut.
Intre timp vine soferul care a facut cumparaturile, ce trebuiesc organizate si eventual pregatit ceva pentru masa de pranz-seara, cand se intorc copiii si parintii de la scoala sau birou. Seara parintii au musafiri si trebuie sa puna masa, sa stranga masa, sa bage vesela la spalat in masina. Intre timp trebuie sa le serveasca copiilor cina si fiecare vrea cate altceva de mancare. Catelul trebuie scos afara si supravegheat sa nu ramana pe acolo pentru ca va plange si va trebui sa te scoli noaptea sa il aduci in casa. Mai trebuie avut grija de vesela pisoiului si litiera lui si uite asa s-a facut miezul noptii, cand menajera interna se retrage sa se odihneasca.
Ce pot eu sa le recomand tuturor celor care au o menajera interna este sa aiba in vedere ca puterea de munca este limitata, indiferent cat de bine este platita!
Banii este adevarat ca motiveaza insa pe termen lung nu face fata si atunci stii ca va trebui sa faci ceva.
Alte puncte slabe care trebuiesc discutate de la bun inceput sunt concediul si liberele. In general familiile au vacanta in perioada sarbatorilor si au nevoie de menajera atunci cand sunt plecate pentru a avea siguranta ca este cineva care are grija de casa. Liberele se iau de 2 ori pe luna, insa sunt familii care acorda aceste libere in timpul saptamanii. Deci fiecare familie isi are tabieturile ei.
Mancarea pentru personalul casei este un subiect delicat, pentru ca fiecare isi are tabieturile lui culinare dar si limitele financiare. Nu este obligatoriu si nici cu suparare ca personalul casei sa nu aiba acelasi meniu cu familia, poate familia vrea icre negre sau altceva si atunci… Deci daca doriti, consultati-va cu menajera si vedeti ce ii place si ce isi doreste sa manace si ea poate sa aiba un meniu separat.
Unde are acces menajera si unde nu? Piscina si sauna sunt pentru familie, nu se folosesc de catre personalul casei decat daca este permis. Aromaterapia, lumanarile si baile cu spuma le poate face menajera doar in baia ei, nu in cea a familiei. La televizor menajera se va uita in camera ei, respectand intimitatea casei. De discutat sunt multe, insa nu uitati ca este o persoana matura ce are personalitatea ei si care totusi nu face parte din familia voastra. O persoana care are drepturi si obligatii si care trebuie respectata ca angajata.Bona interna
Bona interna are grija de copilul vostru, insa nu tine loc de mama si nici nu ii ia locul. Ea poate dormi in aceeasi camera cu copilul sau in camera apropiata, pentru a fi alaturi in caz de nevoie. Se ocupa de tot ce tine de copil, adica face curat in camera acestuia, ii pregateste masa, se duce la plimbare cu micutul, ii calca lucrurile.
Atributiile bonei sunt limitate, adica copil si doar copil. Atunci cand bebelusul nu doarme noaptea, este bolnav sau ii ies dintii, langa copil este fie bona, fie mamica. Nu poti sa ii ceri bonei sa stea noaptea treaza langa copilul tau si a doua zi sa fie proaspata si gata sa o ia de la capat cu aceeasi energie fara sa se odihneasca. Bona are grija de bebelus atunci cand sunteti in vacanta si chiar daca plecati in alta tara, ea nu are vacanta!
Este de preferat o bona interna in cazul in care doriti pe cineva cu disponibilitate la program prelungit, de 10-12 ore pe zi. Sa va ganditi ca in afara programului, bonei ii mai trebuie 2 ore pentru a veni si pleca de la voi de acasa, deci se fac 14 ore pe zi. Asa ca interna este o solutie mai confortabila pentru toata lumea!
Este diferenta intre statutul bonei interne si cel al menajerei?
In general bona se considera superioara menajerei, pentru ca are grija de copil si nu de cratita! Voi, parintii trebuie sa fiti atenti cum le tratati si sa delimitati fiecare ce are de facut, pentru ca cel care plateste hotaraste ce si cum, el este seful, nu bona, nu menajera!
de Antoaneta Istrate
Telefon : 021.33.60.221 / 021.33.60.222
Mobil : 0741.123.383
[email protected]
www.ajutormenaj.ro