Trebuie sa incep acest articol prin a va spune ca cel mai bine ar fi sa nu va imbatati – este o stare toxica pentru organism si in special pentru creier si ficat.
Acum, dupa ce mi-am facut datoria sa va atrag atentia, sa fim, totusi, realisti. Deci, mergem la o petrecere (la nunta, botez, in club, iesim intr-un bar cu prietenii, avem o petrecere in familie etc), respectiv este un eveniment previzibil. In acest caz ne putem lua din timp cateva masuri cu ajutorul carora sa limitam din efectele negative ale alcoolului. Astfel, atunci cand stim ca vom consuma alcool va trebui sa mancam inainte (de preferinta) un aliment gras, solid, spre exemplu, o felie de paine cu unt.
Ideal ar fi sa nu fumati activ sau pasiv atunci cand consumati alcool, deoarece tutunul amplifica efectele nocive ale bauturilor alcoolice, suprasolicitand sistemele de detoxifiere ale ficatului. Combinatia este foarte proasta, deoarece fumatul creaza hipoxie (lipsa de oxigen) celulara, sensibilizand si mai mult neuronii cerebrali si tesuturile corpului fata de efectele alcoolului.
Daca tot va place sa mai beti cate ceva, macar sa o faceti inteligent! Cel mai repede se metabolizeaza alcoolul din bauturile spirtoase (atentie! de calitate!) de tip vodka, tequila, whisky, palinca, tuica naturala, ceva mai greu alcoolul din vin alb, vin rosu si mult mai greu cel din lichioruri, bere, cocktail-uri. Deci, sfatul meu este sa nu consumati bauturi alcoolice in care alcoolul este asociat cu zaharuri sau proteine.
Si, totusi... ne-am imbatat!
Ei bine, in acest caz primul lucru pe care trebuie sa-l facem, asa cum spune proverbul, este sa mergem cat mai repede la culcare. Prin somn organismul se reface, procesele de detoxifiere fiind mai eficiente.
A doua zi nu sariti direct pe mancare (stiu, va e pofta ori de dulciuri, ori de oarece carnati cu oua ochiuri, eventual...), ci menajati-va tubul digestiv consumand alimente usoare in cantitati moderate, bogate in fibre, vitamine, saruri minerale, fructe proaspete de sezon, legume crude.
Puteti lua suplimente alimentare de buna calitate pe baza de vitamine din complexul B, vitamina C, gingseng siberian, minerale, magneziu, potasiu, zinc, seleniu. Uneori este utila si o cafea neagra, neindulcita, de buna calitate si fara frisca, lapte sau creamer.
Consumati multa apa minerala la temperatura camerei, bicarbonatata (alcoolul deshidrateaza), cate un pahar la o ora, sorbind lent lichidul. Daca aveti prin casa o zeama de varza autentica puteti incerca cu o cantitate mica, o ceasca, bauta cu inghitituri mici.
Dupa betie continuati sa consumati un timp alimente usoare, dar bogate nutritional in enzime active, vitamine, minerale, fitonutrienti, proteine de calitate (fructe, legume crude, carne de peste la cuptor, carne de pui fara piele la gratar, oua preparate sub forma de scrob).
Nu repetati prea curand experienta, mai ales daca nu sunteti perfect sanatosi!
Digestivele pe baza de alcool
Acestora, impreuna cu sampania, vreau de asemenea sa le acord putina atentie, deoarece au asa, o aura speciala... Deci, ar trebui sa nu consumam aceste digestiveaperitive pe baza de alcool inainte de masa doar pentru a putea sa mancam cat mai mult, ca apoi sa atenuam efectele supraconsumului alimentar. Desigur, pot fi consumate cu foarte mare zgarcenie, circa 25 ml (o inghititura) la masa, cu conditia sa fie de buna calitate, preparate din plante si alcool natural fin si de preferat fara zaharuri.
Daca avem vointa de a consuma la o masa alimente de calitate cu moderatie,corect asociate, la ore potrivite (la pranz e mai greu, mai ales daca esti conducator auto) si daca nu avem contraindicatii medicale pentru alcool, ne putem permite si un astfel de rasfat ca un deliciu gastronomic.
In cazul unei indigestii sau pentru prevenirea acestora putem lua digestive pe baza de enzime, acizi biliari, substante amare, care sunt naturale si bine tolerate de organism, ajutand la digerarea alimentelor. Digerarea corecta si completa a alimentelor in intestinul subtire este esentiala pentru mentinerea sanatatii. Alimentele nedigerate la nivelul intestinului subtire si care patrund in intestinul gros sufera un process de putrefactie, generand substante cancerigene. De aceea trebuie sa fim atenti ca alimentele sa nu ajunga nedigerate in colon... Cum? Mestecand indelung, asociind corect alimentele de preferinta naturale, putin prelucrate si fara a face excese cantitative.
Stilul nostru de a consuma alimentele trebuie sa fie, pe cat se poate, frugal, cu respectarea celor trei mese principale, din care cea mai importanta este micul dejun.
Atentie!
Nu consumati niciodata alcool pe stomacul gol. In special tariile nu trebuie gustate indelung, deoarece alcoolul din acestea trece prin mucoasa bucala direct in sange, ocolind detoxifierea acestuia prin ficat. Astfel, alcoolul ajunge,rapid, direct la celulele nervoase ale creierului, intoxicandu-le si provocand imbatarea rapida, urmata de simptomele caracteristice: greata, voma, dureri de cap, necoordonarea miscarilor.