Hotelul Everland
Proiectul apartine unui cuplu de artisti elvetieni, Sabina Lang si Daniel Baumann. Am aflat de acest hotel de la o prietena care face vizite dese prin Paris. Hotelul Everland se plimba prin tot orasul, oferind celor care sunt gazduiti de fiecare data o priveliste noua.
Este constituit dintr-o singura camera, cu baie, pat dublu si un loc de relaxare. Toate elementele componente sunt puse acolo de catre cei doi artisti si intruchipeaza evident un interior cu design modern.
Camera nu poate fi inchiriata decat pentru o noapte. Ai in schimb la dispozitie mini-bar gratuit sau discuri cu muzica.
Creat in 2002 pentru o expozitie din Elvetia, hotelul a avut mai multe trasee, printre care Yverdon, Neuchatel, Leipzig cu destinatia finala Palais de Tokyo, Franta. Asta pana la finalul anului curent, apoi cine stie unde va fi mutat.
Rezervari nu se fac momentan, pentru ca este foarte solicitat. O noapte costa intre 333 si 444 euro, in functie de ziua saptamanii.
Chanel mobile art
Nimeni nu a mai facut asta pana acum: un muzeu care sa calatoreasca. De obicei calatorim spre un muzeu. Zaha Hadid, o talentata arhitecta englezoaiaca, de origina araba, a fost aleasa de guru Karl Lagerfeld sa creeze Mobile Art Chanel Contemporary Art Container.
Muzeul se poate dezasambla si este mutat dintr-un loc in altul. Momentan se afla in Hong Kong. Deodata ce intri aici ai parte de o experienta artistica cinematica, intr-o cladire nomada. Nici un perete nu este drept, vei gasi aici un univers fluid, nedefinit.
In cadrul acestei expozitii, cativa artisti contemporani (Blue Noses, Daniel Buren, David Levinthal, fabrice Hyber, Leandro Erlich, Lee Bul, Loris Cecchini, Michael Lin) au fost invitati de catre Lagerfeld sa isi exprime viziunea lor asupra legendarei genti aurite Chanel.
Intrarea in muzeu este gratuita, dar trebuie sa iti inchiriezi bilet (ceea ce costa 10 dolari) pentru ca vizita inauntru include si o coloana sonora care trebuie sincronizata cu cei care viziteaza. Nu ai voie cu aparate de fotografiat sau filmat, in schimb la intrare primesti casti si un mp3 player astfel incat experienta sa fie totala. Pe masura ce explorezi spatiul din interior primesti instructiuni de la vocea de pe mp3 player.
Muzeul calator va fi prezent in cinci orase mari din Asia, Statele Unite si Europa.
Arhitectura dinamica in Dubai
Cel mai nou trend din Dubai este cladirea rotativa care functioneaza cu energie solara.
Arhitectul care a venit cu ideea se numeste David Fisher. El este cel care s-a gandit la cladirile care isi schimba forma, facand astfel parte din mediu.
Mecanismul este urmatorul: in mijloc se afla un turn imens de beton, in jurul lui fiind atasate apartamentele. Asamblarea unui singur apartament dureaza doar 3 zile. Astfel apartamentele fixate in jurul turnului de beton se pot roti, si nu, nu o sa ti se faca rau pentru ca se rotesc incet.
Cele foarte multe etaje ale cladirii se pot roti separat la 360 de grade, independent unul de altul, schimband in fiecare secunda forma cladirii. Intre etaje de afla turbinele care produc energie solara pentru toata cladirea si pentru alte cateva din jur.
Pentru prima data avem o cladire digitala, in patru dimensiuni. Poti lua micul-dejun cu fata la rasarit, spre ocean si cina cu fata la apus fara sa te misti.
Cladirea este eco-friendly, elastica si deci mai rezistenta la cutremure.