Practic, generatiile viitoare ajung sa mosteneasca amintirile celor trecute, astfel incat puii sa detina si experienta stramosilor, potrivit unui nou studiu care ar putea explica dezvoltarea fobiilor.
Cercetatorii au presupus mult timp ca amintirile si experientele consolidate de-a lungul vietii pot fi transmise mai departe doar prin experienta personala.
Cyberhondria, boala epocii noastre - Tu esti afectat de ea?
Cu toate acestea, o noua cercetare arata ca este posibil ca unele informatii sa fie mostenite biologic printr-o serie de modificari care apar in cadrul ADN-ului.
Cercetatorii de la Emory University School of Medicine, din Atlanta, au descoperit ca soarecii pot transmite informatii despre experiente stresante, traumatice, in acest caz, testul fiind realizat cu mirosul de floare de cires.
Rezultatele pot explica de ce oamenii sufera de fobii aparent irationale, intrucat acestea sunt cauzate de experientele mostenite de la stramosi.
Asadar, teama de paianjeni, spre exemplu, poate fi un mecanism de aparare, transmis din generatie in generatie, de la un stramos care s-a intalnit pentru prima data cu o arahnida.
Doctorul Brian Dias, de la departamentul de psihiatrie al Emory University, subliniaza: “Am inceput sa exploram o influenta subestimata asupra comportamentului adultilor - experienta ancestrala de dinainte de conceptie. Din perspectiva translationala, rezultatele permit sa apreciem cum experientele unui parinte, de dinainte de a concepe copilul, influenteaza pregnant si structura si functionarea sistemului nervos al generatiilor viitoare. Un astfel de fenomen poate contribui la etiologia si potentiale transmisiuni intergenerationale ale unor dereglari neuropsihiatrice, precum fobii, anxietate si sindrom post-traumatic.”
In cadrul studiului, publicat in junalul Nature of Neuroscience, cercetatorii au antrenat soarecii sa se teama de mirosul de floare de cires folosind socuri electrice inainte de a le permite sa se imperecheze.
Urmatoarele generatii au aratat un comportament asemanator. Acest efect a continuat chiar daca soarecii au fost conceputi prin inseminare artificiala. Cercetatorii au descoperit modificari structurale in zonele creierului folosite pentru detectarea mirosului in cazul soarecilor antrenati si al urmasilor acestora.
In prezent, cercetatorii incearca sa isi dea seama cum ajunge informatia sa fie stocata in ADN in primul rand.
“Era si timpul sa fie luate in serios raspunsurile transgenerationale", subliniaza profesorul Marcus Pembrey. “Suspectez nu vom intelege cresterea afectiunilor neuropsihiatrice sau obezitatii, diabetului si tulburarilor metabolice fara o abordare multigenerationala.”
Citeste si: