Alaturi de echipa ei de creatie, Ana realizeaza bijuterii si obiecte de portelan decorate in tehnica picturii peste glazura. Fondator al atelierului "Wagner arte frumoase si povesti" (alaturi de sora ei, Irina), artista a dezvaluit ca materialul-vedeta pe care il foloseste in creatiile sale este portelanul.
Intr-un interviu pe care l-a acordat pentru Feminis.ro, Ana Wagner a vorbit deschis despre copilaria ei, despre sora ei, despre persoanele care au influentat-o de-a lungul vietii, despre bijuteriile pe care le creeaza si ne-a oferit o definitie inedita a frumusetii.
Desi provine dintr-o familie de sportivi de performanta, parintii Anei au incurajat-o sa picteze, iar un moment decisiv din viata artistei a fost atunci cand mama ei a inscris-o la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza.
Artista are cateva lucruri care o fac sa se simta mandra ca este femeie: in fiecare zi isi priveste gradina cu plante din fata atelierului, plante pe care le asterne apoi pe portelan sau hartie.
Cum a aparut linia ta de bijuterii de lux din portelan?
Ana Wagner: Bijuteriile au aparut pentru prima data in 2008 cand am abordat bijuteria simpla din portelan pictat manual. Mai apoi in 2012 ne-am hotarat sa trecem cu bijuteriile la un alt nivel si sa dezvoltam o linie mai pretioasa, cu un design mai complicat, cu monturi in aur si argint si care ne reprezinta foarte tare. Bineinteles, materialul-vedeta al acestor bijuterii ramane tot portelanul pictat manual, in combinatie cu metale si pietre pretioase.
De unde a aparut pasiunea ta pentru pictura?
Ana Wagner: De mica mi-a placut sa pictez si am fost incurajata de parinti sa fac asta. Mai apoi a fost un moment decisiv in care mama mea m-a inscris la liceul Tonitza si am urmat cursurile acestei scoli. Acest fapt m-a asezat pe parcursul meu de artist. Tatal meu, desi a fost sportiv de performanta, deseneaza foarte frumos si probabil ca acest lucru s-a mostenit. Si bunica paterna ne-a incurajat de mici sa crosetam, sa desenam, sa asortam culorile si sa aprofundam cu grija lucrul manual.
Care este cea mai frumoasa lectie pe care ai primit-o in copilarie? De la cine ai invatat-o?
Ana Wagner: Toata copilaria mea si a surorii mele a fost foarte frumoasa, plina de momente placute, aproape de parinti si bunici, in Ardeal. Lectia cea mai frumoasa este aceea ca am avut parte de niste parinti minunati care ne-au dat tot ce au avut ei mai bun, ne-au invatat de mici sa iubim natura prin scurte drumetii in jurul Devei si in muntii Apuseni.
Am avut si norocul ca ei sa fie sportivi de performanta si tot alaturi de ei am invatat cat de importanta este miscarea si sportul in viata de zi cu zi. Nu pot sa uit vacantele de iarna la schi, la Arieseni. Acela era un mic rai in care am descoperit natura in splendoarea ei, si vara si iarna.
Alta experienta frumoasa a fost relatia noastra cu bunica "nagymama", care ne-a dat toata dragostea ei si ne-a invatat inca de mici cat de pretioase sunt minutele noastre. Ea, fiind o maestra a goblenului, a broderiei, a dantelariei si a prajiturilor, ne-a invatat cu multa rabdare sa crosetam, sa brodam, sa coasem, sa desenam, sa ne petrecem timpul in mod creativ cu "unelte" simple si sa ne iubim ca surori. Sa ne iertam una pe cealalta, sa ne impacam si sa mergem mereu, impreuna, inainte.
Ce faci in timpul liber?
Ana Wagner: Ma bucur de ceea ce mi se intampla, citesc, am grija de o gradina, calatoresc, ma plimb, studiez si aprofundez tehnicile ce tin de meseria mea. Apoi notiunea de timp liber nu prea exista pentru ca si munca o fac cu mare placere si, de fapt, este chiar viata mea, ca urmare, se impletesc firesc si munca si timpul liber si ma bucur foarte tare de fiecare moment.
Care este definitia frumusetii, in viziunea Anei Wagner?
Ana Wagner: Frumusetea cred ca este lentila pe care o folosim cand privim viata si ceea ce ni se intampla si ceea ce ne inconjoara. Frumusetea e un act subiectiv si depinde de noi catre ce ne canalizam atentia si energia. Suntem inconjurati de frumos in permanenta, doar trebuie sa-l descoperim si binenteles mai depinde si de noi sa cultivam lucruri si oameni frumosi in jurul nostru.
Ca artist, ce fel de bijuterie crezi ca reprezinta cel mai bine femeia?
Ana Wagner: Cred in bijuteriile pretioase, statement, ce incorporeaza multa munca si design, precum si materiale pretioase. Cred in bijuteriile ce pot fi lasate mostenire din generatie in generatie.
Cand te-ai simtit ultima oara mandra ca esti femeie si de ce?
Ana Wagner: Eu ma bucur ca sunt, pur si simplu. Daca s-ar putea spune ca sunt mandra ca pot respira aerul proaspat al diminetii sau ca sunt mandra ca in fiecare zi imi pot privi gradinita cu plante din fata atelierului, pe care mai apoi le astern pe portelan sau pe hartie, atunci astea sunt motivele mele de "mandrie" de femeie.
Care este urmatorul tau proiect?
Ana Wagner: Ma concentrez acum impreuna cu intreaga echipa de creatie pe realizarea colectiilor de iarna si Craciun, colectii ce vor fi noutatea anului 2015. Va fi o colectie ce va putea fi oferita ca un cadou de lux, precum si o colectie de portelanuri foarte accesibile tuturor. Apoi lucrez indeaproape cu echipa noastra la o colectie de corpuri de iluminat pentru interior, precum si la o colectie de veioze din portelan.
Un sfat motivational pe care il dai cititoarelor Feminis.ro, ceva care te-a ajutat pe tine in viata.
Ana Wagner: Cred ca e bine sa ne urmam menirea si ceea ce ne place sa facem, sa avem drumul nostru pe care sa ne asezam cu grija. Apoi, in momentul in care hotaram ceea ce dorim sa facem, sa facem foarte bine si sa aprofundam acel domeniu incat sa tindem sa fim cei mai buni acolo.
Citeste si: Secrete din departamentul de HR, cu Lavinia Tanculescu: "Nu poti si nu trebuie sa..."
Ligia Pop, raw vegan chef, dezvaluie secretele dietei dupa nastere
Ioana Ginghina recomanda cititoarelor Feminis: "Aceasta cura face minuni"
Sursa foto: Facebook.com