Anatomique style
Ai nevoie de o doza din stilul macabru al Halloweenului? Nu te uita prea departe si arunca o privire pe podiumuri, unde designerii au avut ca inspiratie corpul, oasele, musculatura si chiar epiderma pentru colectiile de primavara '09.
Desi nu e inca primavara, vineri ne "loveste" traditia americana de a purta costume ale noptii. Halloweenul se pare ca se poarta si in primavara anului '09, cand tinutele vor avea un accent al macabrului intr-o forma echivoca.
Designerii si-au indreptat privirile catre acelasi punct – omul. Natura a fost lasata deoparte de cativa designeri care au considerat ca structura omului din punct de vedere anatomic este mult mai interesanta ca design si ca arta a stilului. De aceea vom grabi putin primavara in spirit de Halloween si vom adopta stilul "anatomic" putin mai devreme.
Rodarte Kate si Laura Mulleavy si-au bazat designul franjurat si excentric pe modelul scheletului uman, in timp ce Alexander McQueen a folosit printul ce imita o radiografie. Ohne Titel si Flora Gill au fost influentati de sculpturile ce infatiseaza corpul intr-un mod abstract ale lui Naum Gabo, lucru vizibil si in colectiile lor.
Anatomique style, o abordare putin altfel, in care se simt accente de arta moderna mai mult sau mai putin, evocand acelasi lucru – omul, in toata goliciunea sa. Goth Style
E in tendinte sa fii goth si in acelasi timp e tinuta ideala pentru Halloween. Cel mai bun exemplu pentru acest mix special creat pentru sarbatoare este Gareth Pugh, care a creat o colectie ce imbina elemente din "Vrajitorul din Oz" cu elemente din "Predator". Rezultatul a fost o colectie care a pus o amprenta pregnanta chiar de la prima aparitie la Londra. Rochia de samurai creata din fermoare, ce poate fi confundata cu o tinuta a Reginei Predator jucata de Joan Crawford, poate fi considerata piesa de rezistenta a colectiei lui Gareth Pugh.
Pugh evidentieaza o imagine a unei femei-razboinic, folosindu-se de materiale dure, in culori reci, evidentiind umerii. Un stil pe care il regasim si la designerul Luella Bartley care s-a inspirat din tinutele vrajitoarelor.
In schimb Anna Sui, inspirata din miscarea estetica prerafaelita, vasele Tiffany, farfuriile Fortuny, medievalism, picturile lui Gustav Klimt si de indienii americani din Pacificul de nord, reuseste sa aduca o abordare diferita a stilui goth. Cu printuri irizante, combinatii placute de culori si broderii Art-Nouveau, cizmele de piele si colierele-flori brodate, Anna Sui a creat o colectie de toamna foarte exuberanta.
Stilul goth, in toata splendoarea sa a fost regasit si in colectia pentru toamna-iarna '08 a lui Yohji Yamamoto. Insa japonezii au fost intotdeauna profesionisti cand a venit vorba de a infatisa stilul "groazei" in toate planurile, chiar daca vorbim de filme horror cum a fost "The Grudge" sau "the Ring" unde chipurile japonezilor pictate in alb, cu parul negru lasat pe fata si ochii conturati exprimau groaza in cea mai puternica maniera. De aceea cand ma gandesc la stilul goth si vad o colectie creata de un designer japonez, nu ma mira faptul ca reuseste sa exprime cel mai bine acest stil. O face natural.
Cu o mare atentie la detalii, reuseste sa manipuleze pielea creand tinute ce aduc in prim plan o executie a artei gothice in toata splendoarea sa.
Anatomique sau goth, doua stiluri ce pot crea o tema futurista a ceea ce inseamna conceptul de Halloween in acest moment. Regina noptii, exprimata prin stilul goth al lui Yohji Yamamoto sau scheletul mergator prin tinutele lui Alexander McQueen, doar un pas catre un Halloween trendsetter.