Despre "Cartea Nuntii", scrisa de teologul Danion Vasile si aparuta la Editura Egumenita, Editia a III-a in 2004, mi-a vorbit, ca despre o comoara descoperita intamplator, o persoana draga mie. Iar atunci cand cineva iti vorbeste cu foarte mult entuziasm de ceva exista posibilitatea sa te molipseasca pozitiv si pe tine.
Pe langa numeroasele capitole in care se vorbeste de toate subiectele care te-ar putea interesa atunci cand esti intr-o relatie, capitole despre influenta prietenilor, despre cea a parintilor, despre bani, principalele motive pentru casatorie dar si despre dragostea trupeasca, despre egalitatea in cuplu, despre problemele si neintelegerile care pot aparea si despre cei care isi doresc sa se recasatoreasca. Puteti descoperi in aceasta carte si sfaturi pentru gasirea unui parinte duhovnic, rugaciuni pentru casatorie sau ale sotilor casatoriti, dar si rugaciuni pentru necazuri in casnicie. Nu sunt neglijate nici sfaturile pentru persoanele singure ori care se simt singure sau deznadajduite.
Iata un scurt fragment din cartea lui Danion Vasile:
"Revin la tema principala a cartii: vrei sa te mariti? Cauta un om cu care sa poti duce o viata de familie. Daca alegi un macho-man, ai toate sansele sa dai gres. Sotul nu e o fiinta pe care o tii ca pe un tablou toata ziua. De un macho-man te plictisesti repede. Pe cat de mare e atractia celor care alearga dupa astfel de "masculi" inainte de a pune mana pe ei, pe atat de mare e deceptia care urmeaza: ei nu sunt buni aproape la nimic. Sunt doar masini de facut sex (uneori, nici macar atat).
Cauta un om alaturi de care sa poti trai pana la sfarsitul vietii. Cauta un om cu care sa poti sta de vorba, un om care sa te inteleaga. Cauta un om care sa poata fi un tata bun pentru copiii pe care ii veti avea. Cauta un om pe care sa il poti iubi, nu doar sa il admiri. Si daca cel pe care il alegi e de o frumusete rapitoare, nu e nimic rau. Rau era sa fie doar frumos la trup. Iar daca nu e neaparat cel mai frumos din lume, dar stie sa te inconjoare cu dragoste, stie sa te inteleaga, nu e nevoie sa iti spun ca nu ai pierdut nimic."
"Iubirea este o problema delicata in cautarea careia ne aflam fiecare dintre noi, iar atunci cand o gasim incercam sa o pastram cat mai mult, chiar si toata viata. De ce o cautam? Pentru ca ne hraneste, ne insufleteste si ne da un rost, o insemnatate. Cum sa o pastram? Poate fiecare are secretul lui, dar eu cred ca importante sunt reperele la care alegem sa o raportam. O putem lasa libera, aleatoare, vulnerabila sau o putem alimenta la un izvor nesecat de iubire cum este cel spiritual. Relatia cu Dumnezeu este un fenomen complex, primordial, integrator sub toate aspectele vietii si mai cu seama sub cel sentimental. Personal, am incercat sa-mi incadrez viata sentimentala intr-o astfel de realitate spirituala. Impreuna cu sotul meu ne-am ales un duhovnic caruia sa-i impartasim problemele si care sa ne ajute in evolutia noastra spirituala. El ne-a ajutat sa intelem ca si iubirea dintre noi este un dar si ca trebuie sa-I multumim lui Dumnezeu pentru el. De asemenea, rugaciunea pentru persoana iubita m-a ajutat sa trec peste indoieli, nemultumiri si peste diferite obstacole. Foarte importante sunt si Cartile Sfintilor Parinti de unde am aflat mai multe despre rostul si importanta familiei, dar si despre existenta noastra in general."
Povestea Florentinei este una cu un final fericit, in care gasirea unui duhovnic a coincis cu decizia celor doi de a se casatori si cu ajutorul dat de catre parintele duhovnic chiar si la organizarea nuntii.
"Paradoxal, dragostea a luat un contur intens si serios pentru mine atunci cand mi-am recunoscut neputinta in fata ei. Mocnea in mine dorinta sa ma spovedesc de cativa ani, dar nu luam aceasta decizie ci o amanam, asa cum amanam de multe ori un lucru care ar trebui facut pe moment. Intrand intamplator intr-o biserica din Militari am intalnit un parinte care m-a intebat daca am duhovnic. Imediat in sufletul meu acesta intrebare a fost convertita intr-o chemare: "Vino la spovedit!" si era chiar chemarea pe care sufletul meu o cauta de atata timp. Atunci eram impreuna cu actualul meu sot, dar nu eram casatoriti. In scurt timp a mers si sotul meu la spovedit, iar viata noastra a luat un drum firesc, dar de care atatia oameni se feresc, cel al casatoriei.
In prezent incercam sa avem o randuiala duhovniceasca legata de biserica si participarea la slujbe, de rugaciune si de spovedit."
Unde mergeti atunci cand simtiti ca aveti nevoie de ajutor si de repere? Catre ce sau cine va indreptati?