Marele castigator al serii a fost din capul locului Slumdog Millionaire, filmul caruia, in ciuda bugetului redus i se acordau tot mai multi sorti de izbanda in ultimele saptamani, detronand supercalifragislistica (dar cu nimic mai putin superba) stranie poveste a lui Benjamin Button. Slumdog a castigat opt dintre cele 11 statuete pentru care a fost nominalizat, spulberand concurenta cand a venit vorba de cel mai bun film, cea mai buna regie (Danny Boyle), cel mai bun scenariu adaptat, cea mai buna imagine, cea mai buna coloana sonora si cel mai bun cantec ("Jai Ho").
The Curious Case of Benjamin Button, considerat initial marele favorit al Academiei, si-a vazut onorate doar trei dintre cele treisprezece nominalizari, castigand stautetele "tehnice", pentru cel mai bun montaj, cel mai bun machiaj si cele mai bune efecte vizuale.
Desi prognosticurile ii dadeau sorti de izabanda lui Mickey Rourke, care a avut poarte de un comeback fulminant anul acesta, cu rolul luptatorului Randy "The Ram" Robinson din The Wrestler, Oscarul pentru cel mai bun actor a fost castigat de Sean Penn, pentru prestatia din Milk. Acesta este cel de-al doilea Oscar pentru fostul sot al Madonnei, alaturi de cel castigat in urma cu cinci ani pentru Mystic River.
Previziunile cinefililor nu s-au inselat insa in privinta Penelopei Cruz (cea mai buna actrita in rol secundar, pentru Vicky Christina Barcelona), lui Kate Winslet (cea mai buna actrita in rol principal, pentru The Reader) si nici in ceea ce-l priveste pe Heath Ledger (cel mai bun actor in rol secundar, pentru The Dark Knight). In numele lui Ledger, Oscarul a fost acceptat de catre familia acestuia.
Iata si ceilalti castigatori:
Cel mai bun scenariu original: Milk;
Cel mai bun lungmetraj de animatie: Wall-E;
Cel mai bun film strain: Departures;
Cele mai bune efecte sonore: The Dark Knight;
Cele mai bune costume: The Duchess;
Cel mai bun film documentar (lungmetraj): Man on Wire;
Cel mai bun film documentar (scurtmetraj): Smile Pinki.