Orice femeie care implineste 30 de ani stie foarte bine ca nu va putea scapa de intrebarea "Si, cum ai suportat criza de 30 de ani?". Discutia despre depresia aferenta varstei de 30 de ani este, cel putin in generatia mea, intoarsa pe toate partile, firul e disecat in patru cu fiecare ocazie, incat sincer, am ajuns sa cred ca si putinele cazuri de reala depresie inregistrate cu ocazia acestei aniversari se datoreaza mai degraba fricii de depresie, alimentata de oamenii din jur, decat unui motiv real. Personal, nu mi s-a intamplat nicio criza, ba chiar am inceput sa vad intregul, nu doar secventele, sa fiu mai putin influentabila si sa privesc viata cu o alta atitudine. Pozitiva! Cu alte cuvinte, am bucuria si spiritul de la 18 ani, dar mintea si experienta de la 30.
Imi place felul in care serialul "Efect 30" surprinde aceasta etapa din viata femeii moderne si nu o spun fiindca e proiectul in care joc eu si n-am incotro, ci pentru ca a fost unul dintre argumentele hotaratoare in momentul in care am ales sa fac parte din distributie.
Poti sa enumeri zece motive pentru care trebuie sa iubim varsta de 30 de ani?
30 de ani este o varsta a plenitudinii si a paradoxului. Cand implinesti 30 de ani te gandesti ca ti se schimba viata, ca lucrurile vor lua o alta intorsatura. Varsta de 30 de ani este insa minunata. Nu se schimba nimic, te maturizezi, stii sa iei deciziile cu totul si cu totul altfel, esti mult mai sigura pe tine si ai mai mult curaj. La 30 de ani incepi sa-ti pui foarte multe intrebari, iti cauti directia maturitatii, lucrurile se reaseaza dupa alte criterii. La 30 de ani, esti departe de naivitatea tineretii, insa ii pastrezi inca exuberanta. Din punctul meu de vedere, 30 de ani este varsta la care incepi sa te simti foarte bine in pielea ta si capeti mai multa incredere in tine.
Personajul caruia ii dai viata in Efect 30, Andreea Zabava este o femeie care desi este foarte frumoasa si inteligenta uneori ii lipseste increderea in sine. Acest lucru se intampla cu multe femei si in viata de zi cu zi. Ce sfaturi le-ai da femeilor care se confrunta cu aceasta situatie?
Increderea in tine este extrem de importanta. Lipsa ei ne taie curajul si dorinta de a face lucruri minunate. Este foarte important sa stii ce vrei de la viata si sa faci lucrurile pe care ti le doresti. In societatea in care traim este foarte important sa ai independenta.Ce poti sa faci pentru a avea incredere in fortele proprii? Cat de mult conteaza aspectul fizic in acest sens?
La capitolul incredere in sine cred ca cel mai mult conteaza interiorul. Frumusetea este o calitate, dar atata vreme cat te bazezi doar pe ea se transforma intr-un defect. Intr-adevar frumusetea te poate ajuta, dar daca nu este dublata de inteligenta, munca, constiinciozitate, seriozitate este inutila. Chiar daca suna a cliseu, cred ca frumusetea vine din interior si cunosc foarte multe persoane a caror frumusete exterioara paleste din cauza atitudinii lor superficiale.
Ce sfaturi i-ai da unei femei care nu este multumita de aspectul fizic?
Cred ca este cel mai important sa invatam sa ne iubim asa cum suntem, cu defecte si calitati. Daca nu reusim sa ne impacam cu anumite defecte, cred ca este important sa gasim o solutie si sa le corectam. Nu sunt impotriva operatiilor estetice, daca ele sunt menite sa modifice in bine un defect peste care nu se poate trece.
Cat de importanta este prietenia pentru tine?
Prietenia este un lucru fara de care nu as putea trai. Este greu sa-ti faci prieteni. Este si mai greu sa faci ca relatiile sa dureze in timp, mai ales in viteza in care traim. Prieteniile adevarate se fac in timp. Eu una sunt fericita ca am astfel de oameni langa mine. Ma simt bogata! Prietenii adevarati sunt ca stelele. Desi nu le poti vedea mereu, poti sa fii sigur ca sunt acolo.
Cine este cea mai buna prietena a ta? Poti sa ne povestesti o situatie in care prietenia ei a contat foarte mult pentru tine?
Cele mai grele momente din viata mea au fost cele in care am pierdut persoane dragi mie. Prietenii mei au fost alaturi de mine si m-au ajutat sa trec peste aceste momente triste.
Pentru a mentine o relatie trebuie ca ambii parteneri sa faca sacrificii, sa renunte la orgolii si uneori sa faca compromisuri. Ce compromisuri nu crezi ca ar trebui facute niciodata intr-o relatie de cuplu?
Cred ca exista niste reguli informale pe care le stabileste fiecare in relatia de cuplu. Acestea sunt influentate de toleranta si caracterul fiecaruia. Cred ca orice relatie reusita trebuie sa se bazeze pe incredere.