Riduri la 30 de ani
Nu te poti pune in calea timpului si sa spui "pe aici nu se trece" si sa traiesti fericit fara riduri. Ne impacam cu ideea ca apar si ca tot ce putem sa facem e sa mai intarziem putin procesul. Dar pentru acest lucru trebuie sa stim care sunt cauzele si care sunt tratamentele?
Cauze:
Ridurile sunt cauzate de o combinatie de factori – pe uni ii poti controla, iar pe alti nu.
- Timpul – Cu cat inaintezi in varsta cu atat pielea ta devine mai putin elastica si mai fragila. Pielea produce mai putine uleiuri naturale, uscand-o si dezvoltand ridurile. Depozitele de grasime din tesuturi care dau acel aspect de fata rotunjita se reduc, ducand la acel aspect de piele lasata si riduri pronuntate.
- Expunerea la UV – Razele UV grabesc procesul de imbatranire al pielii, devenind prima cauza in aparitia "precoce" a ridurilor fine. Expunerea la UV intrerupe legatura intre tesuturile pielii – colagenul si eleastina, care "sprijina" fermitatea pielii. Fara tesuturile de baza, pielea isi pierde forta si flexibilitatea. Ca rezultat, pielea incepe sa se lase si apar ridurile
- Fumatul – Fumatul poate accelera procesul normal al imbatranirii, aducand pe tenul tau riduri fine inca de la o varsta la care nu ar trebui sa ai inca "problema" lor. Poate modifica compozitia sangelui din jurul buzelor. Deasemenea, expunerea la temperatura firbinte a tigarei in mod repetat si expresia fetei pe care o faci de cate ori fumezi, poate contribui la dezvoltarea ridurilor.
- Expresia faciala – Miscarile fetei si expresiile faciale, creaza linii fine si riduri (ridurile de expresie). De fiecare data cand folosesti un muschi facial, sub piele se formeaza un sant. In acest mod tenul imbatraneste, isi pierde flexibilitatea si nu mai este capabil sa-si recupereze una dintre aceste calitati. Aceste santuri devin permanente pe tenul tau in cele din urma.
Tratamente:
Crème antirid
Eficacitatea unei crème anti-rid depinde in mare parte de cat de efective sunt ingredientul sau ingredientele de baza. O parte din ingredientele cheie pe care le contin cremele anti-rid ce poate duce la o imbunatatirea texturii pielii si la crearea unui aparent lifting. Eficactatea fiecarei crème fiind diferita de la produs la produs.
- Retinol – Este un compus din vitamina A, este primul antioxidant ce este folosit in mod optim in cremele anti-rid. Antioxidantii fiind substante ce neutralizeaza radicalii liberi.
- Acid hidroxilic – Acizii hidroxilici alpha, beta si poli sunt o varianta sintetica a acizilor din zaharul continut de fructe. Acizi hidroxilici exfoliaza – substante ce inlatura celulele moarte si stimuleaza dezvoltarea unui tesut de piele mai neted si cu un pigment mai placut la vedere.
- Coenzima Q10 – Coenzima Q10 este o substanta ce hraneste celule pielii. Multe studii au aratat faptul ca reduce ridurile fine din jurul ochilor fara a produce efecte adverse.
- Peptide si cupru – Cuprul este un element standard, gasit in toate celulele. In produsele ce sunt aplicate pe piele au ca ingredient o combinatie de mici proteine numite peptide. Cuprul si peptidele intensifica procesul de vindecare a ranilor. In acelasi timp stimuleaza productia de colagen si mareste actiunea antioxidantilor.
- Kinetin - O planta cu factor de crestere, kinetinul poate imbunatati liniile fine si pigmentul neuniform cu usoare iritatii
- Extractele de ceai – Ceaiul verde, negru si de oolong contine compusi cu antioxidanti si are proprietati antiinflamatoare.
Proceduri chirurgicale
Peelingul – consta in folosirea unor substante chimice (de exemplu acidul tricloracetic) pentru indepartarea stratului superficial al pielii si innoirea lui cu o piele mai curata si mai tanara.
Toxina botulinica – prin injectarea in anumite zone clar indicate se indeparteaza sau atenueaza temporar (aproximativ 6 luni) ridurile de expresie. Efectul se instaleaza treptat intr-o saptamana si dispare dupa 6 luni, cand este necesara o reinjectare.
Injectarea cu diversi filleri – In general se foloseste acidul hialuronic, care se intalneste deja in tesutul nostru sau cu bioalcamid si o noutate de lux, fillerul cu fir de aur sau argint. Efectul dureaza in functie de produs pana la 14 luni, apare imediat si semnele inflamatorii dispar dupa 3-4 zile.
Liftingul – este operatia clasica de intinerire a fetei, care este indicata pentru pielea imbatranita, zbarcita, cazuta. De obicei, operatia se face la persoanele mai in varsta; dureaza 1-3 ore; exista un edem al fetei postoperator care dispare treptat dupa cateva zile. Rezultatul final se vede dupa 1 luna si poate fi definitiv.
Dermobraziunea - este procedura prin care se creeaza o pilire a stratului superficial al pielii, cu accentuarea zonelor unde este pielea mai "deprimata".
Microdermabraziunea – este o procedura care se realizeaza la fel ca dermobraziunea, diferenta constand intr-o operatie mai putin profunda in tesutul pielii, creat cu un flux de pietricele de nisip.Pielea isi pierde elasticitatea la 40 de ani
Cu cat trece timpul, cu atat pielea isi pierde elasticitatea iar muschii faciali nu mai sunt destul de puternici pentru a pastra inca acel aspect neted al pielii. Rezultatul fiind dezvoltarea unor linii usoare, riduri si eventual cute adanci. De cele mai multe ori, procesul incepe cu cateva linii delicate cum sunt liniile de expresie, care se pot transforma mai tarziu in riduri si odata cu ele si pielea se lasa.
Prevenire
Cel mai usor mod de a face fata efectelor timpului este sa te asiguri ca vei lua in calcul o abordara proactiva si vei urmari cativa pasi pentru a preveni pierderea elasticitatii inainte de vreme si mai mult de atat, de ce sa nu amanam acest lucru.
1. Hidrateaza-te – Este foarte important pentru femei sa consume foarte multe lichide, cel putin 2 litri pe zi. Apa este elixirul natural al detoxifierii. Apa lucreaza alaturi de tine in mentinerea unui corop lipsit de toxine si ajuta pielea sa capete un aspect mai sanatos si mai catifelat.
2. Protejeaza-te de soare – Soarele este unul dintre factorii decisivi in aparitia ridurilor si a pierderii elasticitatii pielii. Intotdeauna aplica o crema cu protectie UV, cu un factor SPF, cel putin 15, daca vei petrece in "bataia" soarelui mai mult de 30 de minute. Crema ta cu protectie UV este una dintre cele mai puternice arme impotriva ridurilor, pielii lasate si petelor varstei.
3. Nu fuma – Evita sa fumezi, indiferent care ar fi motivul. Daca esti deja fumatoare, incearca toate solutiile sa te lasi de fumat, permanent. Fumatul accelereaza procesul de imbatranire al pielii si pierderea elasticitatii pielii in mod semnificativ.
4. Pastreaza-ti pielea curata – Niciodata nu te duci la culcare fara sa ai tenul perfect demachiant. Altfel vei sporii iritarea in timp a tenului, vei astupa porii, care in cele din urma se vor infecta. Valabil in tot, un stil de viata moderat este cheia unor rezultate favorabile, de lunga durata.
Tratare
- Terapia laser – O terapie care se face prin incalzirea pielii, contractand colagenul din tesuturi. Prin acest mod se contracta pielea. Aceasta terapie se face in 4 sedinte, cu o distanta de o luna sau o luna si jumatate intre sedinte.
- Liftingul facial – Se inlatura surplusul de piele prin incizii, foarte putin vizibile, la nivelul urechilor, mai exact la limita intre ureche si pielea fetei. Vindecarea se face in 2 saptamani si una dintre cele mai importante indicatii este ca se interzice total fumatul cu 2 saptamani inainte si 2 dupa operatie.Petele varstei de 50 de ani
Asa zisele pete ale ficatului sau urme ale arderii solare, petele varstei sunt plate, gri, maro sau negre. Variaza ca marime si apar de regula pe fata, maini, umeri si brate – zonele cele mai expuse la soare. Desi sunt pete care apar de regula aproape de varsta de 50 de ani, ele pot aparea si mai devreme.
Nu poti pune bariere in calea timpului, insa poti amana procesul si le poti trata.
Prevenire
- Pentru a evita sa "porti" pe piele pete ale vartei, minimizeaza expunerea la soare. Cel mai periculos soare pentru pielea ta, ducand la crearea unor pete pe piele este cel de la 10 la 16. Reduce timpul petrecut in afara casei in aceste ore.
- Acopera-ti pielea. Incearca sa porti haine care sa-ti acopere cat mai mult pielea dar care sa iti lase pielea sa si respire. Hainele sunt cel mai bun factor de protectie impotriva razelor UV.
- Foloseste crema cu protectie UV
Tratamente
- Terapia laser – terapia laser distruge celulele de melanina "in plus" ce creaza pigmentul inchis, respectiv petele, fara a distruge structura pielii.
- Dermabraziunea – Aceasta procedura este una dintre cele mai cunoscute si reprezinta o exfoliere a pielii, dand nastere la noi celule ce creaza o pigmentare egala pe toata suprfata pielii.
- Cremele depigmentare – O procedura care poate tine pana la luni de zile pana la un efect optim. Ce e de retinut e ca in timpul folosirii cremelor depigmentare se foloseste si o crema cu un factor de protectie UV de 30.
Tu ce-ai decis? Cum te vei "lupta" cu urmele timpului de pe tenul tau?