Am validat inca o data ideea ca este mai usor sa ii iei interviu unui strain, decat unei pseudo-vedete din Romania. I-am admirat mereu emisiunea de pe Euforia TV, "Ceva dulce", in care ne-a incantat seara de seara cu deserturi speciale, demonstrandu-se cate dulciuri se pot face pornind de la un singur ingredient. Cat de simple par iesite din mana ei! Insa dincolo de talentul ireprosabil, Anna se face placuta prin prezenta sa gingasa, dulce si sensibila. Si mi-a dovedit ca asa este! A avut amabilitatea de a da curs solicitarii mele de a-i lua un scurt interviu si a fost extrem de deschisa la toate solicitarile mele. O fire extrem de prietenoasa si sociabila care si-a aratat disponibilitatea de a vizita Romania, ba chiar dorinta de a inchiria un apartament sau o casuta aici, explorand nerabdatoare pietele noastre in cautarea ingredientelor noastre traditionale si descifrarii modului nostru de a gati!
De unde vine pasiunea pentru gastronomie? Atat a dvs. cat si a sotului, cu care ati construit un adevarat business in Canada?
Am gatit impreuna cu sotul meu, Michael, timp de 15 ani, ba chiar ne-am si indragostit intr-o bucatarie. Faptul ca am lucrat impreuna intr-un restaurant extrem de frecventat, ne-a ajutat sa ne construim un respect pentru ceea ce faceam, si totodata unul pentru celalalt. Fara respect pentru ingredientele pe care le folosesti in gatit si pentru tehnica de asemenea, nu poti sa iti exprimi efectiv pasiunea pentru a gati sau pentru persoanele pentru care prepari acele mancaruri, iar intr-o relatie, trebuie intotdeauna sa existe un respect reciproc, pentru a creste si a evolua. Carierele noastre s-au schimbat mult in 15 ani, dar este o calatorie culinara cu adevarat umitoare pe care au urmat-o.
Cum ati creat acest univers de retete pe care l-ati scos la iveala de-a lungul timpului? Sunt retete proprii, lasate mostenire, sau adaptate din diverse surse?
Inspiratia pentru desavarsirea retetelor mele vine din mai multe surse. Adesea apelez la mostenirea familiei - retete de la mama si de la bunica mea. Uneori, trebuie sa le modific pentru a se putea adapta gusturilor contemporane (iar alteori incerc sa vad daca pot sa le fac un pic mai sanatoase, dar fara a le compromite gustul). In unele dati, apelez la experienta mea profesionala, pe care am capatat-o de-a lungul anilor - imi ofera instrumentele si flexibilitatea necesare pentru a crea noi retete, sau pentru imbunatatirea celor deja existente, punand astfel un accent personal asupra lor. Intotdeauna ma documentez si analizez cu atentie alte stiluri culinare pentru a invata lucruri noi si urmaresc aparitia trend-urilor, insa intotdeauna retetele realizate in bucataria mea imi apartin in totalitate.
Noi va cunoastem prin intermediul emisiunii "Ceva dulce" care se difuzeaza pe un canal de televiziune de la noi din tara, insa stim ca nu sunteti specializata numai in deserturi. Dar sunt acestea o pasiune pentru dvs.? Daca da, cum reusiti sa va mentineti in forma, avand in vedere ca toate prajiturile pe care le pregatiti sunt tentante? Femeile romance sunt preocupate de aspectul acesta, al siluetei si vor sa afle tot ce pot vizavi de subiect, mai ales daca acestea vin de la opersoana inconjurata practic de o multime de preparate delicioase? Care este secretul prin care nu va ingrasati excesiv de mult?
La fel ca majoritatea femeilor, si eu sunt in cautarea echilibrului in viata mea extrem de incarcata. Iubesc sa prepar deserturi, si atunci cand coc sau gatesc retete pentru tv sau pentru reviste, este un job, si atunci trebuie sa gust din toate preparatele, dar le degust intr-un mod destul de critic - le analizez gustul, dar nu le savurez complet, foarte rar mananc portii intregi. Incerc sa mananc cat mai sanatos si crean d retete proprii este cel mai simplu mod - nu prea mananc produse de fast-food sau alimente procesate. Mananc micul dejun in fiecare zi, iar acest lucru ma tine departe de alegerile gustarilor (snack-urilor) nesanatoase si incerc sa fac sport de 3 ori pe saptamana, dar nu este intotdeauna foarte usor. Slabiciunea mea? Popcornul cu unt, pe care atunci cand il mananc, il consider un adevarat rasfat.
Acasa gatiti? Trebuie sa aveti cateva preparate speciale, de suflet: spuneti-ne 3 exemple de preparate preferate ale familiei!
Gatesc acasa aproape in fiecare seara, iar cand nu gatesc mie si sotului meu ne mai place sa mergem la restaurante dragute, dar cel mai mult iesim la masa atunci cand calatorim. Acasa, imi place sa prepar Pierogii (coltunasi traditionali polonezi), o reteta invatata de la bunica mea, dar nu ii facem foarte des, ci doar la ocazii speciale, cand vrem sa ne rasfatam. Imi place de asemenea carnea si pestele preparate la gratar servite alaturi de o salata copioasa. Gatesc cu foarte multe ierburi proaspete, si ador sa gatesc si sa cumpar ceea ce se afla pe piata la momentul respectiv, specific sezonului in care suntem.
Care este felul dvs. preferat de mancare?
Este o intrebare tare grea! De obicei gatesc ceea ce "poftesc" si in mod special ceea ce este fresh intr-un sezon. Niciodata nu as pofti la o tarta cu capsune in luna ianuarie, dar este desertul meu preferat in iunie. Toamna, prefer intotdeauna placinta de mere sau strudelul preparate in casa, iar in mai savurez placinta de rubarba specifica sezonului. Ma crezi sau nu, ciocolata nu este printre preferatele mele - ador sa gatesc cu ea, dar daca ma pui sa aleg un desert la restaurant, acesta nu va fi cu ciocolata, ci prima mea alegere este intotdeauna un desert cu fructe.
Ce modele celebre sau mentori aveti in acest domeniu, al gastronomiei? Aveti vreun bucatar celebru pe care-l apreciati in mod deosebit si ati invatat ceva de la el? Daca da, cine este si ce ati reusit sa invatati?
Primul meu mentor in aceasta arta a gastronomiei a fost bunica mea, care gatea nu doar pentru a hrani familia ei, ci facea din gatit o adevarata sarbatoare, in dorinta de a imparti cu ceilalti totul si de a-i inveseli cu bucatele sale. Al doilea mentor este un bucatar american pe nume Alice Waters. Restaurantul ei, Chez Panisse, a fost primul care a adoptat un specific nord-american aici; ea a adus ideea de a se gati cu ingrediente locale si de sezon din acea parte a regiune. Iar al treilea a fost sotul meu, Michael. El urmeaza aceleasi idealuri cu mine, insa tot el m-a invatat sa rad si sa gasesc bucuria in prepararea retetelor - a gati ar trebui sa fie distractiv!
Care este reteta dvs. prin care va reveniti intr-o zi nu tocmai buna? Sa spunem ca va treziti intr-o dimineata cu o satre nu tocmai buna, obosita si fara chef de munca sau de gatit! Care este "pastila" de energie care va reactiveaza in astfel de situatii?
Oooh, am si eu zile proaste, ca mai toata lumea, si acestea se resimt chiar si in munca mea, chiar si la emisiunile pe care le fac la TV! Cand sunt foarte obosita devin destul de neindemanatica si scap lucruri din mana, ba chiar pe unele le sparg. Dar asa cum imi spun colegii mei mereu, "show-ul trebuie sa mearga inainte", insa o ceasca de ceai verde intotdeauna ma calmeaza si ma revigoreaza in acelasi timp, dandu-mi energia necesara de a ma redresa.
Aveti vreun motto dupa care va ghidati in viata? Daca da, de ce l-ati ales pe acela?
Motto-ul meu este "marile ocazii nu asteapta momentul potrivit". Cand esti ocupata sau prea focusata in ceva, uneori nu vezi oportunitatea (ocazia) care este in fata ta. Atunci cand am primit telefoane de la diversi producatori, care m-au invitat la auditii (alaturi de altii) pentru a face un show TV, intotdeauna pentru mine au fost perioade aglomerate si niciodata nu gaseam timp pentru ele, si ar fost atat de simplu sa spun "nu". (plus ca erau domenii pe care nu le luasem in considerare pana atunci - mai ales ca inca sunt destul de timida si nervoasa atunci cand apar la tv). Insa m-am dus, si dupa aceea mi-am dat seama de ceea ce am realizat! Imi place foarte mult ca pot sa impartasesc cu ceilalti ceea ce imi place sa fac, si ma simt foarte norocoasa pentru ca pot sa fac asta!
Se apropie Pastele! Cum se sarbatoreste in Canada, care sunt traditiile acolo?
Avem parte de un mic dejun copios in Duminica Pastelui. Gatim intotdeauna de cu seara jambonul (pentru ca necesita timp indelungat de coacere) si mai mancam de asemenea Kielbassa (carnaciori afumati speciali pentru grill), sfecla cu hrean, mustar, oua si pasca (Paska). Preparam o rulada cu seminte de mac (o reteta ungureasca), o salata de fructe si de obicei avem si branzeturi. Apoi avem cu totii nevoie de un somn de dupa-amiaza!
Ce stiti despre Romania? Cunoasteti retete traditionale romanesti?
Arborele meu genealogic are radacini in Slovacia, si desi tarile noastre sunt foarte diferite, exista totusi igrediente comune pe care le gatim intr-un stil foarte apropiat. Am cunoscut aici, in Canada, cativa fani din Romania, iar cand ascult limba voastra trebuie sa spun ca suna foarte frumos, este eleganta si melodioasa. Ador sa calatoresc, si mi-ar placea sa va vizitez tara. Mi-ar placea sa inchiriez un apartament sau o casuta si sa ma perind prin pietele voastre, pentru a gati cu ingredientele specifice Romaniei.
Daca ar fi sa alegeti 5 calitati pentru care credeti ca aveti succes, care v-au facut faimoasa, care ar fi acestea?
Nu prea pun pret pe ideea de faima - aceasta este decisa de alti oameni in locul tau (si poate fi luata inapoi tot de catre ei), dar ceea ce conteaza cu adevarat pentru mine si imi este caracteristic, este credibilitatea, dobandita in timp prin munca foarte multa si prin dorinta constanta de a autodepasire. Deci, daca ma intrebi care sunt cele mai importante calitati care imi ofera credibilitate, acestea sunt:
1. Munca asidua
2. Respect (pentru sine si pentru ceilalti)
3. Angajament
4. Implicare
5. Atitudine pozitiva
Daca ar fi sa alegeti 5 lucruri pe care ati dori sa le stie romancele despre dvs., pentru a va cunoaste mai bine, care ar fi acestea?
Cred ca cele 5 calitati pe care le-am enumerat mai sus sunt foarte importante pentru orice femeie, pentru stima lor de sine, nu numai pentru planurile de viitor sau pentru atingerea obiectivelor profesionale, ci si pentru a trai clipa, momentul in care se afla atunci. Asadar, sa ma explic:
1. Munca asidua - care nici nu mai trebuie pomenita, fie ca este vorba de cladirea unei cariere sau de munca de a avea mereu grija de familie, este intotdeauna o munca foarte grea zi de zi, insa a nu-ti fi teama de munca iti ofera un statut si incredere
2. Respect - fiecare merita o sansa de a se simti bine in pielea lor; sa ai grija de de tine, sa-ti protejezi sanatatea, si sa te simti frumoasa ajuta la solidificarea stimei de sine. Ceea ce crezi tu despre tine conteaza cel mai mult, si daca te respecti tu pe tine, atunci poti imparti aceasta atitudine cu toti cei din jurul tau!
3. Angajament - aceasta este o calitate strans legata de respect - daca respecti ceea ce faci sau il respecti pe cel de langa tine, aceasta implicare atrage dupa sine bucuria. Chiar si atunci cand te simti frustrata, nu renunta la lucrurile pe care tu stii ca merita sa le faci.
4. Sinceritatea - incearca sa fii sincera cu ceilalti, dar mai ales cu tine insati
5. Atitudinea Pozitiva -aceasta pare sa fie cea mai grea dintre toate si le face si pe celelalte sa fie greu de pus in practica, pentru ca nu este usor sa ai aceasta atitudine atunci cand te simti infranta. Dar ca femei, avem puterea sa facem oportunitatea fapt, chiar si in cele mai grele situatii, deci mai bine i-ati portia de ceai verde si fii pozitiva in restul zilei! ;)