Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Anorexia: cand corpul te avertizeaza ca esti in pericol!

De în Sport 22 oct 2008
Anorexia este o boala psihica care nu se "sfieste" sa-si puna amprenta asupra corpului. Desi am putea crede ca aceasta boala isi are radacinile in dorintele acute ale femeilor de a slabi sau ca ar putea fi o "prelungire" a unei diete, acest lucru este neadevarat. Mai mult chiar, specialistul ne spune ca, in general, anorexia nu se instaleaza la femeile supraponderale, ci chiar la cele de greutate normala. Impreuna cu Cristina Calarasanu, psiholog in cadrul Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, vom descoperi cele mai evidente simptome ale bolii, despre care corpul ne avertizeaza si parca ne vorbeste.
De ce tocmai eu?

Desi au fost descoperite tot soiul de predispozitii sau inclinatii care constituie premise "favorabile" pentru instalarea acestei boli, o cauza unica, sigura si sesizabila nu exista. Poate ca daca ar fi fost descoperita, anorexia ar fi fost depistata mult mai timpuriu decat este astazi, de cele mai multe ori aceasta fiind imposibil de descoperit de la primele simptome, odata din cauza faptului ca nu exista un singur factor declansator, iar pe de alta parte din cauza lipsei de cultura asupra acestui subiect, si asupra simptomatologiei specifice. Din nefericire, persoanele care sufera de aceasta boala crunta nu sunt observate la timp si din acest motiv ajung intr-o stare deplorabila atat fizica, cat si psihica, inainte ca persoanele din jur sa se sesizeze si sa le acorde prima mana de ajutor.

Trebuie sa stiti ca anorexia "ataca" in special adolescentele, dar si femeile adulte, cele mai multe dintre acestea fiind persoane solitare, izolate, chiar depresive.

Cauzele sunt determinate in special de climatul familial, afirma psihologul: exista posibilitatea prezentei unui climat care sa favorizeze instaurarea bolii, datorat de exemplu unei mame care are o obsesie pentru diete, care este ipohondra, narcisica sau rece, si care are un interes excesiv pentru felul in care arata si copilul. Vorbe precum: "nu mai manca atata ca o sa te faci cat o balena", "nu vezi ce grasa esti", "esti cat o balena, nu o sa te placa nimeni" sunt decisive pentru producerea unui declic in psihicul unei persoane supuse acestor presiuni, si odata cu acesta, pentru instalarea bolii. De ce ar alege tocmai aceasta cale de a replica unor astfel de "atacuri"? Acesta este modul ei prin care isi "asculta" mama si prin care incearca sa devina ceea ce ii spune aceasta, nestiind ca astfel va cadea intr-o capcana extrem de enigmatica, de unde cu foarte mari eforturi va reusi sa iasa.

Tot legat de climatul familial, unele femei declanseaza aceasta boala in urma unor evenimente extrem de marcante, traumatizante petrecute in interiorul caminului: despartiri, abandon, pierderea cuiva drag, separari care le marcheaza profund si dau nastere acestui "monstru psihic". Bine, dar toata lumea pare sa treaca prin unele dintre aceste evenimente uneori si nu devine anorexica, ati putea spune. Este adevarat, dar aici depinde foarte mult de structura psihica cu care e "inzestrata" fiecare persoana in parte si la modul in care psihicul fiecaruia reactioneaza in astfel de situatii. Nu toata lumea raspunde la fel in fata unor evenimente marcante; unele femei aleg anorexia ca mod de a riposta in fata unor situatii tragice, ca refugiu in care s-au inchistat si din care nu mai pot iesi, din pacate, fara ajutor.Ce ne "sopteste" corpul

Restrictia alimentara

Cristina Calarasanu afirma ca anorexicele isi impun restrictii alimentare. Din momentul declansarii bolii, cand ele se vad extrem de grase si au o imagine deformata asupra propriei persoane, isi impun un regim extrem de sever, redus la doar cateva sute de calorii pe zi, consumate din ce in ce mai rar si in proportii cat mai mici (uneori ajungand sa manance doar o frunza de salata la masa).

Atentie excesiva acordata alimentelor


Pentru anorexice, alimentatia (sau mai corect spus lipsa de alimentatie) ajunge sa fie in centrul atentiei ei, acordand un interes crescut tipului si cantitatii de alimente ingerate. Imaginea unei persoane anorexice in fata unei farfurii de mancare  poate fi descrisa astfel: sorteaza in farfurie extrem de atent fiecare aliment in parte, impartindu-l pe categorii, dupa care le taie in bucati mici, iar pe cele mici in bucati si mai mici, pana devin aproape invizibile; apoi le mananca mestecandu-le extrem de lent, uneori chiar scuipandu-le, tocmai cu scopul de manca foarte putin, considerand mancarea (de orice fel ar fi ea) un rau care nu face altceva decat sa adauge kilograme la fantasmagorica greutate pe care considera ca o are deja.

Crize bulimice


Greu de crezut sau nu, uneori apar si excese alimentare, insa destul de "violente", deorece sunt imediat urmate de procedee de evacuare a alimentelor ingerate, sustine psihologul, cum ar fi voma, laxative, exercitii fizice suplimentare, si aparitia sentimentelor de jena, rusine sau dezgust. Apare un atac grav la propria persoana, precedat de sentimentul de vinovatie pe care si-l asuma pentru excesul alimentar pe care l-a ingerat. Uneori isi aduc acuzatii dure si cuvinte jignitoare, care alimenteaza si mai mult procesul auto-distructiv pe care il parcurge.

Amenoree


Un simptom evident care apare in urma instalarii bolii si a avansarii ei este aparitia unei tulburari endocrine numite amenoree, adica absenta sau mai exact stoparea menstruatiei lunare.

Hiperactivitate

Psihologul sustine ca o persoana anorexica este permanent in cautarea performantei intelectuale, fara a resimti insa o satisfactie in aceasta privinta sau isi cauta mereu refugiul in munca fizica. Cu cat slabeste mai mult cu cat depune mai mult efort in acest sens: plimbari lungi, jogging, patinaj, dans, la care adauga presiuni suplimentare dure: expunere la frig, reducere a orelor de somn sau bai reci.

Izolarea


Dupa cum afirmam anterior, anorexicele sunt persoane singure, izolate, traiesc in lumea lor, iar unicul scop este sa slabeasca continuu. Ele prezinta un dezinteres accentuat atat pentru sexualitate, cat si pentru relatiile sociale, ceea ce de multe ori ingreuneaza procesul de depistare la timp a unor astfel de persoane si acordarea ajutorului atat de necesar.

Pierdere in greutate

Persoanele anorexice, sustine specialistul, ajung sa slabeasca cam 20%-30%, chiar pana la 50% din greutatea initiala, iar aspectul pe care il dobandesc este usor de imaginat: sunt fragile, slabe, obosite, palide, cu articulatii proeminente. Ajung sa fie dominate de ameteli si chiar halucinatii, inchipuindu-si de multe ori aparitia unor parti proeminente pe corpul lor (aripioare, grasime). Anorexicele au o perceptie deformata asupra propriului corp si o imagine de sine extrem de scazuta, aproape zero. Teama obsedanta de a se ingrasa persista chiar si atunci cand pierderea in greutate este semnificativa. Se cantaresc excesiv de des, aceasta insemnand chiar de mai multe ori pe zi, dupa fiecare masa, etc.

Consilierea psihologica: ultima solutie

As vrea sa va pot oferi acum, dupa toata simptomatologia prezentata, cateva recomandari prin care sa faceti fata acestui monstru numit anorexie, daca ai in jur o astfel de persoana, dar din pacate nu exista asa ceva. Nu stim cand poate aparea si care este exact factorul declansator al cestei boli si de asemenea, nu ne putem vindeca singure.

Psihologul avertizeaza ca anorexia este o boala extrem de grava, care presupune un lung proces de recuperare, acesta incluzand atat ajutor medical, cat si nutritional si psihoterapeutic, toate simultan.

3 motive pentru care trebuie sa stii simptomele anorexiei:

-avand in vedere ca noi femeile, suntem "obsedate" de diete si de aceasta dorinta de a slabi pentru a avea o silueta de invidiat, este bine sa stim cand nu trebuie sa intrecem limita sau sa ne asiguram ca astfel de simptome nu se regasesc printre "activitatile" noastre zilnice; daca descoperi ca totusi se regasesc, este timpul sa iei masuri si sa consulti un psiholog, cel putin pentru a te asigura ca nu ai intrecut limitele normale ale dietei pe care o respecti.

-sunt utile si bine de tinut minte mai ales atunci cand ai/vei avea un copil (o fata in special), caruia trebuie sa ii monitorizezi miscarile si activitatile, pentru a o ajuta sa depaseasca mai ales "cosmarurile" adolescentei legate de greutate, prin metode sanatoase si benefice pentru organism, evitand astfel sa cada prada tentatiei de a se supune unui proces auto-distructiv.

-e bine sa stim semnalele acestea, deoarece ii putem ajuta pe cei din jurul nostru; recunoscand astfel de simptome la prietene, rude sau cunostinte, ii putem sprijini si indemna sa apeleze la ajutor, atunci cand cei din jurul lor nu se sesizeaza (tocmai din motivul ca nu sunt la curent cu manifestarile acestei boli).

Spune-ne mai multe despre experienta ta, despre experientele celor dragi trecute prin astfel de probleme pe forum.

Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 noi