Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Antrenarea creierului - Modalitati de a obtine sanatatea fizica, mentala si spirituala

De în Sanatate 14 iul 2014
Cascati. Radeti daca vreti (desi ati face mai bine creierului daca ati zambi), dar cascatul este unul dintre cele mai strasnic pastrate secrete in neurostiinta. Chiar si la universitati unde se fac cercetari asupra meditatiei, relaxarii si reducerii stresului, s-a trecut cu vederea aceasta puternica unealta de intensificare neuronala. Cascatul a fost folosit de multe decenii in terapia vocii, ca un mijloc eficient de reducere a hipertensiunii din gat si a anxietatii.

Cateva studii recente bazate pe scanarea creierului au aratat cum cascatul induce o activitate neuronala unica in zonele creierului care sunt direct legate de generarea constiintei sociale si crearea sentimentelor de empatie. Una dintre aceste zone este precuneusul, o mica structura ascunsa in cutele lobului parietal. Conform cercetatorilor de la Institutul de Neurologie din Londra, precuneusul pare sa joace un rol central in constiinta, autoreflectie si refacerea memoriei. Precuneusul este stimulat de respiratia yoga, fapt care ajuta la explicarea motivului pentru care diferite forme de meditatie contribuie la un sentiment sporit de constiinta de sine. Este de asemenea una dintre zonele cele mai atinse de afectiunile batranetii si problemele de deficit de atentie, deci este posibil ca daca vom casca deliberat sa intarim aceasta parte importanta a creierului.

Dovada stiintifica ca suntem ceea ce gandim: Neuropeptidele

Din aceste motive cred ca simplul cascat trebuie integrat in exercitii si programe de reducere a stresului, antrenamente de intensificare a memoriei, psihoterapie si practici spirituale contemplative. Deoarece precuneusul a fost asociat recent cu sistemul neuron-oglinda din creier (care ne permite sa rezonam la sentimentele si comportamentele altora), cascatul ar putea chiar sa ajute la intensificarea constiintei sociale, compasiunii si comunicarii eficiente cu altii.

Desi cascatul este atat de eficient si de important pentru functionarea creierului, daca v-as cere sa cascati de zece ori ca sa experimentati aceasta tehnica fabuloasa, probabil ca n-o veti face. Faceti-o totusi pentru ca veti simti efectele relaxante imediate. Exista o prejudecata de neinteles in societatea noastra, care sugereaza ca este nepoliticos sa casti si cei mai multi dintre noi am fost invatati aceasta cand eram mici. Puneti mina la gura cind cascati si ati rezolvat problema.

Cascatul se intensifica atunci cand sunteti obosit si ar putea fi modalitatea blanda prin care creierul va spune ca ar fi necesar un mic somn de regenerare. Pe de alta parte si expunerea la lumina va poate face sa cascati, sugerand ca aceasta este o parte a procesului de trezire.

Cascatul nu numai ca va relaxeaza - va aduce cu rapiditate intr-o stare de constiinta cognitiva. Studentii casca la curs, nu pentru ca profesorul este plictisitor (desi si acest lucru va poate face sa cascati, incercand sa ramaneti concentrat la discursul monoton), ci pentru ca scapa creierul de somnolenta, ajutandu-va sa stati concentrat asupra unor concepte si idei importante. El regleaza constiinta si sentimentul de sine si ne ajuta sa devenim mai introspectivi si mai constienti de sine. Desigur, daca se intampla sa va treziti in fata unui profesor monoton, plictisitor, cascatul va va ajuta sa va mentineti treaz.

Cascatul va va relaxa si va va aduce intr-o stare de veghe alerta mai repede decat orice alta tehnica de meditatie cunoscuta si, deoarece este neurologic contagios, este foarte usor de invatat in grup. Ajuta oamenii sa isi sincronizeze comportamentul cu altii.

SEVA (Sistemul Educational pentru o Viata Armonioasa) organizeaza o noua serie de cursuri de yoga incepand cu luna septembrie. Pentru mai multe informatii, trimite un mesaj la [email protected].

Citeste mai multe in pagina a doua!

Cascatul, ca mecanism de alertare, apare in primele douazeci de saptamani de la nastere. El ajuta la reglarea ritmurilor circadiene ale nou-nascutilor si, deci, cascatul ar trebui sa ajute petrecaretul de pana in zori sa isi reseteze ceasul intern al creierului. Cascatul ar putea de asemenea sa usureze disconfortul provocat de altitudinile mari.

Deci ce anume se afla inapoia mecanismului care face din cascat o unealta atat de esentiala? Pe langa activarea precuneusului, regleaza temperatura si metabolismul creierului.

Numeroase neurochimicale sunt implicate in experienta cascatului, inclusiv dopamina, care activeaza producerea de oxitocina in hipotalamus si hipocamp, zone esentiale pentru activarea memoriei, controlul voluntar si reglarea temperaturii. Acesti neurotransmitatori regleaza placerea, senzualitatea si relatiile dintre indivizi, deci daca vreti sa va sporiti intimitatea si sa stati impreuna cu partenerul dumneavoastra, atunci cascati impreuna. Alte neurochimicale si molecule implicate in cascat sunt acetilcolina, oxidul nitric, glutamatul, GABA, serotonina, ACTH, MSH, hormonii sexuali si peptidele. De fapt, este greu sa gasim o alta activitate care sa influenteze atat de multe functii ale creierului.

Sfatul meu este simplu. Cascati cat de mult puteti intr-o zi: cand va confruntati cu o problema dificila la lucru, cand va pregatiti sa mergeti la culcare si ori de cate ori simtiti manie, anxietate sau stres. Cascati inainte sa aveti o discutie importanta, cascati inainte sa dati un test si cascati in timp ce meditati sau va rugati pentru ca va va intensifica experienta spirituala.

Cascatul constient are nevoie de putina practica si disciplina pentru a trece de inhibitiile sociale inconstiente, dar oamenii vin adesea cu trei scuze ca sa nu caste: "Nu-mi vine", "Nu sunt obosit" si, preferatul meu, "Nu pot". Sigur ca puteti. Tot ceea ce trebuie sa faceti ca sa declansati un cascat adanc este sa il mimati de sase sau sapte ori. incercati asta acum si veti descoperi pana la al cincilea cascat fals ca se va produce unul real. Dar nu va opriti aici, pentru ca pana la al zecelea sau al doisprezecelea cascat veti simti puterea acestui mic truc seducator. Ochii poate va vor lacrima, s-ar putea sa inceapa sa va curga nasul, dar va veti simti si foarte prezent, incredibil de relaxat si foarte alert. Nu e rau pentru ceva ce nu ia mai mult de un minut.

12 Motive esentiale sa cascati:

1. Stimuleaza starea de alerta si concentrarea

2. Optimizeaza activitatea creierului si metabolismul

3. Imbunatateste functia cognitiva

4. Imbunatateste memoria

5. Sporeste constiinta si introspectia

6. Scade stresul

7. Relaxeaza fiecare parte a corpului

8. Imbunatateste controlul muscular voluntar

9. Intensifica abilitatile atletice

10. Regleaza simtul timpului

11. Creste empatia si constiinta sociala

12. Sporeste placerea si senzualitatea

Citeste si:

Ghid de viata inspirat de principiile de yoga

Yoga reduce inflamatia si scurteaza perioada de convalescenta

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi