In urma cu trei ani, Jason O'Neill, un baietel de 9 ani din Temecula, California s-a oferit sa-si ajute mama, designer de decoratiuni, cu pictatul obiectelor de lemn pe care urma sa le vanda la un targ vintage, cerand in schimb o cota parte din profit. Aceasta l-a refuzat politicos, incurajandu-l savina cu propriul concept de produs. Si asa s-au nascut Pencil Bugs, gandaceii de jucarie pe care azi, aproape orice scolar si prescolar din SUA ii are atasati la capatul creioanelor de colorat. In trei ani de zile, dragalasele ganganii de jucarie, confectionate din polistiren, mini-pamatufuri de curatat pipele si sarma colorata, au ajuns un brand-fenomen.
Acum, la varsta de 12 ani, Jason este invitat frecvent la emisiuni TV sau sa tina cuvantari in cadrul unor conferinte de specialitate. Si este foarte constient de avantajele pe care le poate aduce o astfel de expunere: "am participat la concursul "1 vs 100" de la NBC. Nu am stiut raspunsul la cea de-a doua intrebare, asa ca am fost desclificat. Dar nu m-am suparat pentru ca gazda emisiunii, Bob Saget, mi-a pus o groaza de inrebari despre afacerea mea. Iar site-ul meu a inregistrat 2000 de vizualizari in ziua urmatoare".
Intr-un reportaj realizat de Daily Mail, mama lui Janson, Nancy, spune ca abilitatile pe care fiul sau si le-a format nu au nicio treaba cu ce a ainvatat acesta la scoala: "Jason a avut dintotdeauna o afinitate speciala pentru bani, administrandu-si singur alocatia si micile remuneratii de la rude". De altfel, Pencil Bugs nu este prima lui afacere. Jason si-a inceput antreprenoriatul la frageda varsta de 5 ani, vanzandu-le vecinilor limonada vara si ciocolata calda, iarna. Cativa ani mai tarziu, Jason isi castiga banii de buzunar oferindu-se contra cost sa recicleze deseurile vecinilor.
Flerul lui pentru tranzactii si investitii au incetat de mult sa-i mai uimeasca pe apropiatii lui. Din profiturile obtinute cu Pencil Bug, Jason a cumparat cateva actiuni la Microsoft, motiv pentru care azi se arata foarte preocupat de eventualul parteneriat intre concernul lui Gates si Yahoo.Nu degeaba juriul de la Young Enterpreneur Awards l-a inclus pe lista castigatorilor din 2007, inaugurand din acel moment o noua categorie de nominalizari, "Under 16".
Mai multe despre brandul si afacerea lui Jason, Pencil Bugs, poti afla chiar de pe site-ul omonim, www.pencilbugs.com.
Alexa Kitchen, 12 ani: ilustrator si autor de benzi desenate
Alexa, aparent o fetita ca toate fetitele, cu domiciliul in Amherst, Massachusetts se poate mandri cu faptul ca este cel mai tanar caricaturist si ilustrator de benzi desenate, record pe care l-a stabilit la varsta la care multi dintre noi abia incepusem gradinita: 5 ani. Asta in conditiile in care primele ei desene acompaniate de propozitii sau fraze descriptive dateaza de cand avea 4 ani si jumatate.
Alexa si-a publicat primele lucrari - "The Early Years: Volume 1" si "The Early Years: Volume 2" - la varsta de 5 ani, la 6 fiind deja intervievata de catre Comic Book ArtistMagazine, Comics Buyer's Guide si Publishers Weekly. Iar prima carte "adevarata", asa cum o numeste ea, publicata un an mai tarziu, intitulata Drawing Comics is Easy a numarat 176 de pagini si a fost nominalizata la prestigioasele Harvey Awards ("Best New Talent") si Eisner Awards ("Best Publication for a Younger Audience,").
Lucru care, contrar asteptarilor, nu i s-a urcat micutei la cap. Desigur, se mandreste cu fiecare banut castigat din drepturi de autor, cotizand singura la fondul de economii care mai tarziu, ii vor asigura intrarea la colegiu. Asta nu o impiedica insa sa se comporte ca un copil obisnuit de varsta ei, jucandu-se cu papusile, citind, jucandu-se pe calculator...si detestandu-si temele.
Daca talentul la desen si prodigiozitatea ei pot fi puse pe seama unei mosteniri genetice - tatal ei, Dennis Kitchen, este tot ilustrator iar mama, Stacey, a fost cantareata de country in copilarie - flerul financiar de care Alexa a dat dovada inca de la publicarea primei carti, mai putin. Mama ei isi aminteste cum copila, inca de la varste fragede, manifesta o inclinatie deosebita fata de tot ce tine de marketing, fie ca era vorba de asa zisele ziare pe care le confectiona singura si pe care incerca sa le vanda parintilor cu 25 de centi, sau, mai tarziu, de codurile de bare pe care si le desena singura pe orizontala fiecarei planse si de felul in care, prezenta la targuri, ii indemna pe parinti sa-i cumpere cartile: "Cumparati-mi carticelele. Copiii vostri se vor distra citindu-le!".
Mai multec despre Alexa si cartile ei poti afla de pe site-ul ei, www.alexakitchen.com.
David Wilkinson, 14 ani: blogger
David are 12 ani si locuieste din Manchester. Departe de a fi perceput drept cel mai cool copil din cartier, pasiunea lui pentru stiinta, tehnologie si jocuri pe calculator l-a transformat intr-un adolescent de succes, atribut mai putin intalnit in randultovarasilor lui. Si totul datorita lui TechZi, blogului pe care a inceput sa-l tina, aparent intr-o doara, in urma cu doi ani.
Intr-un interviu acordat reporterilor BBC, el a marurisit lucid ca totul a inceput cand si-a dat seama ca pasiunea lui exacerbata pentru jocuri nu duce nicaieri si s-a decis sa o valorifice impartasindu-si opiniile si publicand reviewuri prin intermediul unui jurnal online. Ceea ce a si facut, iar TechZi si-a facut rapid un numar impresionant de fani, traficul aducandu-i lunar lui David 500£. Nu mult, dar, dupa cum el insusi spunea in urma cu doi ani, "suficient la aceasta varsta".
Doi ani mai tarziu, David avea sa-si duca businessul la un alt nivel, infiintand un al doilea blog, de aceasta data dedicat masinilor si accesoriilor auto, CarZi, si, odata cu el, Zi Media Network, care le incorporeaza pe amandoua.