Din ce in ce mai multi oameni sunt ademeniti de ideea ca, prin intermediul apei de gura, vor avea o respiratie mai proaspata si mai mentolata, dar si de promisiunea unei cavitati bucale mai curate. Asa ca nu este de mirare ca vanzarile la capitolul apa de gura au inregistrat o crestere masiva in ultimii ani.
In Marea Britanie, potrivit Daily Mail, aproape 55% dintre oameni folosesc o apa de gura, in comparatie cu doar 40% - cati foloseau acest produs in 2006. Iar cum apa de gura este adesea prezentata in reclame ca o modalitate de a-ti pastra gura foarte curata si pentru a preveni afectiunile gingivale, oamenii de stiinta se intreaba daca intr-adevar avem nevoie de apa de gura; ei si-au pus si intrebarea daca apa de gura slabeste igiena dentara.
Afectiunile gingiilor incep cu placa dentara. Aceasta este o pelicula / un strat de bacterii care se lipesc foarte bine pe dinti si daca nu este indepartata prin periaj, va irita gingiile; ulterior, gingiile sangereaza si incep sa se retraga de pe dinti. Insa cum ajuta apa de gura in aceste conditii?
Un studiu publicat in Journal of Clinical Dentistry la inceputul acestui an arata ca prin clatirea cavitatii bucale cu o apa de gura antiseptica de doua ori pe zi se reduce formarea de blaca bacteriana si se reduce si gingivita (inflamarea gingiilor) de-a lungul unui interval de sase luni.
Studiul a fost realizat pe un grup format din 139 de oameni - jumatate dintre acestia a primit un recipient cu apa de gura, iar cealalta jumatate a primit un lichid placebo cu care sa faca gargara. Grupul care a folosit adevarata apa de gura a inregistrat rezultate substantial mai bune.
Cu toate acestea, opiniile specialistilor cu privire la beneficiile pe care le are apa de gura variaza. "Exista unele dovezi care arata ca folosirea apei de gura are, intr-adevar, unele beneficii clinice in reducerea nibelului de placa bacteriana - dar doar cu putin", spune profesorul Damien Walmsley, consilier de stiinta in cadrul British Dental Association.
"Prin urmare, as spune ca, in ciuda faptului ca apa de gura este folositoare, nu va fi niciodata un inlocuitor pentru actiunea mecanica a periutei de dinti in ceea ce priveste curatarea dintilor si a gingiilor", mai spune profesorul Damien Walmsley. Iar alti specialisti sunt de parere ca, daca oamenii cheltuie o anumita suma de bani pe o sticla de apa de gura, acest lucru nu ar fi necesar ca sa isi pastreze dintii curati, din moment ce se spela corect pe dinti si folosesc ata dentara cu regularitate.
Citeste si: Cum rezolvam problema scrasnitului din dinti
Sursa foto: www.freedigitalphotos.net