Hidroterapia (utilizarea apei pentru regenerare, mentinere si insanatosire) este folosita de secole ca o componenta importanta a sanatatii generale. De-a lungul secolelor, grecii, romanii, japonezii si multe alte culturi au descoperit beneficiile uimitoare ale apei asupra spiritului, mintii si trupului. La inceput, terapia prin apa a fost folosita de catre armate in tratarea durerilor musculare, ranilor. Din fericire, apa este cel mai comun compus organic prezent pe planeta, jucand un rol important in determinarea fenomenului atmosferic si climatului de pe pamant. Fara apa, formele de viata – asa cum le cunoastem noi – nu ar mai exista. De altfel, corpul uman este compus din mult de 75% apa, in timp ce anumite tesuturi sunt formate din peste 95% apa.
Insuficienta de apa creeaza dereglari ale functionarii corpului, avand efecte negative asupra bunastarii si aspectului nostru si accelerenad procesul de imbatrinire. Astfel, sangele ingrosat nu are o circulatie sanatoasa, iar trupul are dificultati in eliminarea produselor toxice rezultate din schimburile metabolice, aspect ce poate crea serioase probleme de sanatate. Pe scurt, oamenii nu pot supravietui fara apa mai mult de trei pana la sase zile.
Faptul ca apa are o deosebita valoare regeneranta si de vindecare pare a fi o realitate pe care o neglijam atunci cand consumam in fiecare zi cafea si sucuri. Apa este cel mai eficient medicament al naturii, fiind esentiala in purificarea si eliminarea toxinelor din organism. De aceea este recomandat sa consumam cel putin 2 litri de apa pe zi. Mai mult, este cunsocut ca apa are un deosebit efect asupra unor boli precum: angina, artirta, dureri de spate, depresie, diabet, supraponderalitate, tensiune crescuta, cholesterol mare, migrene etc.
Hipocrate, Parintele Medicinei, a descoperit calitatile terapeutice ale apei de mare, observand efectele regenerante asupra mainilor ranite ale pescarilor. Acesta nu numai ca reducea risul infectiilo, dar pacientii care urmau tratamente pe baza de apa marina au descoperit si faptul ca aceasta ameliora durerile. De altfel, e binecunsocut faptul ca tratamentele cu sare marina ajuta la reintinerirea celulelor, favorizand un schimb sanatos de minerale si toxine intre sange si apa.
Cu ce ne ajuta hidroterapia?
- Relaxeaza corpul;
- Invigoreaza trupul;
- Imbunatateste rezistenta la mediul inconjurator;
- Intareste sistemul imunitar;
- Normalizeaza circulatia si determina imbunatatirea metabolismului;
- Amelioreaza digestia si eliminarea;
- Ajuta la penetrarea altor substante nutritionale;
- Amelioreaza durerile misculare;
- Imbunatateste functionarea sistemului nervos.Lesne de inteles, in spa-urile din intreaga lume exista diferite tipuri de hidroterapie. Iata cateva exemple de hidroterapie, de la formele cele mai simple, pana la ce mai complexe: termale – baile romane, yuami si misogi – bai ritualice in Japonia, dar si thalasoterapie (terapia cu apa marina), algoterapia (hidroterapie in conjuctie cu alte tratamente pe baza de alge si apa marina), bai cu ierburi (insertia de ierburi naturale in baie cu scopuri terapeutice), bai de aromaterapie (bai cu uleiuri esentiale), jacuzzi.
Hidroterapia este recomandata atat pentru beneficiile sale medicale cat si pentru metinerea sanatatii. Intr-un day spa, echipamentele de hidroterapie sunt o parte esentiala a conceptului integral.
Elementele de hidroterapie dintr-un spa
Sauna - are rol in activarea circulatiei sanguine si eliminarea toxinelor, invigorand organismul. Va fi dotat cu difuzor de aromaterapie pentru a conferi reducerea durerilor musculare sau pentru relaxare.
Baie de aburi - camera cu temperaturi intre si umiditate. Deseori uleiurile esentiale ajuta sinusurile si o mai buna respiratie. Contribuie la stimularea si revitalizarea organsimului si la eliminarea toxinelor.
Ice room - camera cu gheata, folosita pentru un masaj scurt si intens dupa sauna.
Camera de hidroterapie - cea mai inovativa terapie cu apa pentru piata bucuresteana. Jeturi multiple de aer si de apa sunt utilizate in terapia personalziata. Obiectivele tratamentului hidroterapiei sunt: relaxarea musculara, intarirea sistemului imunitar, activarea circulatiei sanguine, cresterea metabolismului, imbunatatirea digestiei, optimizarea penetrarii substantelor nutritive, eliminarea durerilor, cresterea tonsuului muscular si o mai buna functionare a sistemului nervos.
Dusul Vichy - ofera un potential de promovare si versatilitate foarte mare pentru o camera de tratamente umede. Este gandit sa alterneze jeturi calde si reci. Dusurile Vichy pot fi combinate cu alte tratamente: exfolieri cu sare, tratamente cu namol, impachetari cu alge, etc. Tratamentele pot fi folosite in terapii anticelulitice, de detoxifiere si de relaxare.
Hidroterapia uscata - se regaseste ca ultima investitie in toate centrele spa de lux; ofera clientilor beneficiile unui tratament destresant de hidroterapie, avand in acelasi timp avantajul unui tratament uscat (clineutl nu trebuie sa se dezbrace obligatoriu si nu vine in contact direct cu apa). Aceasta tehnologie utilizeaza absenta gravitatiei in cadrul unui masaj cu apa al intregului corp, avand ca scop relaxarea mentala si fizica totala. Cromoterapia are de asemenea rolul de a inlatura oboseala psihica.
AquaScape Dry Hydrotherapy System - este o cada revolutionara in care te poti relaxa urmand un tratament de hidroterapie.Tehnologia inovatoare foloseste absenta gravitatii pentru un masaj corporal complet care sa te relaxeze si sa-ti alunge orice urma de oboseala si stress. Mai mult, cromoterapia (terapia prin lumina), un alt serviciu minune al Aquascape-ului, ajuta organismul sa-si recapete tonusul si vitalitatea. Un tratament de 30 de minute cu AquaScape este echivalentul unui somn profund.
Dincolo de imaginea atragatoare a unor servicii foarte moderne pe care le au centrele spa, acestea ofera si un beneficiu nepretuit: sanatate. Oare chiar au puterea de a te revigora, asa cum promit? Te invit sa discuti pe aceasta tema pe forum.