Avem nevoie de apă pentru a supravieţui. Apa ajută articulaţiile să funcţioneze mai bine, protejează creierul de afecţiuni, reglează temperatura corpului şi înlătură excesul din corp prin urinare şi transpiraţie.
Când nu consumi suficientă apă intervine deshidratarea, care se manifestă prin gură uscată, presiune arterială scăzută, dureri de cap, ameţeală, piele uscată şi mai grav decât orice oboseală cronică. Un mod simplu de a vedea dacă eşti sau nu deshidratată este să te uiţi la culoarea urinei tale. În ideea în care daca este de culoare galben deschis spre incoloră eşti în regulă, dar dacă deja se închide nuanţa e un semn de prea puţină apă in organism.
Dr. Pamila Brar, important medic internist din Pittsburgh, recomandă ca bărbaţii să consume în jur de 3 litri pe zi, iar femeile aproximativ 2.2 litri de fluide. Bărbaţii au nevoie de un pic mai mult pentru că, de obicei, au mai multă masă musculară, dar bineînţeles că femeile însărcinate vor avea nevoie de o cantitate mai mare. Trebuie să ţii minte să bei apă şi atunci când nu îţi este sete, pentru că odată instalată această senzaţie, înseamnă de fapt că eşti deja deshidratată. În plus, un suc sau un energizant nu are acelaşi efect precum apa, deoarece acestea conţin zahăr şi alte substanţe nocive. Dacă acest lucru nu te-a convins să renunţi la băuturile acidulate din comerţ, atunci gândeşte-te măcar că apa este cel mai ieftin lichid, iar conform lui Trent Hamm de la The Simple Dollar se pot economisi chiar şi echivalentul a 1500 lei pe an. Acesta este şi cazul cafelei sau a ceaiurilor îndulcite - mai mult deshidratează, din cauza substanţelor conţinute. Cu toate acestea, deşi corpul uman procesează şi 15 litri de apă pe zi, dacă tu nu bei în mod obişnuit cât ar trebui, încearcă să creşti treptat cantitatea, altfel vei avea parte de efecte adverse.
Fă din apă o parte din rutina ta zilnică. De exemplu, dacă deja obişnuieşti să îţi bei cafeaua dimineaţa, înainte de a pleca la muncă, atunci pune lângă ceaşca ta şi un pahar de apă. Pe deasupra, autorii blogului The Natural Choice au identificat ca fiind eficientă metoda de a bea un pahar de apă chiar înainte de a intra la duş şi un altul la ieşire.
Dacă nu te temi de faptul că este posibil să te duci de prea multe ori la toaletă în timpul nopţii, atunci bea un pahar mare de apă înainte de culcare şi ţine unul la îndemână, eventual pe noptieră, pe care să-l bei prima oară când te dai jos din pat.
Un alt truc destul de eficient este să îţi notezi pe o sticlă mare, ore până la care să bei o anumită cantitate de apă. Practic, să îţi faci o sticlă gradată. Pentru a îmbunătăţi acest truc, Cindy Dyson, de la revista SparkPeople, recomandă să îţi alegi o sticlă frumoasă, din care să îţi facă plăcere sa bei, cu o formă interesantă sau culori doesebite. Poţi chiar lipi un emoticon amuzant pe ea sau desena ceva cu un marker permanent, dar cel mai important lucru este să o umpli imediat ce se goleşte. Însă, orice s-ar întâmpla, ai grijă să dozezi cantitatea de apă pe tot parcursul zilei, să nu bei foarte multă apă dimineaţa ca apoi să nu mai bei deloc.
O altă metodă mai în ton cu evoluţia societăţii este să îţi setezi alarme pe telefon sau pe brăţara fitness, care să îţi aducă aminte din când în când că trebuie sa bei apă.
Apa plată potabilă - medicament universal
Apa este cel mai hidratant lichid şi cu toate acestea cei mai mulţi dintre noi o ignoră.