Apa este un simbol arhetipal in istoria omenirii. Fie ca este adanca sau nu, proaspata sau statuta, lac sau mare, linistita sau agitata, rau sau cascada, ea este prezenta in visele noastre in multe din aceste ipostaze. Este in acelasi timp si benefica si periculoasa. Poate simboliza viata prin botez, dar si pericolul mortii sau speranta renasterii. Este simbol al intitierii, purificarii, marcheaza marile treceri (nasterea, nunta, moartea).
In traditia noastra, apa este folosita la scaldatoarea copilului pregatita pentru ursitoare, la nunta de catre mireasa pentu a "uda" rascrucile, asigurandu-i protectie, belsug, fertilitate, la descantecul copilului pentru protectie si alungarea raului, la inmormantare cand este condus cel decedat pe ultimul drum sau cand este "adapat" pana paraseste definitiv aceasta lume. A fost prezenta in ritualuri religioase de-a lungul timpului, in traditii si obiceiuri arhaice precum si in ritualuri religioase actuale: botez, cununie, sfintire, curatire, inmormantare.
Este un simbol puternic in vis deoarece atinge puncte sensibile, acelea ale senzatiilor, emotiilor, sentimentelor deoarere. Apa este cea care ne insoteste din prima clipa a vietii intrauterine, este cea care ne ofera primele senzatii plutind in lichidul amniotic. De aceea apa poate simboliza relatia cu mama sau maternitatea in vise. Este cea prin care se propaga sunelele, lumina, caldura, in uterul mamei. Aici fiinta umana simte pentru prima data contactul pielii peretii uterului. Corpul uman rezoneaza puternic cu apa deoarece suntem 70% apa.
Este un element important atat pentru corp cat si pentru psihic deoarece, primele impresii, informatii din exterior le primim in mediul umed al uterului. De aceea in multe vise, apa mai poate simboliza propriul inconstient.
Aspectul negativ al apei este dat de forta imprevizibila, de necunoscutul pe care il ascunde. Stim ca apa poate da viata dar o poate si lua. Teama omului de apa este ancestrala asa cum parca din totdeauna stim de Potopul lui Noe. Ea devine distrugatoare atunci cand echilibrul natural este perturbat. Chiar si in acest caz, dupa ce-si incheie functia de eliminare a vechiului, ea capat o functie de renastere, reinnoire.
Atunci cand analizati apa in vis, acordati atentie si aspectelor legate de cum va face ea sa va simtiti, de ce sunteti acolo, sunteti singuri sau mai este cineva, va simtiti in siguranta sau din contra, in pericol, o controlati sau va copleseste, ce relatie aveti cu apa in realitate, cum o percepeti, ce semnificatii are ea pentru voi in vis si in realitate.
Iata cateva exemple de vise care au ca laitmotiv apa si ce incearca ele sa ne comunice
1. "Sunt in apa si desi nu stiu sa inot in realitate, in vis nu ma inecam".
In timpul explorarii visului, femeia care a visat, a realizat ca in realitate, ea nu avea incredere in ea si in fortele. Visul a preluat simbolul apei pentru a o pune intr-o situatie in care ea sa vada ca lucruri pe care credea ca nu le poate face in realitate, in vis este capabila sa le faca, si pentru a capata mai multa incredere in ea.
2. "Sunt la mare dar in loc de nisip erau pietre si stanci. Aveam cei doi copii cu mine si imi era destul de greu sa ma descurc cu ei. La un moment dat, apa incepe sa creasca, sa inunde plaja. Maurc cu picioalele pe stanci cu copilul mic in brate si cu celalalt de mana. Apa incepe sa creasca si veau sa-i iau pe amando dar nu pot. Pe cel mic il ridic deasupra mea insa cel mare este greu si nu-l pot ridica. Fac un efort si-l iau in brate pe cel mare si pe cel mic in mana, apa se ridica, aproape ca ma ineaca. Atunci ma trezesc".
Acest vis este al unei mame divortate, singure, care la vremea cand a explorat visul, era coplesita de greutatile cu care se confrunta. Aici apa are rolul de a pune in evidenta dificultatile prin care trece dar si sacrificul matern al femeii din vis.
3. "Pluteam intr-un ocean, ma scufundam in el si parca stiam sa respir in apa".
Acest vis aparea frecvent cand subiectul era cuprins de anxietate. Prin explorare, visatorul a realizat ca acest vis aparea pentru al linisti. Inconstientul ii amintea de viata intrauterina si de siguranta acelui inceput in care parca nimic nu parea sa ameninte.