Si pentru ca apa este o componenta esentiala in alimentatia noastra, haideti sa vedem care sunt cele mai bune obiceiuri de consum cand vine vorba de apa.
Tipul potrivit de apa
Apa naturala este o resursa extrem de pretioasa, daca ne gandim ca doar 3% din totalul apei de pe planeta noastra este potabila.
In functie de sursa de provenienta, apele sunt de 3 feluri: apa minerala, apa de izvor si apa de masa. Apele minerale sunt extrase din adancuri, apa de izvor din surse aflate la suprafata pamantului, iar cea de masa poate proveni din orice tip de sursa.
Apele de izvor si cele minerale sunt naturale, fara a necesita nici un fel de procesare. Provin din zone geografice nepoluate, sunt extrase din surse protejate si au un continut constant de saruri si minerale, in timp de apa de masa este procesata, contine aditivi si este dezinfectata.
Traim in mediul urban si, pentru a asigura necesarul zilnic din aceasta licoare a vietii, cumparam apa minerala imbuteliata. De pe rafturi aglomerate, alegem apa minerala cu care ne-am obisnuit, uitand ca, prin continutul ei de saruri minerale: sulfati, cloruri, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, apa minerala produce efecte asupra organismului uman, iar consumarea unui singur tip de apa minerala pe perioade lungi de timp poate avea efecte mai degraba nesanatoase.
Informatii importante de pe eticheta apei imbuteliate
Apa minerala, de izvor sau de masa;
- Grad de mineralizare, mg/l (slab mineralizata) sau g/l (puternic mineralizata);
- Continut: apa potabila sau apa pentru uz medical;
- Sursa de origine - este bine daca apa provine dintr-un loc natural, pur din punct de vedere ecologic.
Pastreaza-ti silueta, alternand apele minerale si carbonatate cu apa de izvor
Cand bem apa minerala cu un indice de mineralizare ridicat, mineralele continute de apa se acumuleaza in organism. De aceea, este important sa nu consumam exclusiv apa minerala, mai ales daca are o mineralizare puternica. Specialistii recomanda alternarea diferitelor tipuri de apa, pentru a oferi organismului posibilitatea de a se "odihni" si de a evita acumularea mineralelor. De multe ori, femeile cred ca aceasta indicatie din partea nutritionistilor se refera la alternarea apelor minerale intre ele, adica consumul unor marci diferite de ape minerale plate sau carbogazoase. Sau, si mai des, considera ca numai apa minerala carbogazoasa "dauneaza" siluetei. Acestea sunt numai mituri insa. Important pentru mentinerea siluetei este introducerea in consum a apei de izvor.
Din acest motiv, toate apele minerale si carbonatate, care au un indice de mineralizare mare, este bine sa fie alternate cu apa de izvor, care are un indice scazut. Datorita acestei caracteristici, aceasta apa poate fi consumata cu incredere si pe termen lung, iar unele tipuri de apa de izvor, prin continutul scazut de sodiu, sunt potrivite pentru toate categoriile de persoane - de la nou nascuti, la persoanele in varsta sau adultii cu tensiune ridicata.