Perseverenta este o calitate importanta, asa ca in momentul in care alegi sa mai incerci odata dupa ce ti-a fost inchisa usa in nas poti constata ca vei fi rasplatita pentru determinare.
Joshua Siva, co-autor al cartii “BOLD: Get Noticed, Get Hired”, sustine ca aplicantii nu ar trebui sa fie descurajati de un refuz.
“Cand aplicantul a investit timp pentru a intelege compania, oamenii si clientii, un prim refuz nu ar trebui sa il impiedice sa mai aplice pe viitor la firma respectiva. Exista mai multe motive care ar fi putut duce la un refuz”, a declarat acesta, potrivit careerbuilder.com.
Inainte de a aplica din nou
Trebuie sa intelegi ce s-a intamplat gresit in trecut. Ideal este sa fii sincera cu tine, daca nu ai primit un raspuns edificator din partea companiei la momentul respectiv. Ai avut experienta necesara? Ai vorbit pe limba celor de acolo? Ai stiut cum sa te vinzi? Fa o lista cu minusuri pe care le poti remedia si documenteaza-te cat mai bine inainte de a te prezenta din nou la interviu.
Ia legatura cu o persoana din companie si invata tot ce poti de la persoana respectiva, de la educatie, cum au ajuns sa lucreze acolo si ce se petrece in companie la momentul respectiv. Intreaba si ti se va raspunde. Vei fi mai pregatita pentru o noua intrevedere cu angajatorul.
Tine legatura cu reprezentantul departamentului de resurse umane implicat in procesul de recrutare in care ai fost respinsa. Tine-l la curent cu progresul facut si ai grija sa subliniezi ca interesul tau pentru compania respectiva nu a scazut intre timp. Este ideal pentru ca te poate avea in vedere mai usor in momentul in care se elibereaza un post.
Cand sa aplici din nou
Chiar daca esti tentata sa aplici imediat, mai ales daca apare un post care te intereseaza la fel de mult, ideal este sa astepti cateva luni. Astfel te asiguri ca te vor lua in considerare si in serios. Altfel vei trece drept disperata si atat.
Lisa Rangel, manager la Chameleon Resumes, spune ca este bine sa astepti trei pana la sase luni inainte de a aplica din nou. “Trebuie sa fie suficient timp care sa permita schimbari in situatia companiei si destul cat sa dea senzatia ca ai avut timps a acumulezi noi abilitati fata de momentul in care ai fost refuzata.”
Momentul aplicarii pentru a doua oara
In functie de ceea ce cauti si cat de important este pentru tine sa lucrezi pentru ei,poti sa astepti pana apare o pozitie similara sau pur si simplu sa accepti orice post, in ideea ca odata intrata, iti poti croi drum catre pozitia dorita.
Indiferent de varianta aleasa, este important sa arati ca ai evoluat.
“Pentru a fi luati in serios pentru pozitiile ravnite de pe piata, aceia care nu sunt angajati trebuie sa avanseze si sa se perfectioneze pe masura ce timpul trece. Daca aplica pentru acelasi post, acea perfectionare trebuie sa se aplice in cazul lipsurilor de data trecuta. Daca aplica pentru un post diferit, trebuie sa demonstreze angajamentul facut in vederea obtinerea noii functii. Si pe langa toate acestea, aplicantul trebuie sa fie mai indraznet si mai creativ a doua oara, pentru a iesi in evidenta. ”
Citeste si:
Top cele mai putin stresante joburi in 2014
Profita de un nou inceput: 20 de greseli pe care sa nu le repeti