In calendarul popular luna aprilie este cunoscuta ca si Prier, Florariu sau Traista-n bat. Nu stiu de unde pana unde, dar se pare ca este cea mai urata luna din an, nestatornica si schimbatoare. Pentru ca "Prier primeste, dar si jupeste" umbla vorba prin popor.
Ei bine, in luna asta sunt foarte multe sarbatori, obiceiuri, nebunii, traditii. Nu le voi spune pe cele care deja au trecut. Le zic pe alea de tocmai vin.
Pe 16 aprilie este Sambata Floriilor. Ziua in care se fac placinte cu diferite umpluturi de post si se dau de pomana. In contrapartida, oamenii care impart primesc oua proaspete. Sa aiba ce inrosi de Pasti.
Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului in Ierusalim este sarbatorita prin slujba de la biserica, iar gospodariile se impodobesc cu mladite de salcie inverzita si cu flori, ce se sfintesc si se pun acasa la icoana. In aceasta zi este si dezlegare la peste, asa ca poti gati ceva minunat recomandat de Feminis. Uite aici retete de peste.
Marti, pe 19 aprilie este Martea Seaca. Se tine post negru de catre cei care au culturi de grau sau alte cereale pentru a avea recolta bogata. Oare graul din ghiveci se pune? In nodul Olteniei baietii necasatoriti umbla cu Catii Matii, un colind prin care femeile sunt atentionate ca urmeaza Joia Mare in care Joimaritele le pedepsesc pe cele care tes sau torc pana la Paste. Uf, bine ca exista fabrici de tricotaje.
Joia Mare, Joia Neagra sau Mosii de Joimari. Se spune ca in aceasta zi se intorc sufletele celor morti si de aceea gospodarii fac focuri prin livezi la care sa se poata incalzi sufletele ratacite si infrigurate. Se dau de pomana colaci, blide si oale de lut pline cu apa de izvor. Se mai spune si ca borsul pus la acrit in aceasta zi este cel mai bun din tot anul.
Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este cea mai importanta vineri din calendarul ortodox. In general se tine post negru pana la asfintirea soarelui si nu ai voie sa mananci urzici in aceasta zi, dar nici sa coci nimic in cuptor.
Sambata Pastelui sau Sf. Georghe. In aceasta zi gospodinele prepara mancarea pentru ziua de Paste. Se fac pasca, mielul si colacii. Cu aluat din pasca se ung pomii care nu dau roade pentru a-i scapa de boli.
Invierea Domnului, Sfintele Pasti. De Pasti toata familia mananca, mai intai pasca sfintita adusa de la biserica, apoi ou rosu pe care capul gospodariei il sparge, il curata si il imparte la toata familia. Cine mananca branza proaspata in ziua de Pasti va fi sanatos tot anul. E bine sa mananci si peste ca sa fii usor ca el.
Una peste alta, Pastele este o sarbatoare plina de traditii care nu stiu cata legatura au cu religia si cat este superstitie barbara, dar stim deja ca noi ne tracem din traci si suntem barbari prin definitie.
Iar daca vrei sa citesti si despre Obiceiurile de Florii, a scris aici Raluca tot.
Da, vin Floriile. Desi nu o sarbatoresc cu prea mare fast si uit mereu de ea, este o zi care imi place foarte tare. Asta pentru ca imi plac florile. Florile in ghiveci, florile cu flori, nu florile cu frunze. Imi place sa am flori pe birou, flori in casa, flori in par, flori peste tot. Iar odata cu floriile incep toate celelalte traditii. Asa incat iti doresc sa ai o saptamana pe gustul tau, iar daca ai chef poti sa citesti si Horoscopul Florilor aici.
Si per total ne-a facut Nicoleta niste super felicitari, asa ca poti trimite prietenilor cu nume de flori Felicitari de Florii