Aroganța are trei forme diferite:
1. Aroganța gândirii - cineva este arogant deoarece crede că are dreptate chiar dacă i se dovedește contrariul. Acest tip de aroganță apare fie din cauza încrederii exagerate în propria persoană fie tocmai pentru a masca lipsa încrederii în sine.
2. Aroganța susținută - atunci când cineva știe că are dreptate și se folosește de orice ocazie pentru a-i critica pe ceilalți și a-și stabiliza astfel poziția socială prin acte nedrepte.
3. Aroganța aparentă - când o persoană este percepută ca fiind arogantă, dar de fapt ea nu se simte astfel.
Cum se simte cineva care este arogant
O persoană arogantă este de obicei egoistă și nu-și respectă nici măcar părinții sau copiii. Ea vorbește de sus cu orice rudă și nu-i pasă cine mai este de față. Să fii arogant în orice tip de relație, înseamnă să-ți subminezi partenerul și să-i distrugi stima de sine, să-i umilești pe ceilalți în public sau în prezența celor importanți pentru ei. Această atitudine creează certuri și strică orice tip de relație.
Aroganța distruge relațiile
Aroganța este unul dintre cele mai importante semne ale nepotrivirii și destrămării unei relații. Când există mai multă aroganță și mai puțină dragoste, nu mai există comunicare, deoarece a vorbi pe un ton arogant înseamnă să te poziționezi deasupra oricui. Pentru a evita despărțirea, trebuie să accepți că fiecare individ în parte este important, fiecare fiind special în felul său și chiar dacă este greu să accepți punctul de vedere al altora, e bine să faci un compromis, deoarece respectul este foarte important pentru toată lumea. Este însă necesar să nu fii de acord chiar cu tot ceea ce spune sau face partenerul tău ci doar să asculți și să-i fii alături.
Crezi că ai mereu dreptate
Dacă nu poți recunoaște că uneori te înșeli, înseamnă că aroganța îți dictează viața, dar în orice moment, toate imperfecțiunile tale pot ieși la iveală și astfel se vede adevărata ta personalitate. Dacă încerci să te poziționezi mai sus și mai bine decât ești de fapt, riști să cazi de la înălțime.
Refuzi să îți ceri scuze
Să-ți ceri iertare este foarte greu, mai ales atunci când crezi că ai avut dreptate sau că erai îndreptățită să faci și să zici ceva anume, dar oricine este dispus să-și recunoască greșeala nu se înjosește ci dă dovadă de tărie, mai ales dacă oferă și explicații.
Niciodată nu ți se poate spune ceva despre propria persoană
Acceptă faptul că nimeni nu este perfect și toată lumea are părți la care trebuie să mai lucreze, doar că uneori nu poți vedea singură ce este în neregulă, dar aici intervin relațiile sănătoase. Când trăiești alături de cineva, o faci pentru că ai ceva în comun cu persoana respectivă și te face să te simți bine, aceasta este o relație sănătoasă, bazată pe dragoste și zero aroganță sau mândrie, însă un prieten adevărat acceptă criticile constructive și nu se teme să-și exprime părerile.
Moduri de a face față persoanelor arogante
1. Ai încredere în tine - unul dintre cele mai bune moduri de a face față unui arogant este să ai încredere în tine, pentru a putea să te simți îndreptățită să vorbești.
2. Schimbă subiectul conversației - dacă simți că nimic nu funcționează, atunci poți schimba subtil tema conversației, pentru că oamenii aroganți conduc o conversație doar atunci când stăpânesc foarte bine subiectul, iar în rest pot contribui chiar productiv la o discuție.
3. Fii sinceră - dacă o persoană arogantă te tot calcă pe nervi, fii sinceră cu ea, dar fără a vă certa. Îi poți spune orice gândești despre ea într-o formă politicoasă, deoarece chiar dacă la început va fi supărată pe tine, pe termen lung vei vedea o schimbare pozitivă.
Aroganța și relațiile - perechea nepotrivită
Să fii arogant înseamnă să te crezi superior și să ai o atitudine zeflemitoare față de persoanele din jurul tău, pe care de cele mai multe ori le subestimezi.