Daca inseminarea ar fi singura functie a sexului, ar putea fi realizata mult mai repede, concluziona Edward O. Wilson, dand drept exemplu speciile ceva mai putin sociabile, care se imperecheaza fara o intreaga ceremonie de curtare si fara preludiu. Asadar, intr-un tratat despre natura umana, Edward O. Wilson ajunge la concluzia ca dragostea si sexul merg mana in mana.
In plus, daca ar fi sa-i dam crezare teoriilor lui Sigmund Freud, am ajunge la concluzia ca orice emotie de care este capabil un om se afla in stransa legatura cu elemente ce stau la baza impulsurilor primare, sexuale.
Desi putini filosofi au scris concret despre dragoste in stransa legatura cu sexul si orgasmul ca incununare a uniunii dintre barbat si femeie, din teoria evolutionista reusim sa deslusim faptul ca sexul si supravietuirea sunt doua forte fundamentale care ne conduc existenta. Intrucat filosofia nu inseamna nimic altceva decat cautarea adevarului, este firesc sa existe si un punct de vedere filosofic asupra artei de a face dragoste, care sa insoteasca perspectiva rezultata ca urmare a influentei culturii de care apartinem sau a religiei. Toate acestea, impreuna cu emotiile firesti te impiedica sa privesti subiectul cu obiectivitatea de care este nevoie pentru a putea intelege un fenomen atat de complex, care iti influenteaza fiecare aspect al vietii, uneori poate fara sa iti dai seama.
Immanuel Kant vorbeste despre sex ca fiind un proces care transforma persoana iubita in obiectul apetitului sexual, incalcand astfel valorile morale si alterand modul in care ne raportam la partener. Aceasta conceptie incurajeaza sexul doar ca o cale spre procreere si nimic altceva, abstinenta fiind considerata cea mai buna alegere.
Insa o astfel de teorie nu face altceva decat sa descurajeze tendinta omului de a-si satisface anumite curiozitati trupesti si impiedica in acelasi timp incercarea de a-ti regasi adevarata identitate sexuala, intrucat sexul ca metoda strict de conceptie nu iti permite sa explorezi cu adevarat tainele amorului pentru a descoperi placerea. Iar placerea, am putea spune, mana in mana cu fericirea, nu-i asa?
Citeste in continuare pentru a descoperi ce raspunsuri au gasit unii scriitori sau filosofi la intrebari legate de sexualitate si cum ti-ar putea fi acestea de ajutor pentru a te perfectiona in arta amorului.
Limitarile, fie ele de natura etica sau religioasa, duc la neimpliniri care se transforma in frustrari, care la randul lor impiedica fericirea intr-un cuplu. La capitolul limitari le putem include si pe cele impuse de identitatea sexuala pe care fiecare si-o asuma. "Homosexualitatea limiteaza la fel de mult ca si heterosexualitatea: ideal ar fi sa poti sa iubesti ori o femeie, ori un barbat, fiinta sa fie, fara senzatia de teama, constrangere sau obligatie", scria Simone de Beauvoir.
"Ne putem construi, dezmembra si reconstrui sexualitatea asa cum ne dorim: este privilegiul nostru ca fiinte care gandesc. Cu toate acestea, sexualitatea umana are o natura specifica, indiferent de ceea ce credem sa spunem despre ea. S-ar putea sa fim mai satisfacuti de rezultat daca lucram in concordanta cu biologia noastra si nu impotriva ei. Vom fi mai fericiti daca vedem realitatea asa cum este.", recomanda Jennifer Roback Morse, autoare a cartii "Dragoste si Economie: De ce o familie nu functioneaza".
Asadar, cel mai bun sfat pe care ti-l poate oferi cineva atunci cand te confrunti cu probleme atat pe plan amoros, dar si in alte aspecte ale vietii zilnice, este sa te cunosti pe tine si sa nu te impotrivesti firii tale, intrucat orice incercare de a te incadra intr-un anumit tipar, care te lungeste sau te scurteaza precum un pat al lui Procust.
Potrivit lui Montaigne, notiunea ca avem control desavarsit asupra trupului si oroarea de a ne indeparta de la ceea ce este definit drept normalitate ne impiedica sa ne desfasuram firesc pe plan sexual, iar de aici decurge nefericirea in doi. Prin urmare, tine minte ca normalitatea este judecata in functie de dorintele ambilor parteneri si nu in functie de ce spun altii ca ar fi firesc intre asternuturi. In plus, trebuie sa te lasi purtata de val pentru a putea savura din plin tot ce se petrece intre tine si partener, de la contactul vizual, urmat de atingeri, sarutari si contactul sexual propriu-zis.
Actul sexual in doi pasi simpli:
1. Curtarea, inteleasa asa cum trebuie, este procesul prin care femeia si barbatul ajung la o intensificare a dorintei sexuale care este o conditie mai mult sau mai putin necesara pentru ca actul sexual sa aiba loc. Acest joc al curtarii, prin urmare, nu poate, sub nicio forma, sa inceteze dupa momentul casatoriei; ar trebui privit mai degraba ca un act natural ce preceda fiecare act sexual, scria Henry Havelock Ellis, intr-un studiu referitor la uniunea dintre femei si barbati.
2. Reteta orgasmului, acel Sfant Graal al sexualitatii feminine, nu a fost descris de nimeni altcineva mai bine decat de o femeie. Si nu de catre orice femeie, ci de Simone de Beauvoir. "Placerea sexuala a femeilor este un fel de magie; este nevoie de abandon total; daca miscarile sau cuvintele se opun magiei mangaierilor, vraja se rupe."
Restul vine de la sine, in functie de cat de bine va cunoasteti pe voi insiva si reciproc.
Tu ce crezi ca ar trebui sa contina reteta unei iubiri ca in povesti, pe langa respect, intelegere, rabdare si disponibilitatea de a-i oferi celuilalt ceea ce ii lipseste, iar el, la randul lui, sa completeze golurile pe care le resimti, astfel incat impreuna sa formati un intreg?