Iata cateva trucuri si tehnici de persuasiune care te vor ajuta sa intorci situatia in favoarea ta pe plan profesional:
1. Indrageste-i pe loc
Indiferent daca este vorba de un viitor angajator, de noi colegi, de superiori sau clienti, toti sunt oameni si oamenilor le place sa stie ca sunt agreabili, ca sunt placuti. Asadar, spune-ti in gand "Imi plac oamenii astia" si vei vedea ca zambetul de pe fata ta ii va determina pe interlocutori sa reflecte aceeasi atitudine.
Daca ai ocazia sa afli cate ceva despre interlocutor in avans, vei detine puterea de a-i face sa se simta bine in preajma ta, iar asta te face implicit mai persuasiva.
2. Transforma-te in oglinda
Fii atenta la modul in care interlocutorul vorbeste si gesticuleaza. Potriveste-ti ritmul si gesturile astfel incat sa fie similare. Aceste modificari subtile il ajuta pe interlocutor sa se simta in largul lui in preajma ta, insa nu exagera si nu-l imita in totalitate, pentru ca poate parea ca il iei peste picior.
3. Strangerea de mana persuasiva
Pentru a fi convingatoare in ochii unui om pe care abia l-ai cunoscut, incepe cu o strangere de mana zdravana. Ai grija ca zona de legatura dintre degetul aratator si degetul mare sa ia contact cu cea a interlocutorului, strange ferm, scutura de doua sau trei ori si ai grija sa ai contact vizual cu interlocutorul.
4. Accepta un pahar cu apa
Chiar daca ai impresia ca deranjezi, este mai indicat sa accepti cand ti se ofera un pahar cu apa si sa multumesti. Oamenii vor sa se simta bine oferindu-ti ceva pentru a te face sa te simti confortabil in preajma lor, iar un pahar cu apa este cel mai simplu mod de a le castiga simpatia.
5. Dobandeste maiestria tacerii
Puterea sta nu neaparat in cuvintele pe care le folosesti, ci mai degraba in modul cum gestionezi tacerea. Ai observat adesea ca dupa ce ai raspuns la o intrebare, un angajator lasa cateva momente de suspensie. Nu o face fara un motiv bine intemeiat, intrucat linistea ar putea sa te impinga sa scoti la iveala detalii care sa ii ofere un avantaj. Foloseste si tu tacerea in avantajul tau si incearca sa privesti in jos in timp ce o faci. Daca privesti in sus in timp ce gandesti, pare ca atunci iti cauti cuvintele, in timp ce privitul in jos da senzatia de siguranta de, analiza amanuntita.
6. Beneficii imediate
Oamenii vor rezultate rapide, tangibile. Nu incerca sa convingi impunand un scop pentru urmatoarele 3 luni, ci mai degraba concentreaza-te asupra a ceea ce poti aduce maine!
7. Nu vorbi despre tine
Este important sa identifici valorile interlocutorului si sa ai un discurs cat mai personal, care sa atinga subiecte importante pentru cel caruia ii vorbesti. Legaturile personale sunt mai importante decat orice concept grandios.
8. Esentialul intai
Acapareaza atentia interlocutorului oferindu-i informatiile cele mai importante in primele momente ale discutiei, astfel incat sa-l determini sa gandeasca "Vreau sa stiu mai mult". In momentul in care l-ai cucerit de la primele cuvinte, iti va fi mai usor sa-l convingi.
9. Principiul sosului
Un sos gros este mai gustos si se leaga mai bine atunci cand faci paste, nu-i asa? Aplica acelasi principiu si atunci cand vrei sa convingi pe cineva. Nu-i oferi o zeama chiora si lunga, ci evita tentatia de-ti incarca interlocutorul cu detalii inutile. Ofera-i doar cateva "imbucaturi", astfel incat sa-i deschizi apetitul.
Citeste si:
Ghid de viata inspirat de principiile de yoga