Intelege-ti organismul!
Cum? Urmeaza un curs de terapie cognitiva comportamentala, un soi de psihoterapie, care te va ajuta sa schimbi felul in care gandesti si te comporti, influentandu-ti astfel si atitudinea fata de somn.
Pacaleste-ti mintea si trupul
Cum? Cu suplimente de melatonina. Guy Leschziner, neurolog la spitalul London Bridge, sustine ca melatonina este hormonul care dicteaza mintii si sufletului tau ca este timpul sa mergi la culcare. Suplimentele contin o versiune sintetica, la fel de eficienta
Cu toate acestea, nu ar trebui folosita pe termen lung, intrucat poate crea dependenta si efectul difera de la om la om. Daca nu da niciun semn de imbunatatire in trei saptamani, inseamna ca faci parte din categoria celor care nu reactioneaza la aceste suplimente.
Trezeste-te treptat
Cum? Prin fototerapie (terapie cu lumina). Poti utiliza lampi create special, care cresc cantitatea de lumina emisa, dand senzatia unui rasarit artificial. Acestea activeaza zonele creierului care incurajeaza trezirea si opresc secretia de melatonina, hormonul somnului.
Pot fi folosite si atunci cand te culci, pentru a imita efectul apusului. Astfel, calitatea somnului este imbunatatita, si ciclul somn-veghe poate fi reglat mai usor.
Creeaza un sanctuar al somnului
Cum? Acorda o mare atentie dormitorului si foloseste-l doar pentru somn. Elimina toate aparatele electronice si nu manca sau bea in aceasta camera. Mergi la culcare si trezeste-te la aceeasi ora in fiecare zi. Evita somnul de peste zi, stimulenti precum cofeina sau nicotina si fa miscare. Pastreaza temperatura in camera nu foarte inalta, insa ai grija ca mainile si picioarele sa fie acoperite, pentru a le avea calde tot timpul.
Elimina zgomotele
Cum? Prin terapia cu zgomot alb. Exista aparate care emit un sunet constant, ce acopera zgomotele ce te-ar putea deranja. Poate fi sunetul ploii, al valurilor sau al unei furtuni.