Cine sunt acesti "autori"? Oricine e implicat intr-o activitate de creatie se incadreaza in aceasta categorie: de la scriitori si jurnalisti, la actori, regizori, compozitori sau cantareti.
In cazul in care esti (ne)fericita beneficiara a unor astfel de drepturi, atunci e de preferat sa nu sari peste cafeaua matinala, pentru ca vei avea nevoie de energie in ziua „maratonului” intre institutiile statului. In plus, trebuie sa te inarmezi cu nervi de otel... pentru ca te asteapta o zi lunga.
Traseul pe care trebuie sa il urmezi se desfasoara intre Casa de Pensii (Str. Latina nr. 8, Sector 2, Bucuresti Telefon: 021/316.91.11; 08 00 826 727), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS, Calea Calarasilor 248, Bl. S19, Sector 3, 030634 Bucuresti, si Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM). Nu te gandi ca sunt putine locurile pe care trebuie sa le vizitezi si ca acest road-trip il vei putea parcurge in doi timpi si trei miscari... Din marturiile celor care au fost deja sa depuna formularele, reiese faptul ca la o astfel de coada se sta chiar si o ora – o ora si jumatate. In acest caz, pachetul de biscuiti sau senvisurile facute de acasa sunt binevenite.
Apoi, tot din sfaturile celor deja patiti, e bine sa imprimi de acasa formularul pentru somaj, pe care il poti descarca de pe site-ul institutiei, caci pe la AMOFM nu e sigur ca il gasesti. Si nimic nu se compara cu un drum inutil facut si o zi pierduta in zadar.
Daca ce ai citit pana acum te-a ingrozit putin si te cam bate gandul sa trimiti o prietena, pe mama sau pe oricine altcineva sa se ocupe de aceasta treaba, mai bine te lipsesti. Persoana in cauza, pe langa faptul ca va pretinde favoruri inzecite pentru efortul depus si nervii cheltuiti, va avea nevoie si de o procura sau o imputernicire... pe principiul „alte hartii, alte distractii”.
Ar mai fi solutia prin posta, dar nu poti fi niciodata suficient de sigura ca plicul ajunge la destinatie... Asa spun cei care au fost zilele astea pentru a plati contributiile catre stat, decat sa riste vreo amenda pentru intarzierea cu declaratiile, au preferat sa se prezinte personal la ghisee. Nu mai amintesc de conturile unde trebuie virati banii, conturi care sunt inactive.
Cu toate acestea, ministrul Muncii, Mihai Seitan, ne asigura ca de la sfarsitul lunii septembrie, platile se vor putea face on-line. Asta ne-ar scuti de multe excursii nedorite! In plus, pana nu se pune bine la punct sistemul de incasari, pentru ca trebuie mentionat ca procedurile nu sunt clare nici pentru functionari, nici pentru platitori, cei care nu isi platesc la timp cotizatiile, nu vor fi sanctionati.
A nu se întelege ca sunt impotriva taxelor pentru drepturi de autor. Si nu cred ca acesta este cel mai mare inconvenient al celor care au criticat modificarile din Codul Fiscal privind drepturile de autor. Nu! Chiar vorbeam pe tema asta acum cateva zile cu prietena mea cea mai buna. Problema noastra nu este faptul ca trebuie sa platim contributii la stat. Ceea ce ne deranjeaza pe noi, astia de traim din drepturi de autor, sunt declaratiile pline de aroganta ale guvernantilor si proasta organizare. Nu este oare mai simplu sa realizeze un sistem, asa, ca la carte... si apoi sa se implementeze?
Daca si tu lucrezi pe drepturi de autor, impartaseste-ne parerea ta legata de acest subiect!