Sa zicem ca iti cauti de lucru si trebuie sa alegi intre doua interviuri care au fost fixate, din intamplare, in aceeasi zi, la aceeasi ora si nu poti sa modifici acest lucru. Ambele posturi iti plac la fel de mult, asa ca trebuie sa decizi in functie de alti factori.
Iei in considerare, evident, postul la care ai mai multe sanse sa ajungi in urma interviului, nu-i asa? Dar daca esti la fel de bine pregatita pentru ambele?
Atunci ar trebui sa ai in vedere profilul recrutorului, scrie lemonde.fr, concentrandu-te mai ales asupra statutului marital. Trei cercetatori in domeniul psihologiei - Kristin Laurin, de la Universitatea Stanford, impreuna cu David Kille si Richard Eibach, de la Universitatea Waterloo, dovedesc importanta acestui fapt intr-un articol ce va fi publicat in revista Psychological Science, intitulata “Trebuie sa fiti ceea ce sunt si eu”.
Cercetatorii au demarat un studiu cu ajutorul a 154 de subiecti, barbati si femei, singuri si casatoriti. Au analizat intai stabilitatea vietii conjugale sau a existentei de celibatar, cu ajutorul unor intrebari specifice, dupa care le-au oferit spre evaluare CV-urile unor candidati cu statut marital variat. Subiectii trebuiau sa noteze candidatii. Acest prim test a confirmat faptul ca pseudo-recrutorii vor inclina catre candidatii cu un stil de viata similar si avand competente similare.
Specialistii explica aceasta tendinta: “Tindem sa promovam sitilul nostru de viata, sa il idealizam. Devine pentru noi norma a ceea ce trebuie facut, ceea ce ne permite sa consideram ca am luat o decizie rationala. Avem tendinta sa preferam oamenii care au adoptat acelasi stil de viata ca si noi, fie ca sunt casatoriti sau celibatari.”
Aceasta tendinta care ne impinge sa ne inconjuram de oameni similari este, insa, daunatoare, intrucat studiile confirma efectele negative ale omogenitatii intelectuale sau sociale. In primul rand submineaza creativitatea, intrucat nu mai poate avea loc un brainstorming, o ciocnire a ideilor, dar si productivitatea, intrucat lipseste posibilitatea de departajare si in acelasi timp de motivare a indivizilor intre oameni cu aceleasi capacitati si aceleasi idei. In plus, traseul profesional devine excesiv de aglomerat si se ingreuneaza procesul de evolutie a angajatilor.
Tu iei in considerare statutul marital al sefului cand mergi la interviu?