În cazul câinilor, există numeroase semne care arată că prietenul necuvântător nu mai rezistă în astfel de condiţii.
Câinii afectaţi de căldură ajung să respire greu, îşi ţin limba afară, iar gingiile capătă o nuanţă de roz aprins sau chiar roşu. Dacă stă întins mai mult decât de obicei, este iarăşi un semn că temperaturile crescute îi vin de hac.
În cazuri extreme, câinii ajung să vomite, să se clatine şi să pară dezorientaţi. Dacă vezi că păşeşte diferit, înseamnă că nu poate atinge asfaltul, fiindcă este prea fierbinte.
Rasele de câini care suferă cel mai mult din pricina căldurii sunt: Pug, Bulldog, ogarii şi oricare altă rasă cu blană deasă.
Pentru a-ţi ajuta prietenul necuvântător să reziste în sezonul estival, asigură-te că are acces la cât mai multă apă. Evită să îl scoţi la plimbare în mijlocul zilei şi evită zonele în care caldura este absorbită la nivelul solului, cum ar fi ariile asfaltate.
Dacă observi vreunul dintre semnele de mai sus, du câinele la umbră şi aplică, cu un burete dacă ai la îndemână, apă rece în zona abdomenului, pe picioare şi la încheieturi.
Pisicile prezintă şi ele semne similare, precum respiraţia dificilă şi nuanţa aprinsă a gingiilor şi a limbii. În plus, pisicile tind să se spele mai des, în încercarea de a se răcori şi devin agitate, căutând un loc mai răcoros.
Deşi se adaptează mai uşor la temperaturi înalte decât câinii, asigură-te că pisica ta are acces la apă proaspătă.