In mod normal, chiar daca nu stii, vei avea de ales intre doua mari clase de produse: creme cu protectie fizica si creme cu protectie chimica.
Din prima categorie fac parte lotiunile bazate pe oxid de zinc sau dioxid de titan. Ambele functioneaza ca o oglinda, formand un strat protector deasupra pielii pe care au fost aplicate si blocand intrarea radiatiilor daunatoare, ultraviolete, in organism. Dioxidul de titan protejeaza preponderent impotriva radiatiilor UVB, dar oxidul de zic opreste atat razele UVB, cat si pe cele UVA.
Aceasta clasa de produse este cea mai recomandata pentru prichindelul tau. Intinde crema cu generozitate si reaplic-o cu sfintenie de fiecare data cand vezi ca s-a dus, dupa intrari in apa, dupa ce s-a sters etc. Fiindca, da, filtrele fizice se „vad” cand sunt aplicate, au o nuanta albicioasa, stralucitoare.
Alternativa o reprezinta cremele cu protectie chimica.
Compusii pe care sunt bazate acestea, prea multi pentru a fi enumerati aici, functioneaza altfel. Intra in piele si absorb radiatia ultravioleta, transformand-o in energie, inainte ca aceasta sa poata face vreun rau. Sunt mult mai populare, dar si mai controversate.
Chimicalele pe care le contin au fost acuzate inclusiv de faptul ca ar fi cancerigene. Studiile inca sunt in curs de derulare, cert este ca pot cauza alergii. De aceea, cu o zi inaintea primei iesiri la soare, aplica-i putina crema de soare la subsuoara si vezi ce se intampla.
Daca locul se inroseste, cauta alta formula. Uita-te insa dupa factori de protectie de 30. Vei gasi si formule cu SPF 50+, dar trebuie sa fii constienta ca protectia respectiva se obtine prin si mai multe chimicale controversate.