Comitetul doctorilor pentru medicina responsabila (Physicians Committee for Responsible Medicine) din SUA a lansat zilele acestea cateva recomandari sau linii dupa care ne putem ghida, destul de agresive din punct de vedere al dietei, care urmeaza sa fie publicate in numarul din 30 iunie al Jurnalului American de Nutritie; se pare ca grupul de specialisti considera aceste recomandari necesare pentru prevenirea cancerului.
1. Limiteaza sau evita consumul de alcool pentru a reduce riscul de cancer bucal, canger de faringe, cancer de laringe, cancer esofagian, cancer de colon, cancer rectal si cancer la san. Este important sa cunosti diferenta dintre consumul moderat si consumul excesiv de alcool. Consumul moderat la femei are valori precum 350 ml de bere, 150 ml de vin si 45 ml de bauturi spirtoase. Cercetarea va sublinia ca un consum moderat de alcool poate sa scada riscul de boli cardiovasculare atat la femei, cat si la barbati.
2. Evita carnea rosie si carnurile procesate pentru a reduce riscul de cancer de colon si cancer rectal. Specialistii spun ca formele de carne procesata (precum bacon, sunca, carnati, salam, etc.) nu ofera niciun beneficiu nutritiv si cel mai probabil este indicat sa nu le mananci deloc. Insa carnea rosie are anumite beneficii, este bogata in fier hem (care este usor de absorbit de organismul nostru), o forma de fier pe care multe femei si adolescente nu o au in anii in care sunt fertile.
3. Evita carnurile la gratar, prajite si la cuptor pentru a reduce riscul de cancer de colon, cancer rectal, cancer la san, cancer de rinichi si cancer la pancreas. Aceasta recomandare se bazeaza pe concluziile unor studii care spun ca exista patru tipuri de amine heterociclice (HCA) asociate cu cancerul la colon si cancerul rectal. Aceste amine heterociclice sunt formate in urma gatitului la temperaturi inalte si in urma gatitului intr-un timp mare. Cu toate acestea, vestea buna e ca exista modalitati de a reduce formarea aminelor heterociclice: daca marinezi alimentele inainte de a le gati, daca mananci carne usor in sange in loc de o carne prea bine facuta.
4. Consuma produse din soia pentru a reduce riscul de cancer la san si pentru a reduce riscul de reaparitie a cancerului si mortalitatea in randul femeilor tratate anterior pentru cancerul aparut la san. Multe femei vor fi surprinse dupa ce vor citi aceasta recomandare. Exista numeroase studii realizate pana in prezent care sprijina ideea ca produsele din soia sunt asociate cu un risc redus de cancer. Cel mai important lucru de retinut aici este ca vorbim de consumul de alimente din soia integrale (edamame, tempeh, tofu) si nu de a lua suplimente de soia.
5. Accentueaza consumul de fructe si legume pentru a reduce riscul de aparitie a mai multor forme comune de cancer. Exista un beneficiu considerabil - si nu exista nimic daunator - in a manca din belsug alimente pe baza de plante, spune autorul studiului, D.r. Susan Levin, specialist in educatie alimentara. O multime de cercetari arata ca fructele, legumele si leguminoasele ofera o varietate de proprietati care protejeaza organismul uman. Asa ca ai un motiv in plus pentru ca aceste produse alimentare sa se regaseasca in centrul farfuriei tale. Sursa.
Citeste si: 9 decizii pentru o vara mai sanatoasa
Sangerarile abundente in timpul menstruatiei indica...
Cea mai simpla metoda de regenerare a sistemului imunitar
Un motiv in plus sa bei cafea: scade riscul de diabet