Si, apropo de asta…subiectul nostru de astazi sunt calitatile.
Exista multe mituri despre calitati – “le avem sau nu le avem”, "asa suntem", “vin de la natura”, “am fost inzestrate cu ele”…Fals. Ele sunt, in realitate, lucruri invatate.
Calitatile sunt, de fapt, lucruri pe care stim, deja, sa le facem foarte bine. Suntem “frumoase” pentru ca stim cum sa ne cream si sa ne mentinem frumusetea, suntem “destepte” pentru ca stim cum sa invatam sau sa vorbim sau sa rezolvam probleme, suntem “tandre” pentru ca stim sa privim oamenii cu o privire plina de caldura sau sa lasam mainile sa ii mangaie…suntem “curajoase” pentru ca am invatat cum sa ne descotorosim de sentimentul de frica si sa ne acordam increderea ca vom reusi sau macar vom face tot ce depinde de noi.
Si toate calitatile noastre trebuie constientizate, pentru ca reprezinta “baza” noastra de pornire, punctul de sprijin sau camaruta cu comori.
Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne oprim aici. Calitatile se pot dezvolta, oriunde, oricand si la orice varsta. Important este sa fim deschise catre a invata.
O greseala, foarte frecventa si cu consecinte uriase, pe care o fac adultii, este sa considere ca “au invatat destul”, “stiu destul”. Unii pentru ca fac o confuzie intre invatarea academica, unde doar acumuleaza niste cunostinte de specialitate, si invatare ca mecanism de baza al evolutiei. Altii pentru ca nu vor sa evolueze si traiesc la voia sortii. De fapt, invatarea si adaptarea continua este singurul mecanism care asigura viata si evolutia si este intalnit de la virusi la organisme unicelulare si de la plante la animale si om.
De aceea, in drumul nostru spre fericire, este ideal si necesar sa fim flexibili, mereu tineri si deschisi si, zi dupa zi, sa simtim ca am mai invatat ceva, ca am crescut, ne-am imbogatit, am evoluat.
Una dintre cele mai simple metode de a ne dezvolta o calitate noua este de a studia despre ea, pur si simplu, si de a invata de la cei care au acea calitate deja dezvoltata. In felul acesta, nu vom mai putea avea nici o scuza: “pai eu nu pot, ca eu nu sunt sexy/perseverenta/ inteligenta/intuitiva…sau oricum altcumva”.
Este foarte important sa devii atenta si constienta de calitatile pe care le ai, in acest moment, de aceea – prima parte a temei de casa :) este sa notezi 20 de calitati ale tale (si, nu, nu ai voie sa spui ca nu ai atatea, pentru ca orice om le are, ba chiar mult mai multe; singurul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te concentrezi putin, sa fii sincera si sa lasi modestia la o parte – in acest context, nu ne este de folos. Si, daca nu iti vin prea multe idei, ia dictionarul si inspira-te!)
Cea de-a doua parte consta in a decide ce calitati noi crezi ca vrei sau ai nevoie sa iti dezvolti si sa iti alegi si niste modele pentru ele – oameni pe care ii cunosti si care pot fi o sursa de inspiratie pentru tine.
Toate aceste calitati sunt cele care, sustinute de convingeri pozitive, iti vor da sansa de a-ti atinge obiectivele si de a-ti trai valorile.
Calitatile sunt, intr-un anume fel, precum bateriile – avem nevoie de baterii numeroase si puternice, daca vrem sa ajungem si sa traim acolo unde lumineaza becuri multe... :)